Tekst LTZ2OC (SD) Vanessa Strijbosch

Evaluatie reorganisatie: “Is het gegaan zoals het bedoeld was?”

1 jaar na het omklapmoment van de reorganisatie CZSK maakt transitiemanager kolonel der mariniers Marc Brinkman de balans op. Met de kaarten open op tafel schetst hij een eerlijk beeld van de nieuwe organisatiestructuur en welke zaken er worden aangepakt. 

De evaluatie van de reorganisatie gaat automatisch in op het moment dat de omklap van de nieuwe organisatiestructuur officieel is. “Is het gegaan zoals het bedoeld was? Dat is een belangrijke hoofdvraag als het gaat om zulke ingrijpende processen.” In de evaluatie wordt gekeken of de nieuwe organisatie in de werkelijkheid voldoet. 

x

Verschil

Brinkman: “Technisch klopt het. Maar je kunt moeilijk beweren dat de organisatie in z‘n geheel van de ene op de andere dag rotsvast staat. Er zit altijd een verschil tussen hoe het bedacht is, hoe het loopt en hoe gaat het lopen.” 

Hoofdpunten

De transitiemanager praat over 4 hoofdpunten die uit de evaluatie komen. In willekeurige volgorde:

  1. Beter samenwerken: “De samenwerking tussen afdelingen, diensten en externen loopt nog niet soepel.”
  2. De invoering van SAP: “Dit is buiten de reorganisatie gehouden, maar is hoe dan ook van invloed op de nieuwe organisatie.”
  3. Knelpunten in de formatie: “Op sommige plaatsen zijn we doorgeschoten in het snijden in functies waardoor er nu een herschikking nodig is. Dit willen we samen met de medezeggenschap bewerkstelligen.”
  4. Onderbezetting: “Onderbezetting van het personeel wordt sneller gevoeld omdat we kleiner zijn geworden.” 

“Als er iets niet in de haak is, moet het getraceerd worden."

x

Kleine koerswijzigingen

Brinkman spreekt over een ‘bepaalde mate van consensus’ waarin de reorganisatie zich nu bevindt. Toch wil hij alles behalve achterover leunen. “Als er iets niet in de haak is, moet het getraceerd worden. Niet alleen door de leiding, maar door iedereen. We kunnen de reorganisatie niet terug draaien. En we moeten er rekening mee houden dat we continu aan verandering onderhevig zijn. Er zijn steeds weer nieuwe ontwikkelingen die effect op ons hebben. Dit zal niet de laatste verandering zijn. Maar ik geloof erin dat we ook met kleine koerswijzigingen veel kunnen oplossen.”

Brinkman verwacht dat de evaluatie van de nieuwe organisatiestructuur na de zomer gereed is. 

x
x