Tekst Vanessa Strijbosch
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

'Mensen durven mij in vertrouwen te nemen’

CV

  • Gaby de Nijs (54 jaar)
  • Sinds 1991 werkzaam bij Defensie (JIVC), van docent-adviseur tot leidinggevende
  • Vanaf 2018 betrokken bij project MOC Kustwacht
  • Sinds 2021 coördinator omgevingsmanagement bij het Expertisecentrum
  • Mission statement: ‘samenwerken en verbinden’

De Defensie Materieel Organisatie vormt de brug tussen de wens van de klant, de operationele commando's (marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee), en de mogelijkheden die de budgetten en de markt bieden. In een reeks artikelen geven medewerkers een gezicht aan de DMO en vertellen hoe die (ver)binding met en door de DMO tot stand komt. Ditmaal Gaby de Nijs (JIVC), omgevingsmanager voor het project Maritiem Operatie Centrum Kustwacht.

Samenwerken en verbinden. Die twee pijlers zijn het fundament van het werk van Gaby. Bij het Expertisecentrum werkt zij aan het op de kaart zetten van omgevingsmanagement binnen JIVC. Als omgevingsmanager ben je de spin in het web, de schakel  tussen de uitvoering en omgeving van een project. Sinds 2018 zet zij zich in voor het complexe meerjarige project Maritiem Operatie Centrum Kustwacht (MOC KW). Zelf omschrijft ze zich als de smeerolie voor dit project, waar JIVC de vernieuwing realiseert van de IT en twee nieuwe gebouwen voor Kustwacht Nederland. Een uitdaging, want het is voor het eerst dat het IT-bedrijf van Defensie ook huisvesting in het pakket heeft.

'Voor mij staat samenwerken en verbinden voorop'

Out of the box

Een JIVC’er werkzaam bij een maritieme organisatie als de Kustwacht, is dat geen ‘vreemde eend in de bijt’? Integendeel, blijkt als ze haar niet alledaagse job uitlegt. “Het bijzondere is dat ik niet eens zelf gesolliciteerd heb voor deze baan”, blikt ze terug naar het jaar 2018. “Tot drie keer toe vroegen ze mij om ‘iets met communicatie te doen’ voor dit project. Ik dacht echt, ‘wat zien jullie in mij?’. Communicatie is niet bepaald mijn corebusiness. Bovendien, ik wist helemaal niets over de Kustwacht.” Het antwoord van het projectteam was kort en overtuigend: ‘we zien het jou doen’. Gaby werkte toen nog in Utrecht als unitmanager voor het medisch en opleidingsdomein. Ze besloot out of the box te gaan en verruilde de Kromhoutkazerne voor het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Gaby onderhoudt contacten met alle stakeholders. Zo zorgt ze er voor dat iedereen in verbinding blijft met elkaar.

Open lijnen

Het is een imposante opsomming op haar visitekaartje: omgevingsmanager, relatiebeheer, relatiecommunicatie en verandermanagement. Hebben we hier te maken met een drukke duizendpoot? Gaby is bescheiden en licht haar rollen toe: “Ik ben de contactpersoon voor de projectleider als het gaat om omgevingsmanagement. Dat klinkt heel breed. Feitelijk komt het erop neer dat ik er voor zorg dat de ‘lijnen’ open blijven en de mensen met elkaar in verbinding houd. Ik spreek met iedereen die betrokken is bij dit project. Ik onderhoud relaties met stakeholders en organiseer communicatieactiviteiten.” Een pittige full time baan, zeker gezien het zestal ministeries, dat aan het project meewerkt.

Het hart van het nieuwe Coördinatie- en Communicatiecentrum krijgt een cirkelvormige inrichting. Dat wordt nu al uitgetest in het oude operatiecentrum.

Voelsprieten

“Voor mij staat samenwerken en verbinden voorop. Ik zie mezelf als de informele ogen en oren, de voelsprieten van de projectleider. Ik pik geluiden op, zet ze door en doe er wat mee. Mijn doel is om betrokkenheid, draagvlak en verbinding te creëren. Dit geeft de projectleider weer meer ruimte om zich te focussen op de sturing. De kennis die ik nu opdoe bij het project, draag ik nu ook uit binnen JIVC. Ik vind dat meerdere projecten een omgevingsmanager verdienen.”

Op het Kustwachtcentrum in Den Helder is Gaby inmiddels een vertrouwd gezicht geworden.

In gesprek

Dat veranderingen in organisaties vaak met horten en stoten gepaard gaan, kan Gaby alleen maar beamen. Hoe ga je daar als JIVC’er, werkzaam voor een groot interdepartementaal project mee om? “Dat is soms duwen en trekken”, geeft ze licht zuchtend toe. Informatiebijeenkomsten, consultatie- en kennisoverdrachtsessies zijn noodzakelijk, maar daar blijft het niet bij, stelt ze. “Je kunt niet zomaar van alles over de schutting gooien. Het is belangrijk om echt met elkaar in gesprek te gaan.” Dat aspect wordt nog wel eens onderschat, vindt ze. “Je kunt wel doorbikkelen op de inhoud en de IT, maar als de techniek niet goed in ontvangst genomen wordt, kan het project niet slagen.”

‘Je kunt niet zomaar van alles over de schutting gooien’

Sentiment

Ter illustratie vertelt ze over een wandeling die ze onlangs maakte met een kustwachtmedewerker. “Ik luister en weet dan in een half uur tijd wat voor sentiment er speelt. Mensen durven mij in vertrouwen te nemen. Dat is mijn toegevoegde waarde.” Als het aan Gaby ligt, zal ze voorlopig nog betrokken blijven bij het project. “Ik wil de opening van het nieuwe operatiecentrum meemaken. Dat zal de kroon zijn op ons werk.”

Benieuwd wat het project MOCKW exact inhoudt? Bekijk de video hieronder