10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Ingezet op het zwaartepunt

Tekst KAP Saminna van den Bulk
Foto SM Cristian Schrik

National Support Element in Irak

Vier verschillende locaties, vier verschillende operationele commando's (OPCO's) en overal maximale militaire inzet. Aan commandant National Support Element (NSE) landmachtmajoor Henk, om met zijn team ondersteuning voor alle Nederlandse eenheden in Irak te leveren.

Majoor Henk kijkt in de lens van de camera. Achter hem staat een Chinook.
“Het is tevens onze taak om alle logistieke zaken die in deze missie spelen met inzicht van ‘boots on the ground’ te vertalen naar Nederland.”

Van Bagdad en Erbil tot Al Asad Air Base: overal duiken de militairen van het NSE op. “Ons hoofddoel is om alle Nederlandse eenheden die werken voor onze operaties in Irak, Koeweit en Qatar te ondersteunen”, vertelt majoor Henk, hiervoor plaatsvervangend compagniescommandant bij 230 Bevoorradingscompagnie. “Er draaien hier twee missies waar onze krijgsmacht aan bijdraagt. We ondersteunen de NATO Mission Iraq (NMI), waar civiel en militair adviseurs de Iraakse overheid adviseren. De landmacht verzorgt in deze missie de force protection. Aan het hoofd van deze missie staat een Nederlandse commandant. Daarbij hebben we 3 Chinooks in Irak. Deze worden ingezet voor NMI, maar dragen ook bij aan Operation Inherent Resolve, de coalitie die de terreurdreiging van ISIS de kop indrukt. Het is aan ons om continu te luisteren naar wat onze eenheden nodig hebben.”

Het NSE ondersteunt de volledige inzet met 61 personen van de landmacht, de marechaussee, de marine en de luchtmacht. “Met elkaar komen wij uit 30 verschillende organieke eenheden en 12 functiegebieden. Van logistiek specialisten, financieel experts en verbindelaars tot aan een geestelijk verzorger: we hebben alles in huis om de taak die van ons wordt gevraagd uit te voeren.”

Links: een loadmaster zit op de ramp van Chinook, die boven Irak vliegt. Rechts: een luchtmobieler van de force protection heeft een scherfvest aan en reikt naar een COLT C7.
“Het is aan ons om continu te luisteren naar wat onze eenheden nodig hebben.”

Een flinke klus, aldus de majoor. De directe aansturing vanuit het NSE gebeurt vanuit de Irakese hoofdstad Bagdad: “De uitdaging zit hem echter in het schakelen tussen de vier verschillende locaties. Deze zijn binnen de missies over het land verspreid zijn, met allemaal hun eigen aanwezige omgevingsfactoren en dynamiek. Daarom hebben we reizende functionarissen, zoals de bedrijfsmaatschappelijk werker, de kassier en de MOVCON, die dáár worden ingezet waar ze op dat moment het hardst nodig zijn.”

‘Tof te zien wat onze mensen voor elkaar boksen’

Henk reist ondertussen ook tussen de verschillende locaties, ondersteunt waar mogelijk en proeft de sfeer. Wat hem opvalt? “In aanloop naar de missie hebben we veel tijd gestoken in de saamhorigheid. Met z’n allen dragen we bij aan het eindeffect dat we met deze missies willen neerzetten. We hebben een gevarieerd gezelschap aan specialisten bij ons, allemaal experts in hun eigen vakgebied. Tegelijkertijd is het een team met weinig missie-ervaring. Driekwart van onze club is nog nooit uitgezonden geweest. Voor hen is dit helemaal een waardevolle ervaring. Het is heel tof om te zien wat onze mensen hier voor elkaar boksen.”

