Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk

Personeelsnieuws

In memoriam

Op zondag 8 augustus overleed adjudant Sander Buis. Hij werkte bij de afdeling Wapentechniek van het Fighter Center of Excellence op Vliegbasis Leeuwarden. In de afgelopen periode was hij werkzaam bij de Weapon Instructor Course. Buis werd 51 jaar.

Op zaterdag 4 september overleed Jan Veurink.  Hij werkte bij de Product Verantwoordelijke Eenheid Logistiek van het 970 Squadron op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Veurink werd 63 jaar.

Op vrijdag 24 september overleed sergeant-majoor Marcel van Dijken. Hij werkte bij 302 Squadron op Ft. Hood in de Verenigde Staten. Van Dijken werd 53 jaar.

Nieuwe Chef Kabinet Staf CLSK

Kolonel Franka Teunissen-van de Kamp is per 16 augustus Chef Kabinet Staf Commando Luchtstrijdkrachten.

Zij volgt kolonel Olav Spanjer op wiens functie geruime tijd werd waargenomen door luitenant-kolonel Tim Bentvelzen. De Chef Kabinet is tevens onderdeelscommandant van de Staf Commando Luchtstrijdkrachten.

Teunissen-van de Kamp vervulde diverse, veelal P&O-gerelateerde, functies binnen de krijgsmacht. In haar laatste functie was zij Hoofd A1 Human Resources en Bedrijfsvoering bij het Defensie Helikopter Commando. Foto: Koninklijke luchtmacht

Vaandeloverdracht Groepsoudste Marineluchtvaartdienst

Groepsoudste kapitein ter zee Hans Veken droeg donderdag 2 september het vaandel van de Marineluchtvaartdienst (MLD) over aan zijn ranggenoot Niels Kleingeld. Daarmee is Kleingeld tevens Chef Staf Defensie Helikopter Commando.

De ceremonie vond plaats op Maritiem Vliegkamp De Kooy in het bijzijn van (toenmalig) vice-admiraal Rob Kramer (Commandant Zeestrijdkrachten), generaal-majoor Andre Steur (Directeur Operationeel Beleid & Plannen) en commodore Robert Adang (Commandant Defensie Helikopter Commando).

Kleingeld onderstreepte na de overdracht het belang van de verbinding tussen de marine en de luchtmacht: “Een MLD'er is iemand die zowel zout water als keronise door de aderen heeft stromen. Iemand die twee talen spreekt: die van de luchtvaart en die van het maritieme domein. De MLD en het DHC vullen elkaar aan.”

Veken vervolgt zijn carrière als Sectiehoofd Maritieme Plannen bij de Internationale Militaire Staf op het NAVO hoofdkwartier in Brussel. Foto’s: Patrick Collé

Luchtmachter wereldkampioen tijdrijden

Kapitein Bart Lemmen (25), werkzaam bij Bureau Force Protection op Vliegbasis Volkel,  won op 26 augustus goud tijdens het Militair Wereldkampioenschap wielrennen in het Franse Poitiers. Dat deed hij op het onderdeel tijdrijden. Daarmee is hij sinds het opheffen van de Defensie Topsportselectie de eerste Nederlandse militair die zich tot wereldkampioen mocht laten kronen. Dat gebeurde voor het laatst in 2007.

Ook werd Lemmen niet veel later tweevoudig winnaar op het Nationaal Militair Kampioenschap wielrennen in Amersfoort. Dat deed hij zowel op de tijdrit als de wegwedstrijd. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan het interview met Lemmen in de Defensiekrant (editie 35). Foto’s: sergeant Cinthia Nijssen

Amerikaanse award voor 306 Squadron

Het 306 Squadron ontving op 9 september een Amerikaanse award voor de bijdragen aan de missies tegen terreurorganisatie ISIS in Afghanistan en Irak. Met de Processing, Exploitation and Dissemination (PED)-cell leverde het MQ-9 Reaper squadron de afgelopen drie jaar inlichtingencapaciteit aan de coalitie in Qatar. Vanuit Leeuwarden analyseerde de eenheid beeldmateriaal van onbemande verkenningsvliegtuigen.

Bij het uitreiken van de award door het U.S. Central Command werden de Nederlandse pioniersgeest en eigen initiatief geroemd. Nederland is het eerste coalitieland dat op deze manier een bijdrage leverde met zijn PED-capaciteit. Op 31 maart deden ze dat voor het laatst en kwam aan de afgesproken termijn een eind. Een coalitiepartner nam de werkzaamheden over.

