08

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 03

Voort in virtuele wereld

Toekomst

Ze waren er allemaal in de Bernhardkazerne in Amersfoort: gebruikers van simulatoren, technici en beleidsmakers. Ze kwamen samen om kennis te delen, ervaringen op te doen en samen de toekomst van het landoptreden te bespreken. 

Het eerste Defensie Simulatie Symposium kreeg daarmee gestalte. Het Joint IV Commando en het Simulatiecentrum Landoptreden waren de initiatiefnemers, in samenwerking met TNO en het Nationaal Lucht,- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). Een impressie.

Perfectie

De schietsimulator speelt nu al een grote rol bij de eerste opleiding van militairen. Een computer registreert de beweging en mogelijke afwijking bij elk schot. Fotograaf Hans Roggen schoot niet alleen foto's, maar na een evaluatie van de eerste schoten ook een dikke 8 met de Glock.

Virtual reality

‘Virtual reality’ bespaart geld en tijd en is goed voor de kwaliteit. Nabootsen kan in een vroeg stadium inzicht geven in mogelijke knelpunten. Zo is het mogelijk om alternatieven door te rekenen, voordat er investeringen zijn gedaan. 

Een beter milieu

Simulatie verhoogt de inzetbaarheid van militairen, levert een belangrijke bijdrage aan een beter milieu en verlaagt de exploitatiekosten. 

Veel vormen

De huidige stand van de techniek maakt al veel vormen van simulatie mogelijk, maar kan niet altijd een oefening in het veld vervangen. Virtual reality komt echter heel dichtbij en toont verschillende situaties en omgevingen levensecht.

Ondersteuning

 Het is een belangrijk gereedschap voor het ondersteunen van beslissingen, nabootsen van probleemsituaties en voorbereiding op verandering zonder dat dit directe gevolgen heeft voor mens en maatschappij.

Volgende keer

Het volgende Defensie Simulatie Symposium staat gepland voor 2018 en heeft als thema zee- en luchtoptreden.