Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Eerste Europese C-390M

De eerste C-390 Millennium voor de Portugese luchtmacht is geland op Base Aérea No 11 in Beja.

Daarmee heeft Portugal de primeur als Europese exploitant van dit toestel. Zoals bekend mag zijn, heeft Nederland voor dit type toestel gekozen als vervanger van de sterk verouderde C-130 ‘Hercules’-vrachtvliegtuigen. De Portugese versie is tevens inzetbaar als tankvliegtuig. De Portugese luchtmacht (Força Aérea Purtugesa, FAP) heeft net als de Koninklijke Luchtmacht straks 5 van deze toestellen van het Braziliaanse Embraer in dienst.

Voordat de KC-390 operationeel kan worden ingezet, dient er nog wel wat te gebeuren. Eerst moet NAVO-standaardapparatuur worden geïntegreerd en dan is de Portugese Nationale Luchtvaartautoriteit nog aan de beurt om het vliegtuig goed te keuren voor het Portugese luchtruim. Ondertussen kunnen de aankomende vliegers wel vast gaan trainen in de meegeleverde simulator.

Embraer's KC-390 is een middelzwaar vliegtuig dat is ontworpen om troepen en vracht te vervoeren met een gewicht tot 26 ton. De KC-390 is uitgerust met een uitgebreid zelfbeschermingspakket.

Bron: Embraer

Mazepa te water gelaten

Het Turkse staatsbedrijf RMK Marine heeft het eerste korvet voor de Oekraïense marine te water gelaten.

De Hetman Ivan Mazepa, vernoemd naar een Oekraïense vrijheidsstrijder uit de laat 17e eeuw, is een schip van de zogenoemde Ada-klasse.

Het evenement werd bijgewoond door Olena Zelenska, de echtgenote van de president, en minister van Defensie Oleksii Reznikov. De Mazepa is in principe bedoeld voor operaties dicht aan de kust, maar kan ook worden ingezet voor patrouilles op open zee en onderzeebootbestrijding (anti-submarine warfare, ASW). “Met een schip als dit zijn de Zwarte Zee en Zee van Azov straks een stuk veiliger”, zei minister Reznikov.

De levering van Hetman Ivan Mazepa stond oorspronkelijk gepland voor het einde van dit jaar. Het proces is echter vertraagd door de Russische inval in Oekraïne en de overdracht moet nu eind 2024 plaatsvinden.

Hetman Ivan Mazepa korvet

Roketsan scoort

Het is niet het enige nieuws vanuit de snel groeiende Turkse defensie-industrie. Roketsan heeft de eerste exportovereenkomst voor de Khan langeafstandsraket binnen. Indonesië tekende een koopcontract tijdens de Indo Defense 2022 in Djakarta.

Het Khan-systeem heeft volgens opgave van Roketsan een bereik tot 280 kilometer en een grote precisie. Het lanceerplatform is geïntegreerd op een Multi-Barrel Rocket Launcher (MBRL)-voertuig en is bruikbaar in alle weers- en terreinomstandigheden.

Een MBRL-batterij bestaat uit een dik dozijn aantal voertuigen: 1 voor Command&Control, 6 lanceerplatforms, 6 vrachtwagens met munitie en onderdelen en een meteorologisch station. Een van de belangrijkste functies is de mogelijkheid om het commando- en controlesysteem en het wapenbeheersysteem van de MBRL-batterij te integreren in andere systemen. (Foto: Roketsan)

Khan langeafstandsraket

F-16’s in de verkoop

De Noorse Defensie Materieel Organisatie heeft een contract getekend met Roemenië voor de overdracht van 32 gebruikte F-16 gevechtsvliegtuigen. Het is de grootste verkoop ooit van militair materieel door Noorwegen en vertegenwoordigt een waarde van bijna €400 miljoen.

Roemenië zoekt al een tijd naar een opvolger voor de ex-Sovjet MiG-21-jagers. De invasie van Rusland in buurland Oekraïne heeft de noodzaak om de luchtmacht te vernieuwen versneld. De eerste Noorse Fighting Falcons komen al in 2023 naar ‘Boekarest’. Volgens het contract zullen alle vliegtuigen voorafgaand aan de levering het nodige onderhoud en vliegtuigaanpassingen ondergaan. Dat gebeurt in Noorwegen, met Amerikaanse ondersteuning.

De definitieve overeenkomst werd op 4 november ondertekend na maanden van onderhandelingen. Behalve de toestellen gaan ook reserveonderdelen en ondersteunende apparatuur mee in de verkoop. Noorwegen verzorgt bovendien de onderhouds- en technische opleidingen. "Door de overeenkomst helpen we de luchtmacht van een van onze bondgenoten versterken", zei de Noorse minister van Defensie, Bjørn Arild Gram. (foto: US Air Force)

Bron: Noors Ministerie van Defensie

Noorse F-16

Onbemande Black Hawk

Sikorsky en het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) hebben voor het eerst een ‘onbemande’ Black Hawk-helikopter een bevoorradings- en reddingsmissie laten vliegen.

De vluchten waren een experiment om te laten zien hoe ook de huidige generatie helikopters complexe missies kunnen vliegen in autonome modus. Eerst vlogen en landden de vliegers de Black Hawk om vervolgens het zogenoemde MATRIX-systeem volledige controle te geven. Tijdens de vlucht is een scenario gesimuleerd met een dreiging vanaf de grond. Een operator (tactical air coördinator) kon daarbij de controle over de onbemande helikopter overnemen en het doel gesimuleerd aanvallen.

Bron: Lockheed Martin

Onbemande Sikorsky helikopter.

USS Texas gered

De USS Texas krijgt een opknapbeurt van $35 miljoen. Het 110 jaar oude slagschip diende in beide wereldoorlogen van de vorige eeuw. Het museumschip verkeert in zeer slechte staat.

De gevechten tegen Duitsland en Japan heeft het slagschip dan wel goed doorstaan, de afgelopen jaren dreigde een lekkende, roestige romp de Texas alsnog tot zinken te brengen. Dagelijks moest zo’n 2.000 liter water per minuut uit het schip worden gepompt. De Texas is van zijn oude huis langs het Houston Ship Channel naar een scheepswerf in Galveston getransporteerd voor hoognodige reparaties.

Bron: US Navy

Luchtcomponent versterkt

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat akkoord met de verkoop van AIM-120C-8 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM) aan België.

De goedkeuring stelt de Belgische Luchtcomponent in staat om stapsgewijs tot 120 raketten, de benodigde reserves en ondersteuningsapparatuur te kopen. De geschatte totale kosten bedragen $380 miljoen (€378 miljoen).

De voorgestelde verkoop is bedoeld om de slagkracht van de F-16 – nu ook nog in dienst bij de Zuiderburen – en straks de F-35 verder te vergroten. Raytheon Missile Systems uit Tucson, Arizona is de leverancier van de raketten.

Lockheed Martin ziet een nog groter bedrag bijgeschreven, want ook Australië zag een aankoop door de Amerikanen goedgekeurd. Voor $6,35 miljard koopt de RAAF 24 C-130J-30 Super Hercules transporttoestellen. (Foto US Air Force)

Bron: Amerikaans Ministerie van Defensie

Amerikaanse C-130J-30 Super Hercules