Tekst Evert Brouwer
Foto Louis Meulstee en Philip Beekman

Van het Complex Vriezenveen in Almelo via de Eemshaven naar de Finse hoofdstad Helsinki. Voor een mens al een hele reis, maar helemaal voor een tank van het type Leopard 2A6, een gevaarte van bijna 68 ton.

Het was een prachtig gezicht daar in de toch wat verlaten Eemshaven in Noord-Groningen: 20 Leopardtanks bij elkaar voordat ze het vrachtschip Finnsea oprijden. 60 staan er nog in de opslag in Almelo en Oudemolen nabij Assen. In die Drentse plaats brengen Defensiemedewerkers de voormalige tanks van de cavalerie in operationele staat voor de verkoop.

Het beladen van de tanks op de diepladers is een secuur werk.
Goed gidsen is van groot belang.

Piekfijn

Geen tank echter die ons land verlaat voordat een grondige inspectie plaats heeft gehad. Daarvoor kwamen in februari 7 specialisten van de Finse krijgsmacht naar ons land voor de controle van de pantsers en de bijbehorende uitrustingspakketten en boordwapens. “Alles was piekfijn in orde”, weet luitenant-kolonel Henk Niks (DMO). “De verhoudingen onderling zijn supergoed. De aanwezigheid van hun Inspecteur der Infanterie, kolonel Jukka Valkeajärvi, geeft al aan dat Finland er groot belang aan gehecht.”

Soepel

Overste Niks verzorgt in dit geval de soepele overdracht aan de Finnen. Hij neemt daarbij het stokje over van de Sectie Marketing & Sales van DMO, dat de verkoop op zich regelt. “Het verloopt allemaal heel soepel. De band met mijn Finse collega Aki Toivonen is heel goed. Met hem kan ik alle zaken afhandelen. Zo hebben we aan beide kanten één aanspreekpunt en dat voorkomt Babylonische spraakverwarringen.”

De Ring Groningen, op weg naar de Eemshaven
In de buurt van Zandeweer (Groningen) gaat het transport over de N46.

Maximaal

De beide projectteams hebben nog wel even te gaan. Tot 2019 vertrekken jaarlijks batches van 20 Leopards A6 van de locatie in Almelo. “We kunnen maximaal 20 tanks per jaar in perfecte conditie brengen voor de overdracht. Dat wil je dan ook meteen doen, anders kunnen de eerste 20 na 4 jaar stilstand weer door de molen. Dat wil je natuurlijk niet.”

De parkeerplaats bij Eemshaven. Drie dagen later stond het daar vol met materieel van de oefening Cold Response.
Op de Finnsea heeft de overdracht plaats. Projectleiders Aki Toivonen (links) schudt de hand van luitenant-kolonel Henk Niks. Rechts de Finse Inspecteur der Infanterie, kolonel Jukka Valkeajärvi.