Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Ontdek je ontwikkelmogelijkheden met de Talent Motivatie Analyse

Je bent het meest gemotiveerd, effectief en succesvol als je werk doet dat het dichtst bij je ware aard ligt. De Talent Motivatie Analyse (TMA) helpt je inzicht krijgen in je drijfveren, talenten en ontwikkelmogelijkheden. Het tool komt dit voorjaar beschikbaar voor burgerpersoneel van de marine. 

Wat is het?

De TMA geeft inzicht in wat je goed kan, waar je energie van krijgt en waar jouw kansen liggen. Daarmee krijg je een beeld van je voorkeursgedrag in werksituaties. Het resultaat geeft concrete handvatten om talenten optimaal te versterken en ontwikkelen. 

Voor wie is het?

Voor burgerpersoneel van het Commando Zeestrijdkrachten. Voorlopig alleen nog voor de schalen 9 tot en met 13. Na de pilot (zie kader) en het doorvoeren van eventuele proceswijzigingen wordt de methode beschikbaar voor alle burgers binnen de marine.

talent motivatie graphic

Wat kan ik ermee?

Het TMA-rapport en de uitleg erover door je P&O-adviseur geeft je inzicht in waar je persoonlijke kracht het meest productief is, welke vaardigheden en competenties je makkelijk of juist minder gemakkelijk kunt ontwikkelen en welke loopbaanstappen logisch zijn. De analyse kan als leidraad dienen bij ontwikkel- of loopbaangesprekken met bijvoorbeeld je lijnmanager. De personeelsadviseur kan hierbij eventueel ook aanschuiven. De uitslag kan de basis zijn voor je persoonlijke opleidingsplan (POP) of ontwikkeltraject. Het TMA-rapport is echter personeelsvertrouwelijk. Dit betekent dat je zelf kunt bepalen met wie je het rapport deelt. De analyse kan aan je personeelsdossier worden toegevoegd (maximaal 5 jaar), maar je kunt het ook laten vernietigen.

Waarom wordt de TMA aangeboden?

Defensie wil op structurele basis burgerpersoneel gaan faciliteren in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling, zodat de mobiliteit en flexibele inzetbaarheid binnen hun carrière wordt vergroot. Dit staat beschreven in de nota ‘Investeren in burgerpersoneel’ van de Hoofddirectie Beleid. Vooruitlopend op wat de Dienst Personeel & Organisatie Defensie aan loopbaaninstrumenten gaat aanbieden, biedt P&O CZSK de TMA aan.

Behalve de medewerker plukt ook de organisatie de vruchten van de TMA. De leidinggevende kan zijn mensen namelijk nog effectiever coachen op basis van hun drijfveren en talenten. En als mensen doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, behalen ze de beste resultaten.

x
x

Pilot
Begin maart worden de eerste 40 medewerkers uitgenodigd om de Talent Motivatie Analyse te doen. Het gaat om burgerpersoneel van de afdeling Maritieme Instandhouding van de Directie Materiële Instandhouding. De rapportage bespreken de medewerkers met een P&O-adviseur die is opgeleid de TMA juist te analyseren en interpreteren. Tijdens deze pilot worden het proces en de resultaten uitgebreid gemonitord. Op basis van de evaluatie verbetert P&O het proces waar nodig alvorens zij het instrument verder uitrollen binnen de organisatie.

x