Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

DMO regelt prestatiecontract

De Kustwacht Nederland beschikt naar verwachting in 2022 over 2 nagelnieuwe Dash-8 vliegtuigen. Ze gaan de vertrouwde maar verouderde Dorniers 228-212 vervangen.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) heeft namens de 6 betrokken ministeries hiervoor een prestatiecontract ondertekend met het consortium ISR Support Europe. ISR zorgt niet alleen voor de levering van de Dash-8 vliegtuigen, maar ook zeker 10 jaar lang voor de piloten en het onderhoud van de Dash.

Jaarlijks vliegt de kustwacht zo’n 1.800 uur. Na een waarschuwing, zo staat ook in het contract, moet altijd binnen 1 uur 1 vliegtuig en een complete bemanning beschikbaar zijn. De tactische bemanningen komen, net als nu, van de Koninklijke Marechaussee, de Douane en Rijkswaterstaat.

Missies

De 2 Dash-8 Long Range-vliegtuigen staan onder alle omstandigheden klaar voor een breed pallet aan missies. De taken van de Kustwacht zijn onder meer het redden van levens op zee, het controleren van de scheepvaart en het opsporen van overtreders van milieu-, economische- of visserijwetten.

Een bewerkte foto van de Dash-8 zoals die eruit moet komen te zien voor de Nederlandse Kustwacht.

Het vliegtuig is uitgerust met een oppervlakteradar, infrarood en elektrisch-optische apparatuur, een reeks communicatieapparatuur, het modernste datamanagementsysteem en een reddingsvlot. 

1 vliegtuig is overigens aangewezen om gereed te staan voor operaties aan de grenzen van de Europese Unie, liet directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard weten. In plaats van een beperkte ‘ceremonie’ op Schiphol-Oost, had de ondertekening nu in klein comité plaats op de Kromhoutkazerne in Utrecht. “Ik verwacht dat het volgende feest in het vroege voorjaar van 2022 zal plaatsvinden, maar dan op Schiphol."

De Dornier maakt over 2 jaar plaats voor de Dash-8.

Caribisch gebied

Het consortium dat de opdracht heeft gekregen, bestaat uit een Nederlands en een Canadees bedrijf. JetSupport, dat hierin samenwerkt met Provincial Aerospace, is geen onbekende voor de DMO. Het bedrijf op Schiphol-Oost is sinds 2003 verantwoordelijk voor het onderhoud van de Dorniers. PAL levert sinds 2007 onder meer de 2 Dash-8 vliegtuigen voor de Kustwacht Caribisch Nederland (zie grote foto boven).

In de thuishaven van Provincial Aerospace in Newfoundland (Canada) is onmiddellijk begonnen met het aanpassen van de Dash-8 voor de Kustwacht. Het zijn immers in principe passagierstoestellen.

De Kustwacht voert verschillende taken uit, zoals de controle op milieudelicten.