Tekst tweede luitenant Johanna van Waardenberg
Foto sergeant-majoor Sjoerd Hilckman

Veilig aan de grond, in de lucht en weer thuis

Staatsburgers evacueren tijdens burgeroorlogen in het buitenland, arrestanten ophalen in onveilige gebieden of hulpgoederen afleveren onder gevaarlijke omstandigheden. Voorbeelden van operaties waarbij de Nederlandse regering beroep doet op de krijgsmacht. Om het militaire optreden bij dit soort scenario’s te trainen, hielden land- en luchtmachteenheden op 12 maart een oefening. Op vliegbasis Leeuwaarden trainden ze hun gezamenlijke optreden.

F-16’s, een C-130 en een groep specialistische militairen hebben de taak om een zeer belangrijk persoon, een high value individual uit een onveilig gebied te evacueren. Het is een operatie waarbij de actie op de grond slechts een paar minuten tijd vergt, maar de voorbereidingen 2 dagen tevoren al beginnen. In het verzamelen van informatie over de landingszone, het terrein, eventuele dreigingen en het maken van de uitvoeringsplannen gaat de meeste tijd zitten. Een Pathfinders-verkenningsteam van de landmacht is verantwoordelijk voor het verwerven van die gegevens op land.

Slowmover

Tijdens de joint actie op vliegbasis Leeuwarden begeleiden en beschermen de F-16’s een C-130. Deze zogenoemde ‘slowmover’, een langzamer vliegend toestel, moet passagiers ophalen en vervoeren. Voor het 313 Squadron van de vliegbasis Volkel maakt deze operatie deel uit van hun NATO Response Force (NRF)-basisoefening. Het squadron kan met die NRF-taak een bijdrage leveren aan de veiligheidssituatie waar ook ter wereld. Voor zowel vliegers als Pathfinders is dit een oefening waarbij een stukje spanning komt kijken. Beide trainen voor een conflict van morgen waarbij ze joint, dus gezamenlijk optreden.

De mannen op de grond markeren de zogenoemde touch- en landingszone. 4 pathfinders zitten dan op steenworp afstand van waar de Hercules uiteindelijk landt. Dit is nodig om juist in gevaarlijke omstandigheden zo snel en veilig mogelijk de opdracht te voltooien.

Aanvullen

Het Pathfinder Peloton van de 11 Luchtmobiele Brigade begeleidt de landing van de C-130. Staat het vliegtuig eenmaal aan de grond, is het een kwestie van beveiligen, in- of uitladen en meteen weer wegvliegen. Terwijl de landmachters in de C-130 springen, bewaakt het Aircraft Security Team van de luchtmacht het toestel en de omgeving. Een duidelijk voorbeeld van joint-optreden.

Tijdens de oefening blijkt dat communicatie en onderling vertrouwen belangrijke onderdelen zijn dit soort militaire optredens. En ook is direct duidelijk dat ondanks de cultuurverschillen, de verschillende krijgsmachtdelen elkaar professioneel aanvullen daar waar nodig.