Paresto2GO op marinebasis Den Helder
Boordplaatsers van de Marinebasis in Den Helder kunnen voortaan hun kleine boodschappen gewoon op het kazerneterrein doen. Mini-supermarkt Paresto2GO opende daar maandag 2 maart zijn deuren. Het betreft een pilot van 6 maanden.
De winkel biedt een breed assortiment verse en kant-en-klaar maaltijden, dranken, zuivel, brood, beleg, fruit, koffie & thee, snacks en non-food artikelen zoals deodorant, shampoo, gel en tandenborstels. De prijzen liggen iets hoger dan bij de traditionele supermarkt. Het concept is ontstaan naar aanleiding van een behoefte-onderzoek in 2012 onder (lokale) gasten van Paresto.
Paresto2GO is te vinden in hetzelfde gebouw als bedrijfsrestaurant Het Meeuwennest en heeft een eigen ingang aan de buitenzijde. De winkel is open van maandag tot en met donderdag van 15.30 tot 19.00 uur.
26 | 02 Kielen gelegd van nieuwe hybride havensleepboten
De 3 nieuwe hybride sleepboten voor het CZSK zijn een volgende fase in gegaan. Eind februari vond in Roemenië de kiellegging plaats.
Alhoewel de kielen van de 3 sleepboten tegelijkertijd zijn gelegd, zal de oplevering van de schepen met een tijdsverschil van ongeveer 3 maanden gebeuren vanaf januari 2016. De schepen maken onderdeel uit van een serie van 5 sleepboten die, in samenwerking met de Zweedse evenknie van de Defensie Materieel Organisatie, voor de respectievelijke marines worden gebouwd.
In het bijzijn van kapitein-luitenant ter zee Erik Willemsen, Hoofd Havenfaciliteiten, werd er een euromunt in de kiel bevestigd. Deze ceremoniële handeling verwijst naar het aloude gebruik om muntstukken onder de scheepsmast te leggen. Dit werd gedaan om zo geluk voor het schip en bemanning af te dwingen en het bespoedigen van een fortuinlijke vaart. In dit geval is er gekozen voor het bevestigen van een euromunt in de kiel waar deze voor de komende jaren veilig opgeborgen zal zijn.
De Nederlandse sleepboten zijn van het type ASD2810 en hebben een hybride voortstuwing. Deze draagt bij aan het groene karakter waar het CZSK zich de komende jaren op wil richten.
20 | 02 Permanente onderhoudsploeg voor mijnenjagers
In Zeebrugge komt een permanente Belgisch-Nederlandse onderhoudsploeg voor de mijnenjagers die daar in onderhoud liggen. “Hiermee krijgt de kwaliteit van het onderhoud een extra impuls, maar wordt ook een belangrijke dissatisfier onder het personeel van de Mijnendienst opgelost”, aldus de Commandant Zeestrijdkrachten tevens admiraal Benelux, luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk.
Het team, dat zal bestaan uit 11 Nederlandse en 7 Belgische functionarissen, wordt belast met de overname van een schip, het faciliteren van het onderhoud, het borgen van de materiële gereedheid en de overgave van het schip na onderhoud aan de nieuwe bemanning.
De permanente ploeg geeft niet alleen het onderhoud een kwaliteitsimpuls, maar is volgens Verkerk ook zeer belangrijk vanuit de optiek van personeelszorg. “Onze schepen zitten gemiddeld 180 dagen per jaar op zee. Wanneer een schip in onderhoud gaat, betekent dit normaal voor een bemanning dat ze meer tijd hebben voor het thuisfront, opleidingen en cursussen. Bij onderhoud van de mijnenjagers kwam het erop neer dat een bemanning wederom lang en ver van huis was. Daarom is ook uit personeelsoptiek voor deze oplossing gekozen.”
Wie wat waar
09|03
De richtlijnen voor het toekennen van het Draaginsigne Gewonden (DIG) zijn gewijzigd. De belangrijkste aanvulling is een uitgebreide omschrijving van de term gevechtshandeling. Een vorm van gevechtscontact of excessieve geweldsuitoefening tegen de gewonde militair is namelijk een essentiële voorwaarde voor de mogelijke toekenning van een DIG.
06|03
Na 9 weken intensieve opleiding hebben 49 matrozen de eed of de belofte op het vaandel van het Eskader afgelegd. Met het afleggen van de eed of de belofte op het vaandel, treden de matrozen in opleiding officieel toe tot de Koninklijke Marine.
16|02
Wijlen MATR2 Johan Warners (13-11-1917), dienende in voormalig Nederlands Indië, heeft postuum het Ereteken voor Orde en Vrede en het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt gekregen. De familie van Johan Warners nam deze in ontvangst in Wellington, Nieuw Zeeland. Warners kreeg de onderscheidingen voor zijn bijdrage tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Politionele Acties.
12|02
Tijdens zijn werkbezoek aan de Nederlandse mijnenjagers in Zeebrugge ging de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), luitenant-generaal Bart Hoitink, in gesprek met de bemanningen van Zr.Ms. Vlaardingen en Zr.Ms. Makkum. Nadat de IGK aan boord was gefloten en zijn IGK-vlag in de top zag van Zr.Ms. Vlaardingen, gaf hij glimlachend grif toe dat hij vroeger zelf ook zeeofficier had willen worden. Met de bemanningen sprak hij onder meer over: opleidingen, arbeidsvoorwaarden en voorlichting, maar ook het gebruik van internet aan boord, het lang van huis zijn en de samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische marines.
Reünies
06|05
Hr.Ms. Karel Doorman (R81)
Waar? Marine Etablissement Amsterdam, 11:00 – 16:00 uur
Aanmelden? naam, adres, telefoonnummer en e-mail via: rznamsterdam@gmail.com en vermelding van KD15.
Bijzonderheden? Komt u met eigen vervoer (auto) dan ook het kenteken vermelden bij uw aanmelding.
Gezocht: alle sportinstructeurs uit periode 1945 tot heden
Kolonel der mariniers b.d. J. Halsema schrijft een boek over de geschiedenis van de Gymnastiek en Sportschool (GSS), het Centrum Fysieke Training en Sport (CFT&S) en de Sectie FT&S in respectievelijk Den Helder, Doorn en Rotterdam van 1899 tot 2015. Een belangrijk onderdeel in het boek is een lijst van al het personeel (OFF/OOFF) dat in de periode 1945 tot heden is geslaagd voor de opleiding tot sportinstructeur KM/IFTS (jaarcursus). Daarom worden alle opgeleide instructeurs verzocht zich per e-mail te melden bij Kees Heemskerk via ch.heemskerk@gmail.com.