03

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 03

In Formatie

Pijniging ISIS beloond

Leden van de Air Task Force Middle East ontvingen op 22 maart hun Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Generaal Tom Middendorp reikte de onderscheidingen uit op vliegbasis Leeuwarden.

“We doen ISIS pijn”, constateerde de Commandant der Strijdkrachten. “Door lokale oppositiepartijen te helpen, munitiecomplexen en bomfabrieken uit te schakelen, aanvoerlijnen af te snijden en de inkomstenkraan dicht te draaien.” De medailleceremonie vond enkele uren na de aanslagen in Brussel plaats. Die terreurdaden tonen wat betreft Middendorp aan hoe belangrijk het is de strijd tegen ISIS te blijven voeren. “Elke aanslag, elke schending van de menselijke waardigheid is een overschrijding van onze grenzen en veiligheid”. Dagelijks gaan de Nederlandse F-16’s de lucht in om de militaire kracht van ISIS te breken. Volgens Middendorp neemt de interne verdeeldheid toe en zijn er steeds meer berichten dat strijders ISIS willen verlaten. “Dat hebben we mede aan u te danken.”

x

‘Stoffig’ onderzoek voor Mali-veteranen

Defensie gaat aanvullend onderzoek doen naar gezondheidsklachten die mogelijk te maken hebben met de blootstelling aan (fijn) stof. Het gaat om militairen die zijn uitgezonden naar Mali.

Recente studies in de Verenigde Staten lijken te wijzen op een verhoogd risico op ademhalingsklachten bij militairen uitgezonden naar droge en stoffige gebieden. Denk aan klachten als astma en bronchitis. De studieresultaten zijn echter nog niet eenduidig.

Het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG) wil nu in kaart brengen óf en hoe vaak bepaalde gezondheidsklachten voorkomen bij Nederlandse Mali-veteranen. Op basis van anonieme of geanonimiseerde medische gegevens gaat ze na of klachten en medicijngebruik mogelijk verband houden met de blootstelling aan (fijn) stof. Naar Mali uitgezonden militairen die desondanks bezwaar hebben tegen het gebruik van hun gegevens, kunnen dit per mail melden via ceag.onderzoek.epi@mindef.nl.  De onderzoeker zorgt er dan voor dat deze niet worden gebruikt. 

x

Sportieve luit gelauwerd

Eerste luitenant Kees van Pelt is voor zijn sportieve inspanningen beloond met de J.C. Maassenprijs. Hij zet zich al 30 jaar in als sporter en trainer betrokken bij de militaire equipe.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Bureau Internationale Militaire Sport reikte brigadegeneraal Ronald Harmsma aan Van Pelt de prijs uit. Dat eerbetoon bestaat sinds 1978. Het wordt jaarlijks toegekend aan een militair, nationale militaire equipe of militaire instelling die zich bijzonder heeft onderscheiden.

x

Luchtmachtbrandweer en Brabantse brandweer slaan handen ineen

Bedrijven op het industrieterrein De Kooi in Woensdrecht kunnen voortaan rekenen op bijstand van zowel de Brandweer Midden- en West-Brabant als die van vliegbasis Woensdrecht. Brandweer, vliegbasis en gemeente Woensdrecht ondertekenden daartoe een overeenkomst.

Bij een incident op De Kooi wordt nu niet alleen de Brandweer Midden- en West-Brabant gealarmeerd, maar ook die van de luchtmacht. Het industrieterrein ligt pal naast de militaire locatie en de luchtmachtbrandweer is altijd paraat. Die kan daardoor snel ter plaatse zijn. Volgens burgemeester Steven Adriaansen vormt de inzet van de brandweer van de vliegbasis een waardevolle aanvulling op de vrijwillige brandweer van Woensdrecht. Voortaan rukt de brandweerploeg van de vliegbasis uit bij alle incidenten, net als de civiele collega’s. 

x

Adang nieuwe Deputy European Air Group

Kolonel Robert Adang is met ingang van 1 mei de nieuwe plaatsvervangend directeur van de European Air Group in het Verenigd Koninkrijk. Hij wordt bevorderd tot commodore. De European Air Group is een samenwerkingsverband van 7 Europese luchtmachten. Daarbinnen streven de partners naar vergroting van de interoperabiliteit.  

x

Toekomst centraal op loopbaanevenement

De helft van de luchtmachters moet over 10 jaar een andere baan zoeken. Robots nemen het werk over. Geen reden om stil te blijven zitten, maar om vooruit te denken.

Die boodschap kregen ruim 150 luchtmachters tijdens het loopbaanevenement op 17 maart op vliegbasis Eindhoven. Trendwatcher en futuroloog Richard van Hooijdonk schetste de technologische vergezichten. Zo’n 60 procent van de banen in de toekomst kennen we nu nog niet eens, waarschuwde hij. Belangrijk dus voor luchtmachters om hun talenten en kansen in te schatten. Hoe bepaal je je eigen toekomststrategie binnen de luchtmacht? Tijdens het loopbaanevenement leerden de collega’s talenten identificeren, zichzelf te verkopen en konden ze speeddaten met loopbaanbegeleiders.

x

Vliegbasisloop Gilze

Wat: Vliegbasisloop

Waar: vliegbasis Gilze-Rijen

Wanneer: 17 april, 10.30 uur

De volledige opbrengst komt ten goede aan het goede doel, de ROPARUN.
Afstanden: 5 of 10 kilometer, zowel hard als onverhard

Inschrijfgeld: 10 euro

Inschrijven: Vliegbasisloop@icloud.com

x

Commando-overdrachten

Majoor Ruben van Ottele heeft het commando over 940 Squadron overgenomen van majoor Desiree Borsboom-Berlie. 940 Squadron is belast met alle diensten en producten op het gebied van communicatie- en informatiesystemen, passagiers- en vrachtafhandeling en ketenlogistiek op vliegbasis Eindhoven.

Kolonel Geert Ariëns heeft het commando over vliegbasis Volkel overgenomen van commodore André Steur. Steur is nu Directeur Operaties op de luchtmachtstaf in Breda.

x

KLu Motortreffen

Wat: 20ste KLu Motortreffen

Waar: AOCS Nieuw Milligen

Wanneer: 3 juni tot 5 juni

Voor wie: alle luchtmachtmedewerkers, burgers en militair, actief dienend en postactief

Info: www.mcmissileriders.nl of mcmissileriders@gmail.com 

x

Herdenking Mali-vliegers

301 Squadron herdacht op 17 maart eerste luitenant Ernst Mollinger en kapitein René Zeetsen. Beide Apachevliegers kwamen een jaar geleden om bij een helikopterongeval in Mali. Zowel op hun laatste rustplaatsen in Nederland als op Kamp Castor in Mali stonden collega’s stil bij de omgekomen vliegers.

x

Erekoord voor hulpvaardige sergeant

Sergeant Elma ontving op 16 maart tijdens een 'alle hens’ op maritiem vliegkamp De Kooy een erekoord voor haar levensreddend optreden na een ongeval.

Een fietser belandde vorig jaar na een vreemde manoeuvre in het prikkeldraad. De avionicamonteur van 860 Squadron was al eerste ter plaatse en constateerde dat de man geen pols had. Ze begon direct met  reanimatie. Dankzij de snelle reactie van Elma kon de patiënt mét hartslag worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

x

Asante sana!

Oftewel: ’Heel erg bedankt!’ Collega Merijn van het Air Operations Control Station Nieuw-Milligen vroeg zijn collega’s “wat spulletjes” voor de weeskinderen op te sturen naar zijn missiegebied, Zuid-Soedan. De respons was overweldigend. Viltstiften, kleding, puzzels, knuffels, schriften, knutselspullen: het kon niet op. “We hebben 3 weeshuizen blij kunnen maken met een groot aantal dozen geluk”, schrijft hij. “Kids die met vrolijke bekkies kleurend en knutselend rond sjouwden waren een mooi gezicht. Mogelijk gemaakt door jullie. TOP!” 

x

Didactische kennis delen

Opleiders en trainers verzamelt u! Van 6 tot en met 9 juni is vliegbasis Woensdrecht het toneel voor hét Defensie opleidings- & trainingsevenement: de SPOK.

Onder het motto ‘sharing the power of knowledge’ komen O&T-functionarissen vanuit heel de krijgsmacht samen om hun kennis over beroepsgericht opleiden te delen. Collega’s en externe deskundigen geven lezingen en workshops over onder andere digitale didactiek, breinonderwijs  en het werken met jongvolwassenen. Interactie staat steevast centraal.

Inschrijving voor dit evenement kan via de intranetpagina van SPOK16.