Twee specialisten van het NSE vertellen over hun rol voor de missies in Irak

Eerste luitenant Stefan, inkoper van de afdeling Missies en Oefeningen (CLAS)

Luitenant Stefan kijkt naar een plattegrond, temidden van een bouwplaats in Irak
“Hier verwerven is een redelijke uitdaging”

Muziekboxjes nodig voor bij de computer of een geconditioneerde sportcontainer huren? Eerste luitenant Stefan regelt het. “Ik ben op dit moment de enige inkoper in Irak en verwerf voor alle Nederlandse eenheden die hier zijn. Naast het helidetachement vallen ook de force protection en het Close Protection Team in Bagdad, plus de militairen in Erbil onder mijn verantwoordelijkheid. Het proces is simpel. Wat de eenheden nodig hebben leveren ze ‘in de lijn’ aan met een 5WH. Ik specificeer in overleg de behoefte en ga aan de slag. Als verwerver heb ik contact met alle leveranciers, vraag offertes op en maak contracten. Naast het begeleiden van het aankoopproces, leg ik verantwoording af richting Nederland. AAAB is een Amerikaans kamp. Bij sommige behoeftes kunnen we leunen op de suppliers list van de Amerikanen. In andere gevallen zijn we beter af bij een kleinere leverancier die de gewenste hoeveelheid spullen voor een betere prijs kan regelen.” 

“Hier verwerven is een redelijke uitdaging. Ik voer werkzaamheden uit die ik nog nooit heb gedaan. Zo heb ik als neventaak dat ik de aanbouw van het Tactical Operation Center op Kamp Grizzly ondersteun met collega’s van het genietaakteam. Sindsdien sta ik regelmatig met bouwtekeningen op de plaat. Als liaison tussen Nederland en de Iraakse bouwopzichter speel ik alle informatie door.”

‘Zakendoen met Irakezen vraagt om een andere aanpak’

“Zakendoen met Irakezen vraagt wel om een andere aanpak. De meeste contractors zijn redelijk verwesterd. Toch zorgen de culturele verschillen voor verwarring. Iraakse contractors zeggen overal ‘ja’ op: ze willen er namelijk alles aan doen om je wens te vervullen. Dan de verstandhouding; waar wij Nederlanders veel waarde hechten aan afspraken, draait het voor de Irakezen vooral om de persoonlijke relatie. Alles gaat op basis van vertrouwen. Daarbij kampen ook zij met externe factoren in de uitvoering van hun werk. Op de weg naar Erbil kom je bijvoorbeeld al 7 checkpoints tegen. Hier worden contractors, om wat voor reden dan ook, nog wel eens staande gehouden. Allemaal zaken die directe invloed hebben op onze operatie. Ik ga er dan ook nooit van uit dat iets op de afgesproken tijd of dag wordt geleverd. Uiteindelijk komt ‘het spul’ altijd binnen, alleen misschien niet op het moment dat je het had bedacht.” 

Kapitein Frank, commandant bevoorradingsdetachement, plaatsvervangend hoofd National Support Element, S4 binnen helidetachement

Kapitein Frank kijkt in de lens van de camera, met op de achtergrond een Chinook.
Wanneer we “in control” zijn, is er een soort “happy flow”

Logistiek is niet alles, maar zonder logistiek is alles niets. Het credo van kapitein Frank. “Als commandant van het bevoorradingsdetachement heb ik een team van 19 mensen. Van materieelbeheerders en cargo handling, tot experts op het gebied van gevaarlijke stoffen transporten: we hebben alle specialisten bij ons om de operatie te ondersteunen. Het belang van goed materieelbeheer wordt wel eens onderschat. Dit detachement heeft duizenden verschillende artikelen mee in duizenden hoeveelheden. Dat kan om boutjes gaan, maar ook een speciale moersleutel of een rotorblad. Op dit moment maken we een overzicht van wat we hebben, want anders komt het voortzettingsvermogen van de missie in het gedrang. De aanvraagtermijn voor een artikel bedraagt 3 weken, de instandhoudingsvluchten zijn eenmaal per maand. Met wat pech zit je dan 7 weken te wachten op wat je nodig hebt.”

“Aan ons om dat te voorkomen. Wanneer we “in control” zijn, is er een soort “happy flow”. Iedereen kan dan normaal zijn werk doen. Vanaf dat moment zijn we een soort storingsdienst voor een geoliede machine. Wat ook helpt is dat we nauw samenwerken met onze gastheer op AAAB, de Amerikanen en de overige aanwezige coalitiepartners. Zij vliegen hier mogelijk met dezelfde kist en zitten met dezelