04

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 06

Zij aan zij in Harlingen

Tekst Leo de Rooij
Foto John van Helvert

Marineschepen en zonneboot tussen tallships

Harlingen mocht zich begin juli 4 dagen lang het middelpunt van de zeilwereld noemen. Het evenement Sail Harlingen vormde het decor van de start van de Tall Ships Race 2014, met deelname van 65 historische zeilschepen zelfs groter dan Sail Amsterdam.

De Koninklijke Marine was prominent aanwezig tijdens het zeilspektakel. Zr.Ms. Friesland en het opleidingsschip Urania waren present in de Harlingse haven. Op de kade konden (jeugdige) bezoekers de verrichtingen van duikers volgen in een speciale doorzichtige duikcontainer en de Marinierskapel der Koninklijke Marine zorgde tussentijds voor de muzikale ondersteuning.

Zonnebotenrace

Een aparte vermelding verdient de Dong Energy Solar Challenge, ’s werelds grootste race met door zonne-energie aangedreven boten, waaraan ook een team van de Koninklijke Marine Technische Opleidingen (KMTO) meedeed. In totaal legden de marinemilitairen 200 kilometer in hun zonneboot af.

x
x
Oud ontmoet nieuw op Sail Harlingen.
x
De Marinierskapel der Koninklijke Marine trad samen met zangeres Ellen ten Damme op.
x
Kinderen maakten kennis met de wondere wereld van de marine.
x
Historische zeilschepen namen deel aan de Tall Ships Race.
x

Tegenslagen

Teamlid matroos-1 TD Rineke Evertsen kijkt terug op een mooie ervaring. “In eerste instantie deed onze boot Ra het erg goed, maar gaandeweg kregen we te kampen met meerdere problemen. We werden uiteindelijk laatste. Toch was dit voor ons een leerzaam project: je leert omgaan met tegenslagen, in teamverband te werken en vooral het kijkje in de keuken bij andere teams bleek een eye opener. Soms leek het wel een soort van technische conferentie, zoveel innovatieve zaken kwamen dagelijks langs. Erg leerzaam en voor herhaling vatbaar!”

In de kijker varen

“Een prachtige kans voor de marine om zich in de kijker te varen”, weet Sandra van der Salm, infomatiemanager van de KMTO. “En voor onze leerlingen erg uitdagend. Hun flexibiliteit wordt op de proef gesteld. Ze moeten presteren onder tijdsdruk en er wordt een beroep gedaan op hun tactisch inzicht. Bovenal dienen ze innovatief te denken en doen. Dit project voldoet daarom helemaal aan de wervingsdoelstelling van de marine.”