Met de inzet deed het squadron belangrijke ervaring op voor het opzetten van de eigen MQ-9-capaciteit en de komst van de eigen toestellen later dit jaar. Foto: sergeant 1 Jan Dijkstra

Luchtmacht Veteranendag uitgesteld

Wegens onduidelijkheden omtrent de coronamaatregelen en berichten van de achterban heeft de Koninklijke Luchtmacht afgelopen zomer besloten om de Luchtmacht Veteranendag, die op 11 oktober zou plaatsvinden in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg, uit te stellen naar het voorjaar van 2022. Zodra de nieuwe datum bekend is, zal deze onder meer via de Vliegende Hollander worden gecommuniceerd.

Eerste virtuele Air & Spacepower Symposium

Het Airpower Symposium is terug van weggeweest en in een nieuw jasje gestoken. Op 28 en 29 oktober 2021 vindt live het eerste virtuele Air & Spacepower Symposium plaats. Iedere defensiemedewerker kan zich hiervoor gratis inschrijven.

Sprekers zijn vooraanstaande namen binnen Defensie, de industrie, academische wereld en partnerlanden. Tijdens het online evenement wordt vanuit een all domain perspectief gekeken naar geopolitieke en militaire ontwikkelingen van vandaag en morgen met een accent op air & spacepower. De organisatoren willen met het symposium prikkelen, aanzetten tot denken en de vraag stellen of we de dingen goed doen of we de goede dingen doen. Inschrijven kan via website www.vasps.yellenge.nl met een zakelijk mailadres (@mindef.nl, @nlr.nl, etc.). Bekijk voor meer informatie en het programma deze intranetpagina (link werkt niet via internet).

Expositie ‘75 jaar 298 Squadron’

Sinds eind juli is in de Traditiekamer op Vliegbasis Gilze-Rijen de thematentoonstelling ‘75 jaar 298 Squadron’ te bezoeken. Deze is zowel voor defensiepersoneel als externen gratis toegankelijk. De expositie blijft ten minste tot eind dit jaar staan.

De coronapandemie zette een streep door de jubileumactiviteiten die 298 Squadron had gepland voor april 2020 (de officiële jubileummaand). Met deze tentoonstelling laat de Traditiekamer het bijzondere jubileum niet stilletjes voorbij gaan.

Voor medewerkers van Vliegbasis Gilze-Rijen staan de deuren open op woensdag en donderdag tussen 10.00 en 13.00 uur.

Voor overig defensiepersoneel en externe bezoekers is de tentoonstelling op die dagen geopend van 13.00 tot 15.30 uur. Zij dienen zich vooraf aan te melden. Dat kan via telefoonnummer 0161-296450 (woensdag en donderdag tussen 11.00 en 12.00 uur) of via e-mailadres traditiekamer.gilzerijen@mindef.nl (minimaal vijf werkdagen voor bezoek). Vol = vol. Foto’s: Koninklijke Luchtmacht

Prinsjesdag: meer geld voor munitie en veteranenzorg

Defensie heeft volgend jaar 12,5 miljard euro te besteden. De krijgsmacht krijgt er namelijk vanaf 2022 structureel 95 miljoen euro extra bij. Verder dit jaar eenmalig 90 miljoen en volgend jaar eenmalig 300 miljoen. Dat laatste bedrag maakt deel uit van de twee miljard die het kabinet na de algemene politieke beschouwingen toevoegde aan de begroting.

Dat betekent concreet dat er dit jaar nog zestig miljoen is bestemd voor munitie en dertig miljoen voor veteranenzorg. Vanaf volgend jaar gaat er ieder jaar twintig miljoen extra naar veteranenzorg. Ook de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst krijgt vanaf 2022 jaarlijks vijftien miljoen euro extra. Foto’s: sergeant Cristian Schrik

Meedingen naar de René Olthuisprijs?

Gezocht: de beste scriptie of publicatie over informatiemanagement, informatievoorziening en/of informatietechnologie in relatie tot Defensie. Die oproep doet de Vereniging Informatici Defensie (VID), die jaarlijks een prijs uitreikt aan de beste inzender.

Alle defensiecollega’s die recentelijk een bachelor- of masterscriptie, of een wetenschappelijk artikel hebben geschreven over één van de genoemde onderwerpen, kunnen deze voor 1 oktober insturen naar Secretaris.VID@mindef.nl t.a.v. de Commissie René Olthuis Prijs.

Een onafhankelijke commissie beoordeelt de inzendingen onder andere op bedrijfskundig en technisch niveau, probleeminzicht, inventiviteit en toepasbaarheid. De winnaar mag zijn onderzoek toelichten aan alle leden van de VID en de Chief Information Officer Defensie. Daarbij ontvangt de beste inzender een bijzondere herinnering en een geldprijs.

