Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto Evert-Jan Daniëls

CIS en bewaking grootste uitdagingen

x
Foto: Herman Zonderland

Twintig luchtmacht- en politiehelikopters opereerden in het kader van de nucleaire top vanaf voormalig Marinevliegkamp Valkenburg. Het kamp up & running krijgen was al een missie op zich. Facilitair commandant majoor Melissa Goede legt uit wat er allemaal bij kwam kijken.

‘Logistiek is het een flinke klus. Wij faciliteren op het hoogtepunt 500 personen! Bedden, bewaking, 400.000 liter brandstof, eten, ontspanning. Zo maar een paar voorbeelden van alles dat hier aanwezig is. Verder is het natuurlijk essentieel dat je stroomvoorziening functioneert, de verbindingen intact zijn en dat verkeersleiding, brandweer en medische dienst kunnen werken. 

x
Foto: Herman Zonderland
x
Foto: Evert-Jan Daniëls

Kilometers

Het complete CIS-plaatje (communicatie) op de rails krijgen, bleek de grootste uitdaging. De ‘verbindelaars’ waren als een van de eersten op Valkenburg. Kilometers kabel trokken ze, om alle gebruikers van onder meer het beveiligde netwerk te faciliteren. ‘En die club gaat ook pas als laatste weer weg’, aldus Goede. ‘Ze steunen trouwens niet alleen Valkenburg, maar ook bijna alle buitenlocaties zoals het World Forum, Paleis Huis ten Bosch en de luchtverdedigingsraketten.’

x
Foto’s: sergeant 1 Joyce Rutjes
x

Evenementenhal

Groot voordeel van arriveren op een voormalig vliegkamp is de aanwezigheid van gebouwen. ‘Dat voorkwam het opbouwen van ontzettend veel tenten’, vervolgt de facilitair commandant. ‘Bijna iedereen is ondergebracht in “harde infra”.’ Het meeste personeel slaapt in een hangaar die Defensie huurt van de Theater Hangaar, waar normaliter grote evenementen plaatsvinden. Alleen de veldbedden van militairen van de luchtverdedigingsraketten staan onder zeil.

x
Foto’s: sergeant 1 Joyce Rutjes
x

Compromissen sluiten

De samenwerking met de andere gebruikers noemt Goede het meest uniek aan deze operatie. ‘Denk nou niet dat op Valkenburg nu alleen maar militairen zitten. We vliegen samen met de politie, én op dit kamp zitten talloze bedrijfjes die gewoon draaiende moeten blijven tijdens de NSS. Gelukkig zie je dat iedereen met ons meedenkt. We hebben veel compromissen kunnen sluiten.’

Veiligheid en winstderving

‘In de vijftien jaar dat ik in dienst zit, heb ik dit nog nooit meegemaakt. Het is uniek om hier met bewapende kisten te staan. Dat brengt me meteen bij een andere grote klus. Het bewakingsplaatje. Pas in de laatste weken voor de top hebben we de puntjes op de ‘i’ gezet. Waarmee je voornamelijk zit, zijn die medegebruikers. Hoe zorg je ervoor dat zij geen winstderving hebben terwijl onze veiligheid op het spel staat?’

x
Foto’s: sergeant-majoor Gerben van Es
x

Positief verrast

‘Een speler die ik zeker niet moet vergeten, is het Commando DienstenCentra (CDC) dat ons fantastisch heeft ondersteund. Iedere militair maakt zich altijd zorgen om goede voeding. Het CDC heeft dat perfect voor elkaar, naast prima afvaldistributie en schoonmaak. Ja, dat heeft mij echt positief verrast. Sowieso merk ik dat iedereen er het beste van wil maken. Een wereldtop als deze is dan ook once in a lifetime.’

x
Foto: sergeant-majoor Gerben van Es