04

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 02

Een test in precisie

Tekst Arjen de Boer
Foto video: SMJR Peter van Bastelaar

Fregatten lanceren Evolved Sea Sparrow Missiles en Standard Missiles 2

De fregatten Zr.Ms. De Zeven Provinciën en Zr.Ms. Van Speyk lanceerden onlangs meerdere raketten tijdens de oefenreis Northern Archer.

Realisme is belangrijk bij militaire oefeningen: hoe echter, hoe beter. Het vergroot de uitdaging om onder druk te presteren. Dit gold vorige maand zeker voor de bemanningen van Zr.Ms. De Zeven Provinciën en Zr.Ms. Van Speyk. “In een realistisch scenario kregen ze te maken met ‘echte’ vijanden”, vertelt sergeant-majoor Gerard Hasselt van het Maritime Warfare Centre. “We sturen meerdere vliegende drones op de schepen af. Het schip moet zelf bepalen hoe ze reageren en met welke wapens.”

Tijdens de oefenreis Northern Archer werden Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM’s) en Standard Missiles 2 (SM2) afgeschoten. Het ging om zogeheten tactische en technische lanceringen. Bij tactische lanceringen moet de bemanning reageren alsof er een echt gevecht gaande is. Bij de technische variant is dit niet het geval en draait alles om een correcte lancering.

Paraat

Ook commandeur Rob Kramer, commandant van de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), die tijdens Northern Archer de lanceringen bijwoonde, benadrukt het belang van realisme. Het zogeheten ‘train as you fight’-scenario is essentieel om procedures en tactieken te beoefenen en testen. “Alleen Nederland en Canada oefenen op deze manier”, zegt Kramer. “De oefening moet realistisch zijn om te zien of je er klaar voor bent als het echt nodig is.” De Van Speijk en De Zeven Provinciën lanceerden meerdere luchtdoelraketten die ze met donderend geraas richting hun oefenvijanden schoten. De projectielen zijn niet goedkoop, weet Kramer. Maar zonde van het geld is het volgens hem zeker niet. “Het is onbetaalbaar in oefenwaarde om uiteindelijk te kunnen wat we moeten doen.”

x

Ondanks hoge golven en storm hebben ze alle doelen opgepakt

Alle doelen

Kramer is ‘blij verrast’ met de prestaties van zijn bemanningen. “Onder moeilijke omstandigheden, zoals hoge golven en een flinke storm hebben ze alle doelen opgepakt. De hele keten aan sensoren en wapensystemen bleek effectief te werken.”