Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Franse houwitsers naar Litouwen

Litouwen heeft extra geld te besteden om de artillerie van het land te verstevigen en dat gebeurt in hoog tempo.

Tijdens een bezoek aan de Defensiebeurs Eurosatory, vorige week in Parijs, kon minister van Defensie Arvydas Anušauskas dan ook een bestelling plaatsen bij Nexter, de producent van de nieuwe generatie Caesar Mark II 155mm houwitser. Het gaat om 18 van deze kanonnen op zes wielen. Hoeveel geld daarmee is gemoeid, is niet bekend gemaakt. Minister Anušauskas heeft daarmee zeker niet al zijn kruit verschoten. Hij gaat nog op zoek naar een zogenoemd multiple launch rocket system.

Het land beschikt sinds 2015 over 21 tweedehands Duitse PzH2000 pantserhouwitsers voor de verdediging van het land. Aanleiding om zo snel mogelijk nieuwe wapens aan te schaffen, is de inval van Rusland in buurland Oekraïne. Ook de Baltische staten maakten van 1940 tot 1991 deel uit van de Sovjet-Unie en zij vrezen een mogelijke aanval van Rusland. (Foto: Nexter)

Bron: Eurosatory

Mammoet op komst

Het toekomstige voertuig voor de Duitse Special Forces, de Mammoth van het Nederlandse Defenture BV, gaat de eerste beproevingsfase in.

De kolos van 8,8 ton is gebaseerd op de Vector (Versatile Expeditionary Commando Tactiële off-road) die inmiddels bij het Korps Commandotroepen in gebruik is. In de gesloten uitvoering van de Mammoth (mammoet) zijn de gevoelige voertuigcomponenten beschermd tegen kleinkaliber wapens en al dan niet geïmproviseerde explosieven. Het voertuig krijgt zoals gebruikelijk vierwielaandrijving én vierwielbesturing. Dat resulteert in een zeer beperkte draaicirkel van slechts 12,5 meter en dat voor voertuig van 5,6 meter lang. (foto: Defenture)

Bron: Soldat&Technik

Foto: mammoth

Krachtige corvettes

Het Indiase Ministerie van Defensie (MoD) heeft groen licht gegeven om €4,3 miljard te reserveren voor 8 Next-Generation Corvettes (NGC) voor de Indiase marine.

Het moeten multi-missie schepen worden, inzetbaar voor onder meer escorte, oppervlakte- en onderwateroorlogvoering en kustverdediging. Volgens ingewijden gaat het om schepen van zo’n 120 meter lengte met een bemanning van 160 koppen.

De NGC's worden uitgerust met een breed scala aan wapens en sensorsystemen, waaronder een hoofdkanon in een stealth-koepel, grond-luchtraketten (SAM's), lichtgewicht torpedo's, een actief gesleepte sonararray en een op de romp gemonteerde sonar. De schepen zullen ook een helikopter kunnen ondersteunen.

Bron: SP’s Naval Forces

Finse precisie

Canada heeft de C21 SAKO TRG M10 gekozen als het nieuwe sluipschutterwapen voor de strijdkrachten.

De Finse vuurwapenfabrikant heeft beloofd tegen het einde van dit jaar 229 SAKO’s te leveren. Met het contract is een bedrag van €2,3 miljoen gemoeid. De M10 kan overweg met verschillende kalibers munitie, afhankelijk van de operationele eisen. Het gaat dan om de NATO-standaard 7.62x51mm, de .300 Winchester Magnum en de .338 Lapua Magnum. Het wapen heeft een bewezen effectief bereik van 1200 meter. De nachtzichtapparatuur is inclusief. (Foto: SAKO)

Bron: The Defence Post

Duitsland kiest (ook) Chinook

“Laten we het even onder ons houden, maar Duitsland kiest voor dezelfde zware helikopters als wij hebben.”

Dat grapte Commandant der Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, bij de presentatie van de Defensienota aan het defensiepersoneel begin deze maand.

Hij hield nog een kleine slag om de arm, want de Bondsdag – het parlement bij de oosterburen – moest toen nog worden geïnformeerd.

Welnu, dat gebeurde vorige week, met het voornemen om maar liefst 60 Boeing CH-47F Chinook Block II (Standard Range-configuratie) zware transporthelikopters te kiezen als opvolger van de CH-53. Dat is dus hetzelfde type als bij ons eigen Defensie Helikopter Commando en dat komt de samenwerking met de oosterburen weer ten goede.

Minister van Defensie Christine Lambrecht: “We hebben de voor- en nadelen en de risico’s zorgvuldig afgewogen. Met dit model versterken we ons vermogen om samen te werken in Europa. Bovendien krijgen we hier een grotere vloot en worden we flexibeler.” 9foto: MCD/sergeant 1 Mike de Graaf)

Bron: Ministerie van Defensie Duitsland

Noorwegen schrapt NH90

De Noorse DMO, het Agentschap voor Defensiematerieel, heeft NATO Helicopter Industries (NHI) officieel gemeld het contract voor de NH90 per onmiddellijke ingang te beëindigen.

De Noren eisen bovendien een volledige restitutie van al het geld dat het aan de toestellen heeft uitgegeven. Het gaat om een bedrag van €485 miljoen, exclusief rente. Het agentschap is begonnen met de voorbereidingen om de helikopters samen met de ontvangen reserveonderdelen en uitrusting terug te sturen.

In 2001 bestelde Noorwegen 14 helikopters voor de kustwacht en voor onderzeebootbestrijding. Die zouden rond 2008 worden geleverd, maar er zijn er nu pas acht geleverd. Die toestellen zijn ook nog eens nauwelijks inzetbaar.

De vloot zou jaarlijks 3.900 vlieguren moeten maken, maar de afgelopen jaren was dit gemiddeld slechts ongeveer 700 uur. De Noorse vluchtactiviteiten met de NH90 zijn nu stopgezet en alle geplande toekomstige missies geannuleerd. Het Noorse Ministerie van Defensie begint zo snel mogelijk met de zoektocht naar een alternatief voor de NH90. Voor reddingsoperaties op zee (Search&Rescue) heeft dit geen grote gevolgen, daarvoor zijn al eerder 16 AgustaWestland EH101 Merlins gekocht.

Bron: Førstvaret