Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

Alpenhelikopter

De Oostenrijkse Bundesheer schaft samen met Italië 18 Agusta Westland 169M-helikopters aan. 

De aanbesteding van 300 miljoen euro omvat ook technologie, logistiek, training en infrastructuur. De Bundesheer lift mee met de Italiaanse bestelling van maximaal 100 helikopters van dit type. Daarmee ziet het Ministerie van Defensie in Oostenrijk af van de Bell 429, die door de Verenigde Staten is aangeboden. 

De AW169M vervangt in het Alpenland de Alouette III, die in 2023 uitfaseert. Om geen hiaten te krijgen in de beschikbaarheid van helikopers wordt de eerste levering medio 2022 verwacht.

Nieuwe geweren

De Knight's Armament Company uit Florida gaat de Amerikaanse krijgsmacht M110 snipergeweren leveren. 

Het is een semi-automatisch precisiegeweer dat in een oudere versie al sinds 2005 in gebruik is bij de US Army. Deze XM110 SASR heeft inmiddels een lichtere en compactere opvolger, de M110A1 CSASS. Die is op zijn beurt gebaseerd op de G28, een variant van de Heckler & Koch HK417. Het NATO-kaliber is 7,62 × 51 mm. Met het contract is een bedrag gemoeid van zo’n € 13 miljoen. De wapens moeten binnen 5 jaar worden geleverd.

Tanks voor Nigeria

De eerste van in totaal 17 gevechtsvoertuigen van Chinese makelij zijn aangekomen in Nigeria.

Het gaat om onder meer VT-4 gevechtstanks en houwitsers, speciaal aangepast voor de export. Het Nigeriaanse leger heeft het materieel aangeschaft om aanvallen van de terroristische organisatie Boko Haram het hoofd te bieden.

De VT-4 heeft een 125 mm kanon, een FY IV pantser en een 1.300 pk motor. De tank is al in gebruik bij de Thaise landmacht. Nigeria is het eerste land in de regio met geavanceerde tanks. De Nigeriaanse militairen die de tanks gaan bedienen, zijn inmiddels opgeleid in China.

Stryker naar Argentinië

De Verenigde Staten zijn akkoord met de verkoop van 27 M1126 Stryker pantserinfanterievoertuigen en bijbehorende uitrusting aan Argentinië.

Bij de overeenkomst voor omgerekend € 85 miljoen zijn onder meer verbindingssystemen, gereedschappen en wapens inbegrepen. Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Argentinië de Strykers inzet ter ondersteuning van rampenbestrijding en vredesmissies in het buitenland.

De Argentijnse luchtmacht moet het daarentegen voorlopig nog even doen met de aloude Mirage gevechtsvliegtuigen. Korea Aerospace Industries heeft laten weten dat de export van hun FA-50 naar Zuid-Amerika voorlopig is afgeblazen. Het toestel zou als interim-oplossing worden ingezet tot er een daadwerkelijke opvolger is voor de Franse toestellen.

Hongaarse Lynx

Het Hongaarse Ministerie van Defensie heeft 218 Lynx KF41 infanteriegevechtsvoertuigen besteld bij Rheinmetall.

De investering omvat ongeveer het gehele jaarlijkse Defensiebudget: zo’n € 2 miljard. Daarin zijn ook 9 Buffalo gepantserde bergingsvoertuigen, simulatoren, reserve-onderdelen en onderhoud inbegrepen.

Hongarije is het eerste NAVO-lid dat dit type gevechtsvoertuig koopt. De voertuigen worden deels in Duitsland en deels in Hongarije geproduceerd. In 2023 moeten 46 'Duitse' Lynxen en de Buffalo’s instromen. Daarna is de gezamenlijke fabriek in Hongarije klaar en begint de bouw van de gevechtswagens daar.

Nieuw SAR-vliegtuig

De Royal Canadian Air Force heeft de eerste van in totaal 16 C295-vliegtuigen ontvangen.

Het militaire transportvliegtuig vervangt de CC-115 Buffalo en CC-130H Hercules FWSAR-vliegtuigen. Het contract omvat 10 jaar ondersteuning, zoals training, onderhoud en andere diensten. Airbus zorgt ook voor een trainingscentrum en simulator in Comox, British Columbia. Uitgerust met geavanceerde technologiesystemen, zal het CC-295-vliegtuig worden ingezet ter ondersteuning van Canada's zoek- en reddingsoperaties (SAR).

De C295-variant die in Canada is afgeleverd, heeft meer laadvermogen en kan grotere afstanden overbruggen. Het beschikt over een zoekradar, elektro-optische infraroodsensoren en een automatisch identificatiesysteem (AIS).

Kanons voor fregatten

BAE Systems gaat Bofors 40 Mk4 (foto) en Bofors 57 Mk3 scheepskanons produceren voor de nieuwe Type 31 fregatten van de Royal Navy.

Het eerste schip komt naar verwachting in 2027 in de vaart. Het contract omvat 5 Bofors 57 Mk3 kanons van middelgroot kaliber en 10 Bofors 40 Mk4 kanons van klein kaliber. Beide close-in wapensystemen zijn ontworpen om de schepen te beschermen tegen moderne en toekomstige complexe dreigingen.

Beide scheepsgeschutsystemen worden gemaakt in de fabriek van BAE Systems in Karlskoga, Zweden. De leveringen staat gepland voor 2023 en 2024. De Bofors 57 Mk3 is al besteld door 8 landen, waaronder Canada, Finland, Duitsland, Zweden en de Verenigde Staten (daar bekend als Mk110). De Bofors 40 Mk4 is de nieuwste generatie in de 40 mm-familie en met dit contract wordt de Royal Navy de 5egebruiker.

Schone pantserwagen

De Duitse Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) heeft een nieuw 8×8 gepantserd gevechtsvoertuig gelanceerd: de Genesis. 

Het gaat om een ‘demonstrator’ voor alternatieve aandrijfconcepten. Het prototype moet leiden tot een opvolger van onder meer de Fennek, het verkenningsvoertuig dat onder meer bij onze landmacht in gebruik is. De Genesis heeft een volledig hybride-elektrisch voortstuwingssysteem, waaronder elektromotoren die worden aangedreven door lithiumbatterijen.