Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

B-21 bijna klaar

De jongste in de nieuwe generatie Amerikaanse bommenwerpers, de B-21, ondergaat de komende maanden de eerste testen op de grond.

Producent Northrop Grumman heeft nu zes van deze voor radar haast onzichtbare (stealth) vliegtuigen beschikbaar in diverse configuraties. De proeven, waarbij in eerste instantie de motoren worden getest, hebben plaats op Air Force Plant 42 in Palmdale, Californië. Ook de subsystemen ondergaan beproevingen, waarna de coating en verf worden aangebracht. Daarna verhuizen de bommenwerpers naar Edwards Air Force Base, ook in Californië, voor de eerste vliegtests. (Artist Impression: Northrop Grumman)

VAE haalt Chinees

Het ministerie van Defensie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wil twaalf Chinese L-15 trainings- en lichte gevechtsvliegtuigen aanschaffen.

Het conglomeraat van oliestaten lijkt daarmee de banden met zowel de Verenigde Staten als Europa én China warm te willen houden. De luchtmacht vliegt immers nu met F-16’s en Franse Mirages en Rafales. De VAE neemt meteen een optie op nog eens 36 van deze Chinese opleidingsvliegtuigen.

Het toestel was november vorig jaar te gast op de Dubai Airshow en maakte daar dus indruk. De L-15 kan, behalve als lesvliegtuig, ook bewapend dienen als een licht, multifunctioneel gevechtsvliegtuig. De VS hebben de VAE onder druk gezet vanwege de toegenomen contacten met de Volksrepubliek. Dat heeft ertoe geleid dat de emiraten op hun beurt de aanschaf van F-35 gevechtsvliegtuigen en de MQ-9 Reaper in de ijskast hebben gezet. (foto: Twitter)

Gulle gift

China is toch al actief met het uitventen van militair materieel.

Somalië is de ontvanger van een arsenaal pantserwagens en bijbehorend materieel om de strijd tegen het terrorisme te ondersteunen. De Somalische minister van Defensie nam vijf watertankers, vijf brandstoftrucks, twintig offroad-trucks, vijf high mobility veldambulances en 22 metaal-/mijndetectoren in ontvangst.

Het Afrikaanse land heeft de spullen, met een waarde van zo’n 5 miljoen euro, cadeau gekregen van de Volksrepubliek. (foto: Military Africa)

Veelzijdige robots

Een nieuwe ‘vliegende robot’ is in de maak.

Het snelgroeiende drone-productiebedrijf Heven Drones biedt een geïntegreerde oplossing die een multirotor drone en een onbemand grondvoertuig combineert. Daarvoor is het in Israël gevestigde bedrijf een partnerschap aangegaan met Roboteam, een Israëlische leverancier van tactische grondrobotsystemen

De bedrijven sloegen de handen ineen toen een klant deze specifieke eis neerlegde. Volgens Bentzion Levinson, CEO van Heven Drone, kan de nieuwe ‘vliegende robot’ verschillende taken in de lucht én op de grond uitvoeren. "Onze samenwerking met Roboteam brengt onze visie een stap dichterbij, waarbij land- en luchtrobots samenwerken om een ​​volledig operationeel product te creëren."

Je kunt vliegen wanneer je wilt vliegen, rijden wanneer je wilt rijden, met één controller, één softwarepakket en één radio. De H100 Robo-drone van Heven Drones vormt de basis, Roboteam’s Micro Tactical Ground Robot doet het vuile werk. (foto: Heven Drones)

Miljoenen voor munitie

De Duitse munitie gigant, Rheinmetall Denel Munition (RDM), gaat voor honderden miljoenen euro’s munitie leveren aan het Hongaarse leger en ook de Spaanse landmacht heeft een bestelling gedaan.

De overeenkomst met Hongarije omvat munitie voor infanteriegevechtsvoertuigen, gevechtstanks en artillerie. De leveringen beginnen volgend jaar en lopen tot in 2031. Het grootste deel van de munitie wordt in Hongarije geproduceerd, maar RDM Zuid-Afrika vervaardigt de artilleriegranaten. Het pakket bevat drie varianten van 30×173mm munitie, 120mm tankmunitie,155 mm artilleriegranaten en rookgranaten. Ook besteld zijn 12,7mm en 7,62mm munitie voor de .50 en de geweren.

Spanje heeft een bestelling gedaan voor 40 mm granaten die nog dit jaar moeten instromen. Die kunnen worden afgeschoten met de SB Lag-40 (foto) en de Mk.19 granaatwerpers. Het contract loopt tot 2026. (foto: Wikipedia)

Nieuwe fregatten voor Polen

Polen gaat voor Britse fregatten en versterkt daarmee de band met Groot-Britannië.

De marine van het voormalige Oostblokland neemt afscheid van de aloude Amerikaanse fregatten van de Perryklasse. In plaats daarvan is gekozen voor de Arrowhead 140-schepen van Babcock International. Hiervoor is een reeks strategische samenwerkingsovereenkomsten gesloten met het PGZ-Miecznik-consortium. Dat gaat de drie fregatten bouwen op de van scheepswerven van Gdynia.

Met het besluit heeft het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems met zijn Meko A-300PL het nakijken. De bouw begint volgend jaar en de voltooiing van het eerste schip staat voor 2028 op de agenda. Het platform vormt ook de basis voor de vijf Type 31-fregatten die de Britse Royal Navy heeft besteld. (foto: Babcock)

F-35 in trek

Na Finland hebben nu ook Canada en Duitsland gekozen voor de F-35 als hun nieuwe generatie gevechtsvliegtuig.

Vooral de beslissing van de Duitse regering om 35 exemplaren van de Lightning II aan te schaffen komt als een grote verrassing. In een reactie op de Russische inval in Oekraïne maakte het kabinet-Scholz bekend 100 miljard euro extra in Defensie te investeren. De aanschaf van de F-35 maakt daarvan deel uit.

Dat ook Canada voor het toestel van Lockheed Martin kiest, is minder verrassend. De luchtmacht moet de Canadese F-18’s, waarvan sommige tweedehands, nodig vervangen. Er is een bedrag van zo’n 16 miljard euro beschikbaar om 88 gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. In de ‘competitie’ voor het nieuwe gevechtstoestel was de F/A-18 Super Hornet de enig overgebleven concurrent. (Foto: sergeant-majoor Gerben van Es)