03

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 02

Mariniers klaar voor Mali

Tekst LTZ2OC (SD) Vanessa Strijbosch
Foto Boven: SM Gerben van Es

Special Operations Land Task Group werkt op voor MINUSMA

De mariniers van de Special Operations Land Task Group (SOLTG) zijn er nagenoeg klaar voor. Binnenkort reizen ze af naar Mali om daar als vierde rotatie een bijdrage te leveren aan de United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (MINUSMA), die de veiligheid en de stabiliteit in Mali moet herstellen. 

De Special Operations Land Task Group (SOLTG) is een samengestelde taakeenheid. De kern bestaat uit  het C-squadron van de Maritime Special Operations Force (MARSOF). Deze kern is aangevuld met specifieke capaciteiten, ook wel enablers genoemd. Deze capaciteiten komen vanuit het Korps Mariniers en zijn Special Operations Capable (SOC). 

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Assault Engineers
  • Mortieren 81mm
  • Fire Support Team 
  • Raven Team (onbemand vliegtuigje)
  • Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD)
  • Field Medical Team 
Het opwerktraject van de SOLTG is nagenoeg klaar. Binnenkort reist de samengestelde taakeenheid af naar Mali. Foto: Evert-Jan Daniels

De landmacht levert verder ook nog militairen vanuit het Joint ISTAR Commando (inlichtingendienst). De SOLTG beschikt daarnaast over elektronische oorlogvoering capaciteit en speciale verkenningsvoertuigen (FENNEK).  

De kern van de SOLTG is aangevuld met specifieke capaciteiten, ook wel enablers genoemd. Deze capaciteiten komen vanuit het Korps Mariniers en zijn Special Operations Capable (SOC). Foto: Evert-Jan Daniels.
De primaire taak van de mariniers is het verzamelen van inlichtingen. Foto: Evert-Jan Daniels.

Primair voor inlichtingen

In totaal worden 96 militairen voor deze rotatie ingezet. Onder hen kapitein der mariniers Ruud, plaatsvervangend commandant SOLTG. “Dit is een heel ander soort uitzending dan de afgelopen missies in Afghanistan en Somalië. Daar waren we meer gericht op ‘direct action’. De Nederlandse militairen voeren in Mali vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Ze zijn de ‘ogen en oren’ van de VN-missie. “Dat vergt een andere mindset van de mannen en een andere wijze van optreden”, meent de kapitein. We zijn ons ervan bewust dat we er primair zijn om inlichtingen te verzamelen. Ons opwerktraject is daarop gebaseerd.”  

Certificering

Vorige maand, tijdens de oefening Black Scorpion,  behaalde de SOLTG de ‘operationele gereedheidstatus’ voor Mali. Gedurende 2 weken doorliepen de mariniers in een setting vergelijkbaar met Afrika alle facetten: van verzamelen van inlichtingen en rapporteren, tot aan werken met voertuigen en helikopters.  

Er is ook veel tijd besteed aan parachutespringen zodat iedereen op elk gebied inzet gereed is. Foto: SGT Hille Hillinga.

Lange afstand patrouilles

De nadruk bij het opwerken lag volgens de plaatsvervangend commandant op special reconnaissance. Hij noemt enkele voorbeelden: “We trainden specifiek op lange afstand patrouilles en key leader engagement, gesprekken voeren met prominente personen in een gebied. Ook was er veel aandacht voor het staf planningsproces. Elke operatie moet wel de goedkeuring krijgen van de Force Commander van MINUSMA. Tot slot hebben we veel tijd besteed aan parachutespringen en schietoefeningen, zodat iedereen inzet gereed is en kan opereren met al zijn wapensystemen. We zijn er klaar voor.” 

De eenheid is momenteel bezig met de laatste puntjes op de i zetten. Op het NAVO-oefenterrein in Bergen Hohne (Duitsland) trainen ze met diverse wapensystemen.

Op het NAVO-oefenterrein in Bergen Hohne trainen de mariniers met verschillende wapensystemen. Foto: SM Gerben van Es.

Bekijk hieronder de foto’s van het parachutespringen. Foto's: SGT Hille Hillinga.