02

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 03

In 't kort 1/2

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Fokker geland

Fokker Helmond heeft het eerste in Nederland onderhouden onderdeel van een Apache-landingsgestel geleverd. Het gaat om de schokdempers van de gevechtshelikopter. Voorheen verzorgde Boeing deze service in de Verenigde Staten.
 
Dankzij eerder afgesloten overeenkomsten tussen Boeing, Fokker en de luchtmacht gebeurt het onderhoud vanaf nu in Nederland. Doel is een en ander betaalbaar te houden. Bovendien verkort deze actie de doorlooptijden, is de Apache sneller inzetbaar en levert het hoogwaardige werkgelegenheid op.

Streepje

Nieuwe plaatsvervanger

Brigadegeneraal Ivo de Jong is per 16 juni de nieuwe plaatsvervangend directeur Defensie Materieel Organisatie. Hij volgt generaal-majoor Peter Dohmen op, die met leeftijdsontslag gaat.
 
De Jong vervulde na de KMA verschillende operationele functies waaronder die van commandant bevoorradingspeloton bij een pantserinfanteriebataljon. Na de Hogere Militaire Vorming werkte hij bij de landmachtstaf en de defensiestaf. Vervolgens ging De Jong naar het hoofdkwartier Central Command in het Amerikaanse Tampa en behaalde zijn geschiedenisbul aan de Universiteit van Amsterdam. Na een periode als commandant 200 Bevoorradings- en Transportbataljon, leidde hij de terugkeeroperatie SFIR uit Irak en Koeweit. Er volgden beleidsfuncties en nog een opleiding aan het US Army War College in Carlisle. Vervolgens werd hij de eerste commandant van het Land Warfare Centre in Amersfoort. Sinds 2014 is De Jong commandant Operationeel Ondersteuningscommando Land.

x
Streepje

Werk door F-35

KMWE uit Eindhoven gaat de schoepenwielen voor de straalmotoren van de F-35 leveren.

De ondertekening van het contract had plaats in de Brabantse lichtstad (zie foto onder). Het gaat om een investering van ruim 18 miljoen euro. De order heeft een looptijd van 10 jaar. DutchAero,  sinds begin 2014 eigendom van KMWE, verzorgt de uitvoering.

De straalmotoren zelf worden gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Pratt & Whitney.  KMWE deed in een ver verleden al zaken met Pratt & Whitney en heeft andere klanten in Airbus, Boeing, General Electric en Rolls Royce.

Streepje

Minder fossiel

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert wil bij Defensie het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, met 70 procent terugdringen. Dat blijkt uit de Operationele Energiestrategie (OES) die zij naar de Kamer stuurde.
 
Het streven is in 2050 grotendeels onafhankelijk van fossiele brandstoffen op te treden. 
In 2030 moet de krijgsmacht al 20% minder fossiele brandstoffen gebruiken in vergelijking met 2010. 20 jaar later dient dat te zijn gedaald tot 70%. Als het aan Hennis ligt, wordt in 2030 de helft van de benodigde energie op operationele bases duurzaam opgewekt. In 2050 moeten die volledig zelfvoorzienend zijn op energiegebied. 

Streepje

Meer Chinook

Dankzij het Preventive Maintenance Service (PMS) heeft de luchtmacht de beschikking gekregen over een geoptimaliseerd onderhoudsprogramma voor de Chinook helikopters. Hierdoor is veel minder dagelijks onderhoud nodig en zijn de helikopters weer sneller beschikbaar.  

Het programma is ontwikkeld door de Sectie Rotary Wing Aircraft van DMO, de staf Defensie Helikopter Commando en 298 Squadron. Door gezamenlijk te kijken naar het recente gebruik van de Chinook, de mogelijkheden binnen het ontwerp helikopter en het historische faalgedrag, is een nieuw programma ontwikkeld. Daarmee zijn de belasting en duur van de dagelijkse inspectie teruggebracht naar circa 35 tot 45% van de oorspronkelijke werklast. Met het creëren van een eigen onderhoudsprogramma hebben CLSK en DMO een belangrijke stap genomen om de inzetbaarheid van de Chinookvloot te verbeteren. 

Streepje

Lichtgewicht

De Genie krijgt de beschikking over 6 lichte en mobiele kranen.

De kraan is opvouwbaar en past dan in een 20-voet container. Een C-130 Hercules heeft daarmee geen enkele moeite. Het bouwwerktuig heeft een rupsonderstel en kan 10 ton tot op 3 meter hoogte hijsen.

Door deze eigenschapen is de lichte mobiele kraan uitermate geschikt bij het bouwen van een compound.

Van Bouwel BVBA uit België heeft de opdracht gekregen. Gelijktijdig met de leveringsovereenkomst is er ook een onderhoudscontract voor 10 jaar afgesloten.