Op naar de toekomst!

De afgelopen weken stonden onder meer in het teken van de toekomst van de krijgsmacht en de DMO als onmisbare hoeksteen in de krijgsmacht voor techniek en IT. 

Zo zag ik begin deze maand een prachtig staaltje van innovatie in actie op Edwards Airforce Base in de USA. Samen met onder anderen de Directeur Wapensystemen en Bedrijven, commodore Richard Laurijssen, heb ik het introductieteam van de F-35 in Californië bezocht. De F-35 is werkelijk een innovatief jachtvliegtuig waarvan de testvliegers oprecht onder de indruk zijn. Als kers op de taart hebben we onze F001 zien vertrekken. Het toestel maakte een vlucht voor de certificering van de F-35 voor het bijtanken in de lucht door onze KDC-10. Ook ons tankervliegtuig was voor dit doel in Edwards. De certificering is een belangrijke stap voor de oversteek van onze F-35 over de oceaan richting Nederland eind mei 2016. Begin juni is de F-35 te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op de vliegbasis Leeuwarden.

En nog meer dan van het vliegtuig was ik onder de indruk van onze 45 collega’s in de woestijn van Californië. Dit team ziet met een andere manier van werken kans met 2 F-35’s een hoeveelheid vlieguren te maken waar de partnerlanden verbaasd naar kijken: ook dat is innovatie, maar dan sociaal!

Dat is niet de enige aandacht die uitging naar innovatie. Zowel de Commandant Luchtstrijdkrachten als ikzelf hebben ieder met een klein team in respectievelijk 2014 en 2015 een seminar van een week bezocht bij Singularity University in Silicon Valley. Deze denktank op het gebied van innovatie laat zien welke disruptieve innovatieve ontwikkelingen met een sneltreinvaart op ons afkomen: en wij zijn beiden overtuigd dat wij als krijgsmacht daar beslist iets mee moeten doen. Immers, deze technologieën gaan onze manier van werken veranderen. Maar wat nog urgenter is: veel van deze technologieën hebben ook scherpe randjes in het veiligheidsdomein.

Vandaar dat het Commando Luchtstrijdkrachten en de DMO samen een aantal sprekers van Singularity University naar Nederland hebben gehaald voor een tweedaags seminar. Uit de terugkoppeling blijkt dat vele bezoekers zeer geïnspireerd zijn geraakt door deze sprekers. Maar de sleutel voor innovatie ligt vooral in de sociale kant: oftewel hoe omarm je nieuwe manieren van werken om innovatie maximaal te benutten. Kijk maar naar het team op Edwards Airbase.

Daarom houden CLSK en DMO op 2 juni op de Generaal-majoor De Ruyter van Stevenickkazerne in Oirschot een vervolg op het seminar. Voor een doorsnede van de gehele krijgsmacht – want we doen dit samen – gaan we het dan vooral hebben over sociale innovatie. En alles met het doel om hier echt mee aan de slag te gaan!

Vice-admiraal Arie Jan de Waard
Directeur DMO