Zonder uw verhaal geen draagvlak

“De tijd om lacherig te doen over Defensie is voorbij.” Dat schreef historicus en columnist Geerten Waling vorige maand in De Volkskrant. Als je de ontwikkelingen in de wereld volgt, weet je waarop deze woorden van toepassing zijn. Met de bloedige opmars van de Islamitische Staat naar Libië staat het kalifaat aan de zuidgrenzen van Europa en vormt het een reële dreiging voor onze veiligheid. Alleen de Middellandse Zee – de economische slagader van Europa – scheidt de Islamitische Staat nog van de EU.  

Ook de Nigeriaanse terreurgroepering Boko Haram heeft nu trouw gezworen aan de Islamitische Staat. Het geweld van beide terreurgroepen, maar ook de instabiele situatie in Mali, brengt immense vluchtelingenstromen n­­aar Europa op gang. Niet alleen gaat dit gepaard met een groot humanitair drama, ook werkt het destabiliserend in de hele regio.

Maar ook aan andere grenzen van ons koninkrijk en bondgenootschap is het onrustig. Zo bereikte de relatie tussen het NAVO-bondgenootschap en Rusland de afgelopen periode een dieptepunt sinds de Koude Oorlog. En op slechts 25 kilometer van Aruba kampt Venezuela met een politiek instabiele situatie en gaan geruchten rond over een mogelijke staatsgreep. Ook binnen Europa zijn we getuige van groeiende instabiliteit, met als uitwassen de bloederige aanslagen in Parijs en Denemarken én de verijdelde aanslagen in België en Berlijn.

Natuurlijk kijkt Defensie niet hulpeloos toe. Samen met onze internationale partners bestrijden we de bronnen van instabiliteit in Irak, Mali, Afghanistan, Zuid-Soedan, Burundi, de Centraal Afrikaanse Republiek en vele andere landen. Daar werken we aan stabiliteit, vrede en veiligheid. De grote hoeveelheid missie- en conflictgebieden, ook aan de randen van Europa, laat zien dat er een echte kentering moet plaatsvinden in het denken over het belang van Defensie. Ik bedoel daarmee een substantiële ophoging van het defensiebudget. En op korte termijn, anders rennen we achter de feiten aan. Waar de motie Van der Staaij zich dadelijk daadwerkelijk in laat vertalen, moeten we afwachten. Maar één ding is zeker: de tijd om lacherig te doen over Defensie is voorbij.

Steun voor Defensie gaat hand in hand met draagvlak. Daarom is het nu meer dan ooit belangrijk om ons verhaal te vertellen. Uw verhaal te vertellen. Het verhaal van de militair die zich inzet voor zijn vaderland en de internationale rechtsorde. Die zich inzet voor onze toekomst. En daarbij geldt dat ieders verhaal belangrijk is. Want elke medewerker vormt een onmisbare schakel in het product dat wij leveren. Van de militair in het uitzendgebied tot de burgermedewerker van het Marinebedrijf die nachtkijkers kalibreert. Defensie werkt al lang aan zichtbaarheid van de krijgsmacht in de samenleving. Daarin speelt u een cruciale rol. Ik zal hiervoor de komende maanden een beroep op u doen. Want zonder uw inzet is er geen Defensie. En zonder uw verhaal is er geen draagvlak.

x
x
@Generaal Verkerk

Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk,

Commandant Zeestrijdkrachten