Tekst KAP Wouter Helders en Arjen de Boer
Foto Mediacentrum Defensie

Prinsjesdag verzacht de pijn

De magere jaren voor Defensie lijken voorbij. De pijn van vorige bezuinigingen is nog voelbaar, maar de weg omhoog is gevonden. Van de extra 750 miljoen euro die het kabinet in 2016 heeft te besteden, gaat 345 miljoen euro naar Defensie. Ook de Koninklijke Marine profiteert. Dat geld is ook keihard nodig, stellen minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp.

Hennis: “Het beroep op de krijgsmacht is groot; internationaal en nationaal. Wie aan die vraag wil blijven voldoen, moet meer investeren. Het kabinet onderkent dit, trekt een fors bedrag uit en heeft al gesproken over een meerjarig perspectief.” “Ik ben blij dat het kabinet dit onderkent”, vervolgt Middendorp. “We voelen de krapte iedere dag, terwijl de omgeving om meer Defensie vraagt.” Met het extra geld wil de CDS geen nieuw materieel kopen of ambities verhogen. “We gaan allereerst het fundament versterken. Kwetsbaarheden, waar we er helaas veel van hebben, gaan we aanpakken. Oftewel, meer geld voor opleidingen, onderhoud, reservedelen en munitie. Onze inzetbaarheid moet omhoog.”

‘Door de samenwerking van de Nederlandse en Belgische marines kunnen we meer schepen laten varen’

Keuzes binnen kaders

“Er wordt ook meer gevraagd van Defensie”, aldus de minister. “Kijk naar de hogere eisen die de NAVO stelt aan onze en andere krijgsmachten. Dit betekent dat de basisgereedheid moet worden versterkt. Voorraden en geoefendheid moeten op peil zijn om aan de snellere reactietijden te kunnen voldoen.” Middendorp: “Voor mij staat voorop dat militairen die we op missie sturen voldoende spullen meekrijgen. We hebben munitievoorraden nodig voor operationele inzet en voor opleidingen en training.”

Maar er staat nog wel meer op het wensenlijstje van Middendorp: “We hebben een waslijst aan wensen, noodzakelijke vervangingen en upgrades. Daarnaast verandert de technologie snel en daar moeten wij in mee. Stilstand is achteruitgang en dat kunnen we ons niet permitteren. Het gaat dus om keuzes maken om binnen de financiële kaders te blijven.”

Win-winsituatie

Minister Hennis verwacht veel van verdere internationale samenwerking. “Niet als doel op zich, maar als een middel om te komen tot meer slagkracht.” De CDS valt haar bij: “Al sinds de Gouden Eeuw werken we samen met anderen. Het is geen vraag óf we moeten samenwerken, maar hoe we het invullen. We lopen voorop in Europa en gaan verder dan anderen. Samenwerking is een win-winsituatie. Er is kennisdeling en we zijn minder capaciteit kwijt aan opleiding, training en onderhoud. Daardoor houden we meer slagkracht overeind. Denk aan de samenwerking van de Nederlandse en Belgische marines. Hierdoor kunnen we meer schepen laten varen.”

‘Ik ben blij met de ingeslagen weg omhoog, al doe ik geen afbreuk aan de pijn die bij veel eenheden zit’

Perspectief bieden

“De wereld van nu is er niet veiliger op geworden”, weet ook Hennis. “Alle analyses wijzen op een lange periode van instabiliteit. Het beroep op de krijgsmacht zal alleen maar toenemen. Ik ben blij met de ingeslagen weg omhoog, al doe ik geen afbreuk aan de pijn die nog steeds bij veel eenheden zit. Het zal tijd kosten alvorens de extra middelen daadwerkelijk voelbaar zijn bij de operationele eenheden. De wedstrijd is nog niet afgelopen, maar de realiteit is wel dat we voorwaarts gaan, en dus perspectief kunnen bieden. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse krijgsmacht.”

Wijzigingen en ontwikkelingen

Defensie krijgt volgend jaar een bedrag van ruim 8,2 miljard euro. Dit bedrag wordt verdeeld over de 4 krijgsmachtsdelen, de Defensie Materieel Organisatie en het Commando DienstenCentra. Het budget voor de Koninklijke Marine is 689.550.000 euro. Hieronder een overzicht van opvallende wijzigingen en ontwikkelingen binnen de KM:

  • Onderdelenvoorraden aanvullen om de basisgereedheid te versterken.
  • Meer trainers om opleidingen kwalitatief te versterken en op tijd aan te kunnen bieden aan operationele eenheden.
  • Modernisering SMART-L radar aan boord van de LC-fregatten voor de detectie van ballistische raketten.
  • Aanschaffen torpedo’s voor de onderzeeboten en geleide raketten voor de LC-fregatten.
  • Inzet van Vessel Protection Detachments (VPD) wordt in 2016 geschat op 50 tot 75 teams.
  • Het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman moet in 2016 volledig inzetbaar zijn.
  • Het aantal mariniers ten behoeve van de Dienst Speciale Interventies (DSI) wordt uitgebreid. Deze speciale eenheid is zeer goed getraind en wordt ingezet om bijvoorbeeld gijzelingen te beëindigen.