Foto sergeant-majoor Ruud Mol

Op zaterdag 27 juni 2020 is luitenant-generaal b.d. Alexander Schnitger overleden. Schnitger was van 2012 tot en met 2016 Commandant Luchtstrijdkrachten. Na zijn functioneel leeftijdsontslag werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden. De voormalig C-LSK laat zijn vrouw Marjan en 2 kinderen Tom en Max achter. Zijn overlijden raakt Defensie en in het bijzonder de Koninklijke Luchtmacht diep. 

Het nieuws over zijn overlijden komt voor velen binnen én buiten de Koninklijke Luchtmacht als een klap. Door zijn betrokkenheid en hoge mate van authenticiteit was Alexander Schnitger welbekend binnen de Nederlandse krijgsmacht.

Foto: adjudant Eva Klijn

'People matter'

In zijn periode als luchtmachtbaas zette Schnitger, ook bekend als Sander Schnitger, zich in om het personeel en de slagkracht van de Koninklijke Luchtmacht zo sterk mogelijk door de bezuinigingsrondes van 2012 te leiden. Met zijn persoonlijke motto People Matter, zette Schnitger de mens centraal in de organisatie en stimuleerde hij vertrouwen en pioniersgeest, ruimte en samenhang en authenticiteit en diversiteit in leiderschap.

Daarnaast richtte hij zich op het ontwerpen van een relevante, maar ook betaalbare luchtmacht voor de toekomst. Schnitger investeerde hiervoor in hechte samenwerkingsverbanden met partnerluchtmachten, kenniscentra en de industrie.

Anders dan gebruikelijk; kort, krachtig en met veel spektakel. Zo wilde Schnitger zijn commando-overdracht aan ranggenoot Dennis Luyt. En zo was het ook. Hij werd er speciaal voor ingevlogen met een Chinook. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann
Ten overstaan van de bezoekers aan de Luchtmachtdagen 2016 droeg Schnitger het commando over aan Luyt. Dat gebeurde midden op de startbaan van Vliegbasis Leeuwarden, te midden van delegaties van alle CLSK-onderdelen. Foto: Phil Nijhuis

Opleiding

Schnitger volgde na de Koninklijke Militaire Academie de opleiding tot vlieger in de Verenigde Staten die hij in 1984 afrondde. In zijn periode als vlieger op de NF-5 op Vliegbasis Eindhoven bij het 314 Squadron was hij ook teamleider van het NF-5 demoteam genaamd ‘Double Dutch’. Vanaf 1990 vloog hij op de F-16 vanaf Vliegbasis Volkel bij het 312 Squadron.

Schnitger was volgens toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert een pionier en visionair met een vliegerhart, die alles ter bespreking durfde te stellen. Na zijn commando-overdracht aan Luyt, benoemde ze hem tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann

Loopbaan

In 2001 werd Schnitger planner op het ministerie van Defensie in Den Haag, waarna hij via een korte plaatsing in Duitsland in 2005 commandant werd van Vliegbasis Volkel. Vanaf 2008 keerde hij terug op het ministerie en bekleedde hij 2 functies in de rang van commodore en generaal-majoor. In 2012 werd hij als luitenant-generaal Commandant Luchtstrijdkrachten.

Na zijn FLO

Na zijn functioneel leeftijdsontslag (FLO) werd hij lid van de raad van toezicht van de luchtverkeersleiding Nederland, lid van de Raad van Commissarissen van Aviolanda en Bestuursvoorzitter van de Dutch Aviation Group. Vanaf 2017 werkte hij voor Boeing als Vice President Global Services Europe & Israel.

Afscheid

Familie, vrienden en defensiecollega’s nemen op vrijdag 3 juli in besloten kring afscheid van Alexander Schnitger. Dat doen zij bij het Luchtmacht Monument op voormalig Vliegbasis Soesterberg.

De scheidend C-LSK bedankt 'zijn luchtmacht' bij zijn afscheid op 16 juni 2016. Schnitger werd 61 jaar. Foto: Phil Nijhuis