Tekst kapitein Bianca Brasser

Personeelsnieuws

Nieuwe commandant 334 Squadron

Op het Air Mobility Command heeft luitenant-kolonel Erik Boekelman het commando over het 334 Squadron overgedragen aan majoor Remco Zoeter. Boekelman neemt na 43 jaar afscheid van de Koninklijke Luchtmacht.

Daarmee komt ook een einde aan zijn tijd als vlieger. Hij heeft tot het laatste moment gevlogen met de KDC-10, waaronder de evacuatievlucht Kaboel-Pakistan. Ook was hij de man die het laatste rondje van de KDC-10 boven Nederland vloog.

In zijn toespraak keek hij tevreden terug op de jaren dat hij commandant was van het 334 Squadron op Vliegbasis Eindhoven. Een squadron dat vorig jaar afscheid nam van de KDC-10 en op dit moment bezig is met de vervanging van de Gulfstream en de overdracht van de Kustwachteenheid.

Majoor Remco Zoeter komt van die Kustwachteenheid, die nu nog onder het squadron valt en bestaat uit twee Dornier-kustwachtvliegtuigen. Vliegers van de marine en luchtmacht vliegen deze vliegtuigen vanaf Schiphol-Oost. Deze zomer worden de taken van de eenheid overgedragen aan een civiel vlieg- en onderhoudsbedrijf. Daarna blijft voor het 334 Squadron de VIP-transporttaak voor de Nederlandse overheid over. Foto: Leonie Voets Imaging people

Erepenning voor voorzitter Luva-reüniecomité

Majoor buiten dienst Marijke Waalkens kreeg begin deze maand de erepenning van de Koninklijke Luchtmacht uit handen van commodore Saskia Siemensma. 24 jaar lang zette Waalkens zich in als voorzitter van het reüniecomité Luchtmacht Vrouwenafdeling (Luva).

Ongeveer eens per drie jaar organiseerde ze een reünie voor de eerste vrouwen bij de luchtmacht: degenen die bij de Luva werkten. In 1951 werd deze afdeling opgericht. In 1981 werden aparte vrouwenafdelingen opgeheven, omdat de integratie van vrouwen binnen de krijgsmacht toen formeel een feit was.

Naast het organiseren van de reünie zorgde Waalkens er ook voor dat de historie van de Luva werd vastgelegd in verschillende publicaties. Zo verschenen er op haar initiatief boeken, een tentoonstelling en het magazine ’70 jaar luchtmachtvrouwen in uniform’.

Waalkens geeft na 24 jaar het voorzitterschapsstokje over aan luitenant-kolonel buiten dienst (b.d.) Christa Oppers-Beumer. Waalkens: “Wij comitéleden worden ouder. Reden om het stokje over te dragen aan een jongere generatie. Christa is geen oud-Luva maar is zeer verbonden met de vrouw bij de Koninklijke Luchtmacht.”  

Oppers-Beumer werkte in 1982 als eerste vrouwelijke KMA-officier bij de 12e Groep Geleide Wapens (12 GGW) in Duitsland in een operationele functie als Battery Control Officer NIKE. Haar laatste functie was Defensie Attaché in Canada. In 2017 ging ze met Functioneel Leeftijdsontslag (FLO). De overste b.d. gaat de komende Luva-reünies iets anders aanpakken. “We nodigen straks alle gewezen vrouwelijke militairen van de Koninklijke Luchtmacht uit om deel uit te maken van onze groep. Zo willen we een verbinding maken met de generatie Luchtmachtvrouwen van na het Luva-tijdperk. We hebben een gedeelde achtergrond en gezamenlijke herinneringen.” Foto: Burgering Fotografie

Meer lezen over de Luva? Lees hier het eerder verschenen artikel in de Vliegende Hollander

Flypast van Lancaster bommenwerper

Een Lancaster bommenwerper PA474 van de Battle of Britain Memorial Flight vliegt woensdag 4 mei over Nederland. Het toestel vliegt onder meer over het Lancastermonument in Heythuysen, Limburg. Dit gebeurt rond 12.50 uur. Er zijn wereldwijd nog slechts twee Lancaster bommenwerpers in vliegwaardige staat.

De flypast is ter nagedachtenis aan de bemanning van Lancaster ME752 die in Heythuysen gecrasht is op 21 juli 1944. Daarnaast is het een eerbetoon aan de meer dan 55.000 mannen van RAF Bomber Command die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

De traditionele 4-mei-herdenking van alle militairen en burgers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omkwamen is ’s avonds om 20.00 uur op de Dam in Amsterdam. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt legt in de ochtend om 11.00 uur een krans bij het Monument van de Militaire Luchtvaart op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Hier worden militairen van de Militaire Luchtvaart herdacht die bij oorlogshandelingen sinds mei 1940 zijn omgekomen. Foto: Guus Luijten

98-jarige luchtmachtveteraan ontvangt opnieuw zijn wings

Engelandvaarder majoor-vlieger buiten dienst Leo Hendrikx heeft de Nederlandse en Engelse wing opnieuw uitgereikt gekregen. Generaal-majoor Elanor Boekholt-O’Sullivan spelde de wings deze maand bij hem op.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloot de toen 16-jarige Leo Hendrikx uit Limburg samen met drie vrienden naar Engeland te gaan. Zijn ultieme doel: Nederland helpen bevrijden. Op twintigjarige leeftijd schoten de Duitsers Leo met zijn Spitfire uit de lucht.

In de loop der jaren is Hendrikx zijn wings verloren door verhuizingen. Voor hem een groot gemis, omdat hij deze niet meer op zijn veteranentenue kon dragen. De luchtmacht gaf gehoor aan zijn wens voor nieuwe wings en regelde deze voor de 98-jarige luchtmachtveteraan.