Tekst Arno Marchand
Foto korporaal Gregory Fréni

Grondpersoneel oefent tactisch optreden

x
Lees- en kijktijd: 4 minuten
Scroll naar beneden voor de video

Terwijl Apaches en Cougars tijdens de oefening Tactical Electronic Warfare (TAC EW) zoveel mogelijk radars proberen te ontwijken, draait het ondersteunend grondpersoneel van het Defensie Helikopter Commando zijn eigen oefening. Op Vliegbasis Deelen zetten de collega’s begin februari een mobiel tankstation op dat ze 24/7 bemannen en bewaken. Helikopters kunnen daardoor dichtbij het inzetgebied bijtanken en hun operatie snel vervolgen.

Maar zo’n Forward Refueling Point (FRP) wordt niet alleen bemand door specialisten op het gebied van brandstof. Ook personeel voor de langeafstandscommunicatie en die tussen grondeenheden en helikopters vinden hier hun plek. Net als medewerkers van de operationele gezondheidszorg. Zij nemen bijvoorbeeld een gewonde militair over als een helikopterbemanning die met een medische evacuatie op het FRP aflevert.

Regen, sneeuw en temperaturen tot min 5

Tijdens hun tactisch optreden in het veld bivakkeren de militairen in weer en wind: regen, sneeuw en temperaturen tot min 5. Om zo ongezien mogelijk te blijven, camoufleren ze hun voertuigen en onderkomens. Kortom, een mooie oefening in tactisch optreden en het trainen van de militaire basisvaardigheden.

Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk dan deze clip waarin de commandant FRP eerste luitenant Steven tekst en uitleg geeft. Video en montage: adjudant Eva Klijn