Het doel van de René Olthuisprijs is om kennis te bevorderen en collega’s te stimuleren zich verder te ontwikkelen op genoemde onderwerpen. Meer informatie en alle toetsingscriteria zijn te vinden op www.vidonline.nl en op intranet.
Een groot deel van de sinds 2007 ontvangen scripties en artikelen zijn sinds dit jaar opengesteld voor alle defensiemedewerkers. Ze zijn te raadplegen in een speciale bibliotheek op intranet.
Alle publicaties zijn gesorteerd op onderwerp. Ook de auteur en het jaar van uitgave zijn direct zichtbaar. Zo is het bijzonder om bijvoorbeeld terug te kijken naar scripties over offensieve inzet van cyber capaciteit vanuit 2011, 2017 en nu.

Indië-herdenking Roermond

Volgens (toenmalig) demissionair minister Ank-Bijleveld-Schouten deden Indië-veteranen wat van hen werd verlangd, maar kregen zij niet altijd een warm onthaal toen ze terugkeerden op Hollandse bodem. De bewindsvrouw sprak op 4 september bij de Indië-herdenking in Roermond. Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim was aanwezig.

In het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea brachten tussen 1945 en 1962 meer dan 6.200 militairen het hoogste offer. Bijleveld: “De verhalen en herinneringen werden gedeeld met wapenbroeders, maar niet met de omgeving. Zij wilden niet luisteren. Dus men zweeg.” De minister refereerde in dit verband aan de indrukwekkende documentaire ‘Onze Jongens op Java’ van Coen Verbraak. Sommigen verbraken het stilzwijgen pas voor Coens camera. Na ruim zeventig jaar. Volgens Bijleveld is het waardevol dat mensen kennis nemen van de extreme omstandigheden van toen, bezien in het licht van die tijd. “Want zij besloten niet zelf om te gaan. Zij kregen de opdracht daartoe.” Foto’s: Defensie

Vice-admiraal René Tas. Foto: sergeant Aaron Zwaal

Nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten

Na bijna vier jaar droeg vice-admiraal Rob Kramer op 9 september het commando over de Koninklijke Marine over aan René Tas. Gelijktijdig werd Tas bevorderd tot vice-admiraal. De ceremonie vond plaats op de marinebasis in Den Helder.

De Commandant Zeestrijdkrachten is eveneens hoofd van de Admiraliteit Benelux; dit is de gezamenlijke operationele staf van de Nederlandse en Belgische marine.

Kramer gaat na 39 dienstjaren met functioneel leeftijdsontslag. Uit handen van (toenmalig) demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld ontving hij bij zijn vertrek het Ereteken voor Verdienste in Goud. Foto’s: sergeant-majoor Maartje Roos

Henk Kamp keert tijdelijk terug als defensieminister

Henk Kamp is sinds 24 september aangesteld als demissionair minister van Defensie. De 69-jarige VVD-politicus volgt Ank Bijleveld op die op 17 september aftrad na een motie van afkeuring naar aanleiding van de evacuatie van tolken uit Afghanistan. De tussenliggende dagen nam minister Ferd Grapperhaus de taak waar.

Kamp is een oude bekende van de krijgsmacht. Hij was al minister van 12 december 2002 tot 22 februari 2007. Omdat het kabinet demissionair is, blijft Kamp tot er een nieuw kabinet is gevormd.

Bijleveld vervulde de minsterpost bijna vier jaar. In haar verklaring omtrent haar aftreden zei ze: “Ik wilde doorgaan om de taak af te maken waar ik voor sta, voor de mannen en vrouwen die in de frontlinie staan. En om de opdracht te voltooien om de tolken die nog in Afghanistan zijn en op ons rekenen in veiligheid te brengen. Dat is de verantwoordelijkheid die ik voel. Die verantwoordelijkheid wilde ik waarmaken. Ik constateer echter dat mijn aanblijven onderwerp van discussie is geworden. Daardoor kan ik niet meer op een goede manier de verantwoordelijkheid dragen voor mijn mensen. Mensen die hun werk met passie doen, in dienst van de samenleving. Ik wil niet dat ik hun belangrijke werk in de weg sta.” Foto’s Kamp: sergeant Cristian Schrik. Foto Bijleveld: Defensie

Staatssecretaris Barbara Visser heeft Defensie verlaten

Voormalig staatssecretaris Barbara Visser is sinds 31 augustus (demissionair) minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Daarvoor stopte ze per direct bij het ministerie van Defensie. Er komt voor de resterende kabinetsperiode geen vervanger. De portefeuille van staatssecretaris wordt erbij genomen door de demissionair minister van Defensie.

Visser werd gevraagd om de functie van vertrekkend (demissionair) minister van I&W Cora van Nieuwenhuizen over te nemen tot het einde van deze kabinetsperiode. Van Nieuwenhuizen verliet de politiek voor de functie van voorzitter van Energie Nederland. Dit is de brancheorganisatie voor energiebedrijven.