Tekst Vanessa Strijbosch
Foto sergeant-majoor Hille Hillinga

Talentontwikkelingsprogramma leert innovaties realiseren

x
headerfoto: Valerie Kuypers

Talenten zat binnen Defensie. Maar, krijgen zij voldoende ruimte en gelegenheid om hun capaciteiten in te zetten? DMO ging op zoek naar een antwoord op die ‘gewetensvraag’ en vond dat in de pilot van het talentontwikkelingsprogramma IDEE!. Een interne opleiding van tien maanden die medewerkers leert pro-actief te handelen op strategisch niveau. Deze maand rondden zestien DMO-medewerkers hun traject met succes af. Materieelgezien vroeg twee van hen naar hun ervaringen.

‘Een innovatiereis van competenties en reflecteren’

Annabelle Naafs (29)
Medewerker Management Accounting (KPU-bedrijf)
Consultant rapportages en analyses
In dienst vanaf 2021


“Toen mijn leidinggevende mij attendeerde op IDEE!, was ik direct enthousiast. Na mijn studie Technische Bedrijfskunde volgde ik de master Innovation in European Business. Ik was daarna nog best zoekende, maar duidelijk voor mij is dat ik graag wil groeien binnen mijn werk. Ik vind persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Daarvan ben ik nog bewuster geworden tijdens deze opleiding. Ik leerde kwaliteiten en valkuilen van mezelf te herkennen. Vooral over hoe ik mezelf profileer. Het was een soort innovatiereis van competenties en reflecteren. Naast de persoonlijke inzichten leerden we ook veel over innovatiegerelateerde onderwerpen, zoals duurzaamheid, verander- en stakeholdermanagement, robotisering en big data. De lezingen waren erg interessant, al was de informatie soms wel veel en niet altijd even goed afgestemd op de doelgroep. Vanuit mijn werk kreeg ik voor deze opleiding een opdracht mee. Ik mocht gaan nadenken over een andere manier van kleden van de studenten van de VeVa opleiding (Veiligheid & Vakmanschap, bereidt jongeren voor op een baan binnen Defensie, red.). Ik leerde design thinking toe te passen. Dan dwing je jezelf om kritisch naar een vraagstuk te kijken. Terug het traject in als het ware. Ik besloot met alle stakeholders te gaan praten. Dat was best pittig en bleek complexer te zijn dan ik had gedacht. Ik heb geleerd om eerst terug te gaan naar de kern en om een vraagstuk van verschillende kanten te bekijken. Ik zie vaak om me heen dat er een probleem bedacht wordt voor een oplossing. Dan kan je je ook afvragen of er echt wel een probleem is. Daarom is het zo belangrijk om met iedereen in contact te zijn. Innoveren begint bij de mensen zelf. Iemand kan wel iets bedenken, maar als het niet wordt ondersteund, gebeurt er ook niets.”

‘Ik kwam erachter dat ik het innovatieproduct ben’

Elske Tjepkema (30)
Senior contract manager
Afdeling inkoop IT
3,5 jaar werkzaam bij Defensie

“Ik vind innovatie een lastig begrip. Het kan iets compleet nieuws zijn, óf het is er al, alleen moeten we er een andere militaire toepassing voor vinden. Ik vind dat Defensie zich nog teveel richt op wat er niet is. Het kan ook makkelijker, door veel meer in te zetten op een kleinschalig niveau. Bijvoorbeeld, moeten we perse vasthouden aan een nota, terwijl we ook een infographic kunnen gebruiken? Ik ben zelf best veel bezig met innovatie. Ik was duurzaamheidsambassadeur IT en ben aangesloten bij het Defensie Duurzaam Netwerk. Daarom prikkelde het innovatiestuk binnen IDEE! mij wel. Ik zie zoveel kansen binnen het inkoop- en IT-domein. Ik vind dat we nog steeds verouderd inkopen en teveel volgens standaard procedures werken. Als opdracht voor IDEE! wilde ik onderzoeken of het aanbestedingstraject van Defensie binnen tien dagen gerealiseerd kon worden. Maar gedurende de opleiding heb ik dit vraagstuk losgelaten en kwam ik tot de conclusie dat het juist om mijn eigen vernieuwing gaat. Ik heb niet echt het gevoel dat ik een innovatie heb neergezet, maar ik ontwikkelde wel degelijk een nieuwe mindset. Ik kwam erachter dat ik zelf het innovatieproduct ben. Ik vind het heel goed dat deze opleiding er nu is en ben overwegend positief over deze pilot. Alleen al omdat ik nu een gereedschapskoffer heb meegekregen die ik kan toepassen in mijn werk. Ik heb geleerd om kritischer naar projecten te kijken. Met design thinking en stakeholder-analyses leerde ik om op andere manieren naar een probleem te kijken. Ik denk alleen dat IDEE! niet voor iedereen geschikt is. Het zou misschien beter zijn als de opleiding zich op een andere manier etaleert. In plaats van de focus te leggen op ‘innoveren op strategisch niveau’, is het misschien beter om te verkondigen dat IDEE! mensen opleidt tot innovatiemanagers.”

De deelnemers kwamen twee keer per maand bij elkaar op verschillende defensielocaties. In kleinere groepjes vonden ook regelmatig intervisies plaats.

Doe mee aan IDEE!

Heb jij vaak goede ideeën, maar vind je het lastig om deze in te brengen? Wil je hier verandering in, dan is het talenontwikkelingsprogramma IDEE! echt iets voor jou. IDEE staat voor Innovation Development ExperiencE en is een opleiding van tien maanden. Tijdens IDEE! word je opgeleid om initiatieven te begeleiden en te implementeren. Het programma is speciaal ontwikkeld door DMO en de Nederlandse Defensie Academie met als doel het innovatievermogen van de DMO- medewerkers te vergroten.

Voor meer informatie of aanmelding: idee.dmo@mindef.nl