Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief

Mikken op rotor

De Amerikaanse landmacht maakt serieus werk van het onderzoek naar rotorcraft- technieken. Onlangs is een klein model de lucht ingestuurd om te kijken naar de effecten van kleinkaliber wapens op de constructie. Dat gebeurde onder toezicht van NASA op het USA  Aberdeen testcentrum (Maryland). De Amerikanen zoeken naar een nieuwe generatie technologie die voorziet in “een ongeëvenaarde verticale airliftcapaciteit”.

Kijk hier voor een prototype van de US Navy: https://www.youtube.com/watch?v=XojALmJZ_K8

Ongezien

De Verenigde Arabische Emiraten schaffen 8 onbemande toestellen aan van Italiaanse makelij. Het gaat om een investering van 316 miljoen euro.

De Piaggio P.1HH Hammerhead is uitgerust met een electro-optische infraroodcamera, radar en communicatiesystemen. Het vliegtuig kan bewapening dragen, maar daar ziet de VAE van af. De keuze voor de Hammerhead mag geen verrassing heten: de VAE heeft een flinke financiële hand in het bedrijf.

Kijk hier voor een demonstratie van de Hammerhead: https://www.youtube.com/watch?v=8QXcet0kXkc

Damen down under

Damen Shipyards is in de race voor het ontwikkelen van mogelijk 21 patrouilleschepen voor de Australische marine. In totaal heeft de regering Turnbull 40 miljard euro gereserveerd voor de vernieuwing van de vloot. De investering is ook bedoeld om de Australische scheepvaartindustrie overeind te houden. Volgens minister van Defensie Marise Payne is er behoefte aan in totaal 42 schepen.

Al eerder zijn 2 bevoorradingsschepen besteld bij de Spaanse scheepsbouwer Navantia. Ze vervangen in 2020 de verouderde HMAS Success en HMAS Sirius. Het is de derde grote bestelling van de ‘Aussies’ bij Navantia. De helikopter-carriers Canberra en Adelaide zijn door de Spanjaarden gebouwd en ook de 3 nieuwe destroyers komen bij het bedrijf vandaan

De overeenkomst voorziet er in dat een deel van de werkzaamheden ‘down under’ wordt uitgevoerd. Dat gebeurt nu ook al met de destroyers.

x

Take a Bow(man)

De Britse krijgsmacht gaat het digitale Bowman communicatiesysteem vernieuwen. General Dynamics UK heeft de opdracht gekregen voor 135 miljoen pond (172 miljoen euro) een flinke slag te maken. Daarvoor krijgt defensie 12.000 nieuwe data-terminals en een nieuwe versie van het battlemanagementsyteem. De levering heeft plaats vanaf 2018.

Bowman is sinds 2004 operationeel en is ingepast in meer dan 15.000 British legervoertuigen, hoofdkwartieren, schepen en helikopters. Ook het Nederlandse Korps Mariniers maakt gebruik van het Bowmansysteem.

Verlichting

‘Mortieristen’ van de Amerikaanse mariniers beschikken sinds kort over een lichtere vuurmond. Het gaat om de M252A2, een 81 millimeter mortier. Het wapen weegt zo’n 4,5 kilo minder dan de ‘oude’ M252A1, die bijna 36 kilo zwaar is.

Het Britse origineel is aangepast door het aantal onderdelen te verminderen of te voorzien van lichtere alternatieven. De mortieren zijn nu bijna net zo handzaam als hun kleinere broertje, de 60 millimeter. De eerste beproevingen in Irak wijzen uit dat het wapen zeer effectief is. (Foto: sgt Owen Kimbrel)

Kroatië kiest Bell

De OH-58D Kiowa Warrior van Bell wordt de nieuwe helikopter van de Kroatische luchtmacht. De Kroaten kopen 16 exemplaren uit een Amerikaanse voorraad. In de overeenkomst, met een waarde van 36,5 miljoen euro, is ook de levering van 3 simulatoren voor training opgenomen.

Kroatië gaat nu verder op zoek naar een nieuw gevechtsvliegtuig om de 12 verouderde MiG-21’s te vervangen. De Saab Grippen en de F-16 van Lockheed lijken daarbij de beste papieren te hebben. Officieel zijn de  IAI Kfir (Israël),de Franse Mirage en een nieuwe versie van de T-50 Golden Eagle (Zuid-Korea) ook nog in beeld.

Klik hier voor een demonstratie van de T-50:

Rafale waakt over WK

De voetballers die in 2022 op het WK in Qatar staan, krijgen de bescherming van Dassault Rafale gevechtsvliegtuigen. De oliestaat  heeft 24 stuks besteld bij de opening van de internationale Defensiebeurs in de hoofdstad Doha. In de overeenkomst ter waarde van 6,3 miljard euro zit de aanschaf van MBDA-raketten, training voor 36 piloten en zo’n 100 technici.

Bulgarije moderniseert

Het Bulgaarse parlement heeft ruim 1 miljard euro vrij gemaakt voor de modernisering van de krijgsmacht. Het programma behelst de aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuigen, 2 patrouilleschepen voor de marine en een opknapbeurt voor 10 MiG-29’s (foto onder). Voor de nieuwe vliegtuigen zijn de F-16, de Saab Gripen en de Eurofighter nog in de race.