12

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 03

In 't kort 2/2

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Bijtanken

Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard was getuige van een primeur op Edwards Airforce Base.

Beide Nederlandse F-35’s zijn afgelopen week voor het eerst in de lucht bijgetankt door een Nederlands KDC-10 transportvliegtuig. Hiermee verkreeg de luchtmacht de nationale certificering om de F-35 ook  in de toekomst te voorzien van brandstof.

Primaire insteek was de KDC-10 gecertificeerd te krijgen voor het tanken van de F-35. Reden daarvoor is de overtocht van de Nederlandse F-35 medio mei, naar Leeuwarden.

Streepje

Tank in NMM

Het Nationaal Militair Museum opent deze maand de eerste grote tentoonstelling: ‘Tank! Back to the future’.

De expo toont modellen van tankontwerpen die nooit zijn uitgevoerd, zoals een aanvalswagen van Leonardo da Vinci.  Het is de bedoeling dat de tentoonstelling in augustus  een hoogtepunt bereikt met een ‘tankslag’ in de nieuwe arena.

Streepje

Minder mans

TNO, Defensie en het bedrijfsleven zijn al ver gevorderd met het programma Manning & Automation.

Dit project is gericht op een integrale aanpak van bedrijfsvoerings- en bemanningsconcepten voor toekomstige marineschepen. De resultaten zijn veelbelovend en onderschrijven de noodzaak van meer geautomatiseerde ondersteuning, zo bleek tijdens een symposium bij TNO in Soesterberg.

Streepje

Schoon water

De firma MasterMind gaat drinkwater leveren en afvalwater zuiveren op het kamp Castor in Mali.

De opdracht is versneld door het Commando Landstrijdkrachten, DMO sectie Land en de coördinator missie-gerelateerde inkoop tot stand gekomen. Vanwege het spoedeisende karakter is in 3 maanden tijd alles afgerond.