Tekst Evert Brouwer
Foto Paul Tolenaar

Defensiebeurs trekt meer belangstelling

Waar vroeger vooral volume, robuuste voertuigen en flinke vuurmonden de aandacht trokken, was het nu merendeel klein, innovatief en autonoom. De 33e editie van de jaarlijkse expositie en het symposium van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV), vorige week in Rotterdam Ahoy, stond vanzelfsprekend grotendeels in het teken van de oorlog in Oekraïne.

Dat was volgens de kenners ook een van de oorzaken van een recordtoeloop van zowel bezoekers, zo’n 3500, als exposanten, dik 170. NIDV-directeur Ron Nulkes liep dan ook met een brede glimlach over de vloer van de Defensiebeurs. De defensie-industrie stond de afgelopen decennia immers niet bekend als het visitekaartje van de BV Nederland. “De aanleiding is dan niet goed”, erkende hij, “de verschrikkelijke toestand in Oost-Europa toont wel aan dat de Gouden Driehoek, de samenwerking tussen Defensie, kennisinstituten en industrie, nog meer nodig is dan voorheen.”

‘De aanleiding voor de grote belangstelling is niet goed’

Voorzitter NIDV – en oud-minister van Defensie - Hans Hillen op het podium en directeur Ron Nulkes (links) tijdens het symposium.

Staatssecretaris Christophe van der Maat sloot daarbij aan in zijn toespraak tijdens het symposium. Ook binnen de EU en de NAVO is er drang om gezamenlijk de Europese industrie en militaire slagkracht te verhogen, zei hij. Europa moet meer zelfredzaam zijn wat betreft de ontwikkeling en productie van defensiematerieel en munitie, vindt hij. De verhoogde defensiebudgetten in Europa en Nederland geven momentum aan de extra inzet op een robuuste en innovatieve Europese defensie-industrie. “Voorbeelden zijn de samenwerking met België en Duitsland en deelname in toekomstige Europese en trans-Atlantische defensiematerieelprogramma’s, vergelijkbaar met het F-35-programma. Het belang van samenwerking, standaardisatie en interoperabiliteit bij verwerving van toekomstig materieel is daardoor toegenomen. Nederland wil hierin voorlopen”, aldus Van der Maat.

‘Nederland wil voorop lopen in Europese samenwerking’

Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard bij de defensiestand. Er was veel oog voor innovatie, de energietransitie en de nieuwe uitrusting (STRONG).

Radarland

Iets waarin ons land voortrekker is, betreft de radar. Het thema was dit keer niet voor niets ‘Nederland, Radarland’. Dat kwam meteen naar voren bij de entree, waar hoofdsponsor Thales z’n beproefde SMART-L had opgesteld. Pal voor Mark Neeleman van Vonk BV, sinds 1973 leverancier van robuuste kunststof koffers en specialistische accessoires. Het inpakken van een SMART-L is nog niet gedaaan, wel heeft het bedrijf al een tiental jaren een samenwerking die de NIDV graag ziet. “We zorgen met energieleveranciers Kobatt Benelux BV en Jarocells voor een compleet product: hun batterijen in onze vaak op maat gemaakte koffers”, zegt Neeleman.

Wat doet een drone tussen de koffers van Vonk BV?

Maar wat moet die NMS-2 daar nu bij, een doelvliegtuigje (target drone) nota bene. De Vliegende Koffer bestaat toch alleen in een sprookje van Andersen? “Ik denk graag out of the box”, zegt directeur Ernst Vonk met een knipoog naar zijn bedrijf. “We zijn met leden van de NIDV in Griekenland geweest en daar kwam ik deze drone tegen. Het leek me mooi om hiervoor een klein stukje van onze ruimte ter beschikking te stellen. En het is duidelijk: het trekt wel de aandacht.”

Een fraai ‘kabelboeket’ trekt de aandacht bij Intronics. “We doen steeds meer voor Defensie”, zegt Paul van der Knaap.

‘Ik denk graag out of the box’

Bouquet

Dat doet het fraaie boeket aan kabels bij Intronics BV eveneens. Een ‘kleintje’ uit Barneveld, maar o zo belangrijk voor Defensie. “We hebben tot nu toe vooral de ‘witte’ ICT bij Defensie van onze producten voorzien”, vertelt sales engineer Defensie, Luc Gijsbers. “Maar”, vult accountmanager Paul van der Knaap aan, “we leveren steeds meer ondersteuning bij het groene deel. Zo zijn we betrokken bij de upgrade van het Fennek verkenningsvoertuig. Het gaat vooral om speciale bekabeling, maar ook om netwerkoplossingen.”

Er was traditioneel een aantal contractondertekeningen tijdens de NEDS. Zo hebben het Israëlische Elbit Systems en Fokker Services de handen ineen geslagen voor de ontwikkeling van trainingsvliegtuigen.

‘Team vervanging onderzeeboten heeft keihard gewerkt’

Natuurlijk waren er weer grote internationale bedrijven die flink uitpakten. Zoals de kandidaat-werven die daags tevoren de offerte-aanvraag voor vier nieuwe onderzeeboten ontvingen. “Team vervanging onderzeeboten heeft hard gewerkt om mogelijk te maken dat de aanvraag er nu ligt”, complimenteerde vice-admiraal Arie Jan de Waard zijn DMO’ers. De directeur DMO verzorgde zoals inmiddels gebruikelijk de NEDS vanuit de stand van het Ministerie van Defensie. “Om de veiligheid in Europa te waarborgen zal de productiecapaciteit waar nodig omhoog moeten”, zei hij richting industrie. Dat moet onder meer komen van de herziening van het Defensie Materieel Proces, die nu voorligt in de Tweede Kamer. Politieke controle en versnelling moet daarin samengaan. Muziek in de oren van de NIDV, dat al jaren hamert op snellere procedures bij de aanschaf van materieel.

Er waren vele internationale topbedrijven op de NEDS. Het Koreaanse LIG (Leading Innovation Group) was een van de debutanten, onder meer met een simulator voor hun AT1K Raybolt anti-tankwapen.