10

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03

Journaal

x

Een stukje Nederlandse Apache

Fokker Helmond onderhoudt nu ook Apache-onderdelen. Het zijn de schokdempers van het landingsgestel van de gevechtshelikopter.

Voorheen werden deze onderdelen in de VS onderhouden bij Boeing. Door dit voortaan in Nederland te doen moet het onderhoud aan de toestellen betaalbaar blijven. Ook kan de inzetbaarheid worden verhoogd door kortere doorlooptijden en een betere beschikbaarheid van onderdelen. Daarnaast wordt zo hoogwaardige werkgelegenheid gecreëerd in Nederland. Het onderhoud aan de onderdelen van het Apache-landingsgestel is nog maar het begin. Onderhoudswerk aan andere onderdelen volgt binnen afzienbare tijd. Zo is Fokker bezig zich te kwalificeren voor het onderhoud aan het landingsgestel van de Chinook-transporthelikopter.

streep

Commando’s onderscheiden voor uitzonderlijke daden

Het stond haaks op de dagelijkse realiteit van de commando’s, maar op 15 maart waren de schijnwerpers vol gericht op het Korps Commandotroepen. Op het Haagse Binnenhof reikte koning Willem-Alexander onder groot ceremonieel vertoon Nederlands hoogste dapperheidsonderscheiding uit aan de groene baretten.

De elite-eenheid kreeg de Militaire Willems-Orde voor moed, beleid en trouw betoond tijdens 170 operaties in Afghanistan. Het KCT krijgt de groepsonderscheiding mede omdat vrijwel alle militairen van het korps van maart 2005 tot september 2010 één of meerdere keren zijn ingezet in Afghanistan. Tijdens de vele operaties raakten ze meer dan 110 keer in gevecht. Eén commando, korporaal Kevin van de Rijdt, kwam om in een hinderlaag.

De kleine eenheden stonden vaak tegenover een overmacht aan vijanden in afgelegen gebieden zonder de directe aanwezigheid van hulptroepen. Ondanks de grote risico’s kozen de commando’s toch vaak voor de confrontatie om hun opdrachten te voltooien. Mede dankzij de ondersteuning door binnen- en buitenlandse collega’s konden de commando’s excelleren.

streep

North Sea Jazz in een militair jasje

36 optredens verdeeld over 8 podia, goed voor zo’n 2000 muziekliefhebbers. De tweede editie van de Nacht van de Militaire Muziek, op 19 maart in het Nationaal Militair Museum, was een klinkend succes.

Aan het evenement werkten 200 militaire musici mee van marine, land- en luchtmacht en marechaussee. De bezoekers genoten van vele muziekstijlen, uiteenlopend van tromsignaal tot jazz en van regimentsmarsen tot pop.

"De Nacht kende een North Sea Jazz- achtige opzet”, vertelt organisator Ron Geurts van het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht. “Alles bij elkaar was er 22 uur non-stop zeer uiteenlopende muziek. Veel ensembles en programma’s waren alleen tijdens De Nacht te zien.” Het muziekevenement trok ongeveer 500 bezoekers meer dan in de eerste editie. 

streep

Eindhoven gastlocatie voor EU-comité

Vliegbasis Eindhoven kreeg op 18 maart bezoek van de EU Athena Special Committee. Dat gebeurde in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

Het comité gaat over het gemeenschappelijke budget voor militaire EU-operaties. De leden bespraken onder meer wat er moet gebeuren voor een snellere inzet van troepen van EU-lidstaten na het besluit tot een nieuwe operatie. Met name maatregelen gericht op de fase voorafgaand aan missies waren onderwerp van gesprek. Zo valt tijdwinst te behalen door het tijdig afsluiten van contracten voor de levering van essentiële schaarse middelen. 

streep

Apache-demoteam weer in de lucht

De nieuwe show van het Apache Demoteam is dit jaar officieel voor het eerst te zien tijdens de Luchtmachtdagen op vliegbasis Leeuwarden op 10 en 11 juni.

Met de vliegshows toont de Koninklijke Luchtmacht de capaciteiten van de Apache en zijn bemanning. Het team wordt voornamelijk ingezet voor wervingsdoeleinden. De luchtmacht is op zoek naar technisch personeel en met het demoteam wil men jongeren enthousiasmeren.

  • Demo’s:
  • 10 en 11 juni, Luchtmachtdagen, vliegbasis Leeuwarden
  • 25 en 26 juni, Belgische Luchtmachtdagen (70 jaar), vliegbasis Florennes, België
  • 06 tot 10 juli, Royal International Air Tattoo, vliegbasis Fairford, Verenigd Koninkrijk
  • 27 juli, Rescue Vlissingen, Vlissingen
  • 09 en 11 september, Sanicole, Helchteren, België
streep

Leuk uit in het NMM

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is genomineerd voor de Museumprijs 2016. Deze publieksprijs gaat dit jaar naar een oorlogs- of verzetsmuseum.

Het publiek kan tot en met 26 april stemmen op het 'museum van het jaar' via www.museumprijs.nl. In maart is het NMM voor de 2e keer op rij uitgeroepen tot het 'Leukste uitje van Utrecht'.

Het NMM opende in december 2014 en gaat over de Nederlandse krijgsmacht in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht de krijgsmacht aan de hand van persoonlijke verhalen, activiteiten en actuele exposities. In 6 vaste themadelen vertelt het NMM het verhaal van de land- en luchtmacht. Daarnaast is er een enorme expositieruimte met imposante collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters. 

streep

Tweets over strijd tegen terreur

Het ministerie van Defensie beantwoordt sinds midden maart via het Twitter-account @DefensieOnline ook vragen over de inzet van Nederlandse militairen in Irak en Oost-Syrië. Het account is sinds 1 februari actief. In eerste instantie tweette Defensie vooral over de Nederlandse bijdrage aan MINUSMA, de missie in Mali.

streep

Goederen voor Griekse migranten

Een KDC-10-transportvliegtuig vertrok 6 maart met zo’n 25 ton aan hulpgoederen naar Griekenland. Het bracht onder meer dekens, slaapzakken en veldbedden naar gestrande migranten.

De nood vanwege de migratiecrisis is hoog in Griekenland. In het land zitten tienduizenden vluchtelingen vast die van de eerste levensbehoeften moeten worden voorzien. De Griekse regering vroeg Nederland hen hierbij te helpen. De KDC-10 onderbrak voor deze hulpvlucht de deelname aan oefening Cold Response in Noorwegen. 

streep

Globemaster op Gao

4 Scania vrachtwagens, een trekker-oplegger combinatie en 2 heftrucks. Het welkomscomité op Gao voor een bijzondere krachtpatser. Voor het eerst ontving de Malinese strip een C-17 Globemaster III.
 
Het grote transportvliegtuig leverde een lading geniemateriaal af, bedoeld voor onderhoud aan en uitbreiding van het kamp. De meeste zware vracht werd voorheen naar Bamako gevlogen. Daarna moest die 1.200 kilometer over de weg naar Gao, een lange en potentieel gevaarlijke rit. Dat de vracht nu direct op het kamp is afgeleverd, is een enorme verbetering. De C-17 is specifiek ontworpen voor omstandigheden zoals in Gao.

Het toestel was afkomstig van de Heavy Airlift Wing op Pápa Airbase in Hongarije. Nederland is daarin met 11 andere landen medegebruiker van een vloot van C-17’s. Met jaarlijks 500 vlieguren geldt Nederland als de op 2 na grootste gebruiker. Op deze vlucht telde de crew behalve 5 Amerikanen en 5 Zweden ook 1 Nederlander. 

streep

Verse Cougar in de West

Een nieuwe kist voor Curaçao. Het veelvuldig vliegen boven zee in combinatie met de zoute atmosfeer in de West vereist een streng onderhoudsregime om corrosie tegen te gaan. Deze ‘verse’ Cougar is speciaal behandeld tegen roestvorming. Het andere toestel keert midden april per schip terug naar Nederland. Vanaf vliegveld Hato ondersteunt de Cougar onder andere de kustwachttaken van de marine. Daarnaast wordt de heli ingezet voor reddingsoperaties op zee en drugsbestrijding.

streep

Samen op één doek

Civiele en militaire luchtverkeersleiders delen straks bij Luchtverkeersleiding Nederland één werkplek. Sinds 22 maart zijn ze al verenigd op één locatie: een spandoek.

De hoogste ambtenaren van Defensie en Infrastructuur en Milieu, Marc Gazenbeek en Lidewijde Ongering onthulden het nieuwe doek met daarop luchtverkeersleiders van beide organisaties.

streep

Voor de zekerheid

Twee voorzorgslandingen in pakweg een week tijd. De Redskins troffen het niet in maart. Op 17 maart zette de bemanning haar Apache na een melding in de cockpit neer in een weiland vlakbij Babyloniënbroek.

Op 25 maart maakte een andere gevechtshelikopter een ongeplande tussenstop in Beek en Donk. Bij beide voorzorgslandingen raakte niemand gewond. 

streep

Hek open voor samenwerking

Het hek tussen vliegbasis Woensdrecht en het naastgelegen Business Park Aviolanda is 16 maart symbolisch geopend. De luchtmacht en het bedrijfsleven zetten daarmee de volgende stap in hun samenwerking.  

De samenwerking op militair en civiel gebied maakte de afgelopen jaren al flinke vorderingen. Fokker pleegt bijvoorbeeld onderhoud aan de NH90 maritieme helikopters en civiele bedrijven doen inspecties van luchtmachtmaterieel. Door nu ook letterlijk het hek te openen, smelten de vliegbasis en Aviolanda nog meer samen als één onderdeel met een netwerk van verschillende bedrijven. Commodore Mario Verbeek, commandant Logistiek Centrum Woensdrecht: “Samenwerking tussen luchtmacht en bedrijfsleven is nodig om het luchtvaartcluster op en rondom de vliegbasis toekomstvast verder uit te bouwen en te ontwikkelen.” 

streep

Informatie voor thuisfront centraal

Defensie heeft informatie voor het thuisfront nu overzichtelijk op 1 plek verzameld. Vanaf vandaag kunnen familie en vrienden van uitgezonden militairen terecht op www.defensie.nl/thuisfront

Daar vinden ze betrouwbare en actuele gegevens. Defensie ondersteunt niet langer de andere websites die zich op het thuisfront richten. Het thuisfront bezocht voorheen verschillende websites om op de hoogte te blijven. Dat maakte het moeilijk om in te schatten welke informatie juist en volledig is.

Ook kregen de achterblijvers altijd de papieren informatiemap ‘Onze missie thuis’. Deze inlichtingen staan nu op de website van Defensie en is daardoor altijd actueel. Ook de activiteiten die de krijgsmacht voor het thuisfront organiseert, staan nu op de Defensiesite.