09

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 06

Vuurdoop voor vuursteunspecialisten

Tekst TLNT Rosalien van Damme
Foto SGT Hille Hillinga, video: John van Lent

Fire Support Team op de proef gesteld in Engeland

x
Joint Fire Cell, een soort commandocentrale die precies weet welke soorten vuursteun beschikbaar zijn.
x
81 mm mortiersecties, vuursteun vanaf grond.

Een groep van 6 mariniers trekt door het heuvelachtige landschap van een Engels oefenterrein nabij Southhampton. Ze zijn leden van het Fire Support Team (FST) en door een Raiding Squadron vooruitgeschoven om een brug in het gebied te vernietigen. Dit is de oefening Joint Fire Exercise  Cobra waaraan in totaal 86 Nederlandse mariniers deelnemen.

De mariniers komen uit het Reconnaissance, Surveillance & Target Acquisition Squadron. De oefening Cobra draait vooral om samenwerking binnen het FST, waarin verschillende soorten vuursteunspecialisten samenwerken. Zo gaat dit team over de inzet van scheepsvuursteun, grondgebonden vuursteun (artillerie en mortieren) en luchtsteun door middel van gevechtshelikopters en vliegtuigen. 

Iedereen bij elkaar

“Een verbetering”, vindt commandant van het FST kapitein der mariniers Oscar. "Vroeger waren dit aparte clubjes en dat maakte de coördinatie lastig. Je wilt het overzicht bewaren. Dat kan het beste als iedereen bij elkaar zit.” 

x
x
Joint Terminal Attack Controller (JTAC) leidt de luchtsteun in goede banen.
x
Laser Operator straalt het doel aan, waardoor laser geleide bommen en raketten nauwkeurig hun bestemming vinden.

“De kracht van het team is dat ze alles in huis hebben”

Dynamische inzet

“De kracht van het FST is dat het team alle middelen voor de planning, coördinatie en eindgeleiding van vuursteun in huis heeft”, bevestigt Forward Observer sergeant der mariniers Sym. Dat levert een dynamische inzet op van verschillende soorten vuursteun: Joint Fire Cell, 81 mm mortiersecties, Joint Terminal Attack Controller (JTAC), Laser Operator, Forward Observer, RAVEN.

3D-overzicht

Samen behouden ze een 3D-overzicht van de situatie. Dat is cruciaal. Stel je voor dat het FST mortieren laat afschieten, terwijl een straaljager of RAVEN-verkenningsvliegtuig op hetzelfde moment door het luchtruim vliegen? Een goede coördinatie is dan van levensbelang om het doel veilig en nauwkeurig te raken.   

Groep onder vuur

Terug naar de 6 mariniers. Langzaam kruipen ze dichterbij totdat ze de brug in hun vizier hebben. Via de commandocentrale vragen ze de beschikbare middelen. Het team krijgt mortieren én luchtsteun toegewezen. Een luxe positie. Maar niet voor lang, want opeens ligt de groep zelf onder vijandelijk vuur.

x
x
Forward Observer regelt vuursteun vanaf grond (groundbased) en scheepsvuur (naval gun fire).
x
RAVEN, onbemand verkenningsvliegtuigje.

Gevaar dichtbij

Nu wordt het ingewikkeld, want beide vormen van vuursteun worden tegelijk gebruikt om de brug op te blazen en de aanval af te slaan. “Als de troepen 60 meter naar voren gaan, wordt het ‘danger close’, schreeuwt de Attack Controller naar zijn JSF commandant. Er gebeurt nu van alles tegelijk. 

“Het FST heeft laten zien dat het complexe situaties de baas is”

Snel beslissingen nemen

Dat is dan ook het doel van de oefening: de commandant van het FST in een lastige situatie brengen. Nu moet hij snel beslissingen nemen en het juiste advies geven. “Er zijn verschillende combinaties die ik kan inzetten, maar dat hangt af van de situatie”, vertelt Oscar na afloop van de actie. “Ik kan bijvoorbeeld vliegtuigen hoog laten vliegen en mortieren onderlangs laten schieten. Of simpelweg ervoor zorgen dat ze niet in elkaars operatiegebied terecht komen. Dit is elke keer weer een uitdaging. Het doel van de oefening is behaald: het FST heeft laten zien dat het complexe situaties de baas is.”

x