Tekst Bert van Elk

Lockheed F-104G Starfighter in Nederland

Gebrek aan grondigheid valt auteur en voormalig F-104G-vlieger Hub Groeneveld niet te verwijten. Hij produceerde met hulp van anderen een lijvig werk over de Starfighter, beginnend bij het ontwerp van het toestel tot aan de operationele lotgevallen van het type bij de Koninklijke Luchtmacht toe. Groeneveld putte voor deze monsterklus uit de archieven van Coen van den Heuvel, traditiekamer Typhoon op Vliegbasis Volkel en gebruikte de kennis van de leden van Aviation Group Leeuwarden.

Het boek geeft een overzicht van de aankoop en bouw bij Fokker en geeft bovendien inzicht in het vliegen met een toestel met – naar hedendaagse normen – beperkte middelen.

De productie van deze 'bijbel' moet een megaklus zijn geweest, gelet op de vele details die het boek rijk is. Dankzij het uitgebreide plaatsnamen- en personenregister kan ook een relatieve leek zijn weg vinden in dit boek. Het is geen werk waarin je sappige 'weet-je-nog-verhalen' aantreft, maar waarin je wél lang en vaak bladert vanwege alle foto's en andere illustraties.

'Lockheed F-104G Starfighter in Nederland' is geschreven door Hub Groeneveld en telt 540 pagina's. Het staat vol met bijzondere, mooie foto's en is uitgegeven bij NL Books. Het boek is (onder andere) te koop bij de Flash Luchtvaartwinkel in Eindhoven; www.flash-aviation.nl. ISBN: 978-90-826475-4-9. Prijs € 58.

Northrop NF-5 - De historie van de NF-5 bij de Koninklijke Luchtmacht'

'Northrop NF-5' van Cor van Gent is een aangevulde en verbeterde versie van het gelijknamige boek dat al in 1992 verscheen. De oude tekst is daar waar het kon in tact gebleven. Het is uitgebreid met verhalen van vliegers die in de eerste uitgave ontbraken. De zwart-witfoto's zijn zoveel mogelijk vervangen door kleurenfoto's. Het register is gecorrigeerd en bijgewerkt.

De Northrop F-5 Freedom Fighter was een Amerikaanse lichte jachtbommenwerper. De Nederlandse versie, de NF-5, wordt in Canada gebouwd bij Canadair. Het eerste toestel arriveerde in oktober 1969. Vanaf eind jaren 80 verdwenen de toestellen weer uit de luchtmacht, omdat ze achterhaald waren en te duur om aan te houden als fighter lead-in trainer voor de F-16.

Voormalig C-LSK luitenant-generaal Alexander Schnitger schreef het voorwoord voor deze vernieuwde uitgave. Hij leidde in 1988 het NF-5 demonstratieteam Double Dutch, dat geplaagd werd door problemen.

Na de uitfasering rond 1990 droeg Nederland een groot deel van de toestellen aan Turkije over. De Turkse luchtmacht richtte met de 'nieuwe' toestellen het demoteam ‘Turkish Stars’ op, dat nog steeds shows vliegt mét de NF-5. Na dus nóg 30 jaar is het toestel echt aan het einde van zijn loopbaan gekomen. Met de Lockheed F-104G Starfighter vormde de NF-5 een kwart eeuw de ruggengraat van de Koninklijke Luchtmacht.

'Northrop NF-5 - De historie van de NF-5 bij de Koninklijke Luchtmacht' is geschreven door Cor van Gent. Het telt 196 pagina's, is voorzien van vele kleurenfoto's en wordt uitgegeven bij Lanasta in Odoorn. ISBN: 978-90-8616-179-9. Prijs: € 34,95.

Kais - Het waargebeurde verhaal van een gewaagde redding in Nieuw Guinea, zomer 1944

Wie het boek Kais aanschaft krijgt 2 verhalen voor de prijs van 1. In de eerste plaats is dat het verhaal van een verkenningsmissie van een B-25 in de zomer van 1944 boven de Vogelkop. Dat is een deel van Nederlands Nieuw-Guinea.

Het vliegtuig wordt bij een aanval op een Japans bevoorradingsschip door afweergeschut geraakt en stort gecontroleerd neer in een moeras in de Vogelkop. Een reddingsteam bestaande uit Nederlanders, Indonesiërs, Amerikanen, Australiërs en Papoea’s krijgt de opdracht de bemanning, bijna 300 kilometer achter vijandelijke linies, te redden. Het team staat onder leiding van de Nederlandse tweede luitenant Louis Rapmund en de Australische kapitein 'Mac' Gillespie. Ruim 3 weken varen, vechten en worstelen zij zich een weg door de jungle en over de Kais-rivier naar de bemanning in het moeras. Collaborateurs, Japanners, muskieten, bloedzuigers en modder zijn hun grootste vijanden in deze tocht. De redding slaagt en driekwart maand na vertrek van vliegbasis Wakde is de onfortuinlijke bemanning weer terug.

Het tweede verhaal is het verslag van de West Papua Air War Expedition. Vorig jaar reisde een team, bestaande uit onder andere auteur Bas Kreuger, naar Nieuw-Guinea om de resten van de neergestorte B-25 te zoeken. Ze deden de tocht van Rapmund en Gillespie nog een keer over en troffen niet alleen de restanten van het gecrashte toestel aan, maar ontmoetten ook nog een stokoude Papoea die destijds bij de redding betrokken was.

'Kais - Het waargebeurde verhaal van een gewaagde reddingsoperatie in de moerassen van Nederlands Nieuw Guinea, zomer 1944' is geschreven door Bas Kreuger. Het boek telt 258 pagina's en is rijk geïllustreerd met bijzondere foto's uit privécollecties. Boekengilde is de uitgeverij. ISBN: 978-94-64021-7-3-8. Prijs € 17,50.