Tekst Bert van Elk
Foto NAVO

Leestijd: 4 minuten

Ver buiten de landsgrenzen, bij een ander krijgsmachtdeel, overheidsinstelling of in het bedrijfsleven: luchtmachters zetten zich overal in voor Defensie. In deze rubriek vertellen zij over hun bijzondere plaatsing.

Wie: 
kolonel-vliegerarts Gerald Rots (57)

Functie: 
hoofd medische sectie op het NAVO hoofdkwartier

Standplaats: 
Brussel, België

Rots was amper een half jaar sectiehoofd en medisch adviseur op het NAVO hoofdkwartier toen ruim een jaar geleden de COVID-19 pandemie uitbrak. Tot die tijd was het medisch advieswerk een ondergeschoven kindje, maar sinds 28 januari vorig jaar is hij een belangrijk man in de zogenoemde COVID-19 Task Force. “Ik word zo ongeveer bij alles betrokken”, vertelt hij. “Ik werk op een compleet ander niveau. Niemand heeft het handboek COVID-19 in de kast staan, dus dat betekent investeren in kennis en scherp blijven. En dat in het kwadraat met al die verschillende en steeds weer veranderende nationale COVID-19 regels in de verschillende lidstaten.”

Kolonel-vliegerarts Rots met de Meritorious Service Medal.

NATO Meritorious Service Medal

Rots ontving afgelopen 10 december de NATO Meritorious Service Medal. Deze hoge onderscheiding kreeg hij voor het op uitstekende wijze uitvoeren van zijn taken als liaison officer bij het Committee of the Chiefs of Military Medical Services (COMEDS), als hoofd medische sectie van de divisie Logistics & Resources van de internationale militaire staf en als medisch adviseur van het NAVO hoofdkwartier. Hij werd daarbij in het bijzonder geprezen om zijn bijdrage aan de COVID-19 Task Force.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg reikte de NAVO-onderscheiding uit aan Rots.

Drie petten op

Rots’ formele baan is hoofd medische sectie van de internationale militaire staf (IMS) op het NAVO hoofdkwartier. In de praktijk heeft hij 3 petten op. Als medisch adviseur rapporteert hij rechtstreeks aan de directeur-generaal van de IMS. Daarnaast is hij de ‘senior health care authority’ voor het civiele deel van de internationale NAVO-staf én voor het ‘private office’, ofwel de directe werkomgeving, van de secretaris-generaal. “Ik houd mij bezig met het strategisch medisch beleid voor de NAVO. Daarvoor onderhoud ik direct contact met vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Verenigde Naties, de World Health Organisation, het Internationale Rode Kruis enzovoorts. Voor medische zaken ben ik de spin in het web. Dat maakt het heel leuk.”

‘Mijn thuisfront betaalt de rekening van mijn fulltime baan in de pandemie’

Inmiddels is hij al een jaar fulltime bezig met de pandemie. Een gigantische klus, geeft hij grif toe. “Mijn huisfront betaalt de rekening. Ik ben om zeven uur ’s ochtends hier en om zeven uur ’s avonds nog. Dat is het ritme sinds het begin van de pandemie met een onderbreking van 7 dagen: onze zomervakantie. We zijn met zijn allen de bergen in geweest, maar ook toen ging het werk door. Mijn gezin heeft anderhalf uur vastgezeten boven op een bergtop, omdat ik met spoed een korte vergadering moest beleggen en adviseren. Het is een hell of a job, maar tegelijkertijd de absolute kers op de taart.”

Het NAVO-hoofdkwartier in Brussel met de vlaggen van de lidstaten. Rots werkt er al sinds 2015.

Vaccination Task Force

Rots werkt nu ‘tijdelijk’ vanuit het bedrijfsgeneeskundig centrum op het hoofdkwartier. “We bestrijken naast het strategische nu ook het operationele en tactische niveau: van beleid tot contact met patiënten. Continu zijn we bezig met planning. Als hoofd van de COVID-19 Vaccination Task Force leid ik de vaccinatie van het personeel op het hoofdkwartier in Brussel. Daar zijn van 30 landen delegaties vertegenwoordigd met zowel de ambassadeur als de militaire vertegenwoordiger en hun staven. Zij hebben meestal geen medisch adviseur of een medische component, dus bij vele van hen ben ik inmiddels kind aan huis.”

Medische footprint

In zijn vorige functie in Brussel was Rots 3 jaar de dagelijkse vertegenwoordiger op het NAVO-hoofdkwartier van het COMEDS. Hij zette enkele veranderingen in gang. “Een ervan was de medische footprint meer zichtbaar maken en zorgen voor een nadrukkelijker plek en verbindingen. Ook wilde ik het medisch adviseurschap in het hoofdkwartier verder uitbouwen. Na 3 intensieve jaren had ik een waardevol netwerk opgebouwd, essentieel voor mijn huidige functie.”

Uitdaging en verbreding

De politieke dimensie die bij zijn werk komt kijken, ervaart Rots als extra uitdaging en verbreding van zijn functie. “Het is bijna een vak apart. Het kost tijd, maar je groeit erin. Hoe krijg je ideeën en visies goedgekeurd door alle landen? Wie heeft waar zijn sterke en zwakke kanten, waar zitten de pijnpunten? Als je de nuances niet kent, dan wordt het maar half werk. Als je weet waar je elkaar kunt vinden, kan je 1 + 1, 3 laten zijn.”

Rots zou nog graag voor het einde van zijn functietermijn de bestrijding van COVID-19 afronden. “Ik heb haast; er is nog veel te doen. We moeten naar een nieuwe norm en voor COVID-19 een plek vinden. 1 van de lessons learned is de verbetering van de positie van het medisch domein in het NAVO-hoofdkwartier.”

Kolonel Rots spoedt zich door de hal van het hoofdkwartier naar een volgende vergadering. “Een hell of a job, maar tegelijkertijd de absolute kers op de taart.”