08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 06

Bijzondere BALTOPS

Tekst LTZ1 William van der Geest en LTZ2OC (SD) Vanessa Strijbosch

Een bijzondere omgeving, een bijzondere taakgroep en onder bijzondere omstandigheden. De internationale maritieme oefening Baltic Operations kende dit jaar een opmerkelijk toneel met spelers van allure. 

Van 6 tot 21 juni vond de 42e editie van de jaarlijkse terugkerende oefening Baltic Operations (BALTOPS) plaats in de Baltische Zee. BALTOPS is een door Amerika geleide oefening die een groot aantal schepen (27!) van verschillende landen samenbrengt. Ze willen hiermee de betrokkenheid van de landen met de regio benadrukken. De focus van BALTOPS lag op samen opereren. Door een nog betere samenwerking willen de landen hun bedrevenheid vergroten in onderzeebootbestrijding, luchtverdediging, boarding- en mijnenbestrijdingoperaties. 

x

Opgelopen spanning

Een bijzonderheid dit jaar was de situatie met betrekking tot de opgelopen spanning met Rusland. De aanwezigheid van Russische eenheden, waaronder schepen en vliegtuigen, bracht een extra element in de oefening die continue aandacht vereiste van alle deelnemers. Op geen enkel moment veroorzaakte dit problemen. BALTOPS werd door de Russen in de gaten gehouden met vliegtuigen en schepen zoals andersom ook in de Noordzee zou gebeuren. 

Nederlandse uitwisselingsofficier

Het stafschip voor de oefening was de USS Mount Whitney vanwaar de staf van de Amerikaanse Expeditionary Strike Group (ESG) 2 de oefening leidde. Eén van de leden van ESG-2 is een Nederlandse uitwisselingsofficier, luitenant-ter-zee 1 William van der Geest. Hij was de leadplanner van BALTOPS. Tijdens de oefening had hij de leiding over de uitvoering van het oefenprogramma en het tactisch scenario. Dit deed hij samen met een team van Amerikaanse marinecollega’s aangevuld met coalitiepartners uit Zweden, Denemarken en Finland.

x
LTZ1 William van der Geest (uiterst rechts) had leiding over de uitvoering van het oefenprogramma en het tactisch scenario.

Ingespeelde Task Force

Van der Geest: "Het is normaal al bijzonder om een uitwisselingsofficier te zijn in een Amerikaanse staf. Maar de leiding hebben over BALTOPS is toch wel één van de professionele hoogtepunten in mijn carrière. We kunnen terugkijken op een zeer succesvolle editie. Van een groep van 30 schepen, die elkaar voor het eerst tegenkwamen in de haven van Karlskrona, is de groep in 2 weken uitgegroeid tot een Task Force die goed op elkaar is ingespeeld en gereed is voor inzet wanneer en waar dit ook zou moeten.”  

x
In twee weken tijd groeide de groep uit tot een Task Force die goed op elkaar is ingespeeld en gereed is voor inzet.

BALTOPS kende een hoog gehalte aan internationale kruisbestuiving. Druk op de oranje plusjes en lees hoe dat in de praktijk ging.

Nederlands/Deens stafelement

De Netherlands Maritime Force (NLMARFOR) Mine Counter Measures staf vormt gedurende de oefening een gecombineerde staf met de Denen. Vanaf het Deense patrouille schip HDMS Thetis stuurt zij een van de mijnenbestrijdingsgroepen aan.

Buitenlandse boardingteams

Boardingteams uit Denemarken en Georgië zijn geplaatst aan boord van de Friesland.

Deense mijn ontploft.

De Maritieme Explosieven Opruimingsdienst Defensie (MAREOD) laat een Deense mijn gecontroleerd ontploffen.

Nederlandse uitwisselingsofficier

Aan boord van de USS Mount Whitney acteerde LTZ 1 William van der Geest als de Nederlandse uitwisselingsofficier en leadplanner van de oefening.