Tekst LTZ 2OC (SD) Vanessa Strijbosch

Zeilen voor gewonde veteranen

x

Het zeilevenement Miles4Justice op het IJsselmeer kon niet alleen rekenen op veel deelnemers en belangstelling, maar ook op ondersteuning van de Koninklijke Marine.

Tijdens het zeilevenement kregen 150 gewond geraakte veteranen samen met hun gezin een geheel verzorgde dag. De mannen gingen zeilen, terwijl de kinderen deelnamen aan tal van speelactiviteiten en de vrouwen in de watten werden gelegd met make-overs en massages. Het doel van de dag was tweeledig: stilstaan bij de offers die Nederlandse veteranen hebben gebracht en veteranen en hun gezin een zorgeloze dag vol ontspanning geven. 

x

Meehelpen 

De Koninklijke Marine ondersteunde het zeilevenement in Medemblik tijdens de op- en afbouwfase. Marinemannen en –vrouwen staken de handen flink uit de mouwen. Namens de marine was Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, aanwezig op het evenement. Borsboom is beschermheer van de stichting. Ook de (inmiddels afgetreden) Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal der mariniers Ton van Ede, woonde het evenement bij. Hij is vanuit zijn functie ook Inspecteur der Veteranen.

Marine wielerploeg rijdt zich in de kijker

x

De marine wielerploeg heeft goed gepresteerd op de 60e Tour de Lasalle, dé oudste meerdaagse wielerkoers van de Kop van Noord-Holland. In totaal legden ze 265 kilometer af. De 4 etappes werden verreden op Texel en in de omgeving van Den Helder. 

Na de eerste dag wist LTZ1 Bob Klein een mooie 12e plek in het algemeen klassement te bemachtigen. Op de tweede dag zat het de marineploeg echter niet mee. Klein en Arend Polak vielen uit met mechanische pech en enkele renners van de marineploeg kwamen op een dusdanig grote achterstand waardoor hun kansen op het algemeen klassement verkeken waren. SGTMARNALG Mitja van Toorenburg wist uiteindelijk  een 15e plaats te bemachtigen in het algemeen klassement.

Herpakken

Op dag 3 herpakte de ploeg  zich met als resultaat een 2e plek voor LTZ 2OC Joost Volkers en een 3e plek voor Klein in het B klassement. Tijdens het criterium in Den Helder kon Volkers in de laatste 10 kilometer ontsnappen. Hij werd uiteindelijk 2e in de rit en 3e in het B klassement.

Strijdlustig

In het A-criterium zorgde Van Toorenburg voor mooie publiciteit door flink lang weg te zijn met een andere renner.  Helaas werden ze in de laatste kilometers teruggepakt. Echter door deze actie werd hij  uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van het A criterium. Uiteindelijk eindigde hij als 26e in het A klassement.

Mariniers verrassend sterk op internationaal sportevenement

x

Een race tegen de klok voor militaire verbindingseenheden. 15 Verbindelaren van het Korps Mariniers (OPEMARNS, MHK en MOC) deden eind mei mee aan het internationale sportevenement Race the Sun.

Het sportevenement wordt al sinds 1970 voor nationale- en internationale verbindingseenheden in het Verenigd Koninkrijk  in de omgeving van York georganiseerd. De wedstrijd bestaat uit 15 fysiek uitdagende onderdelen die elkaar vanaf zonsopkomst tot zonsondergang in chronologische estafettevorm opvolgen. Op elk onderdeel moet een team één of meerdere deelnemers indelen. De onderdelen variëren van kanoën, fietsen tot hardlopen en zwemmen.

Meer dan verbindelaar

Als grote verrassing veroverden de Nederlandse mariniers de eerste plaats. “We kunnen in ieder geval een duidelijke statement maken”, concludeerde de groep na afloop. “CIS-personeel van het Korps Mariniers kan meer dan verbinding maken.”

x

Klassieker onder de hardloopevenementen

Voor de 40e keer vond de Erfprinsloop plaats in Den Helder. De hardloopwedstrijd is uitgegroeid tot de klassieker onder de CZSK loopevenementen. Zo’n 300 deelnemers startten op 21 mei om de 5 of 10 kilometer af te leggen.

Het parcours lag rondom de Marinekazerne Erfprins in Den Helder over de zeedijk en de aanpalende duinen. Titelverdediger op de 10 kilometer was SGTMARNALG Peter Rietveld. Net als vorig jaar pakte hij de winst. Hij finishte in een tijd van 38 minuten en 23 seconden. Op de 5 kilometer kwam LTZ 2OC Melvin Disco als eerste over de streep in een tijd van 19 minuten en 14 seconden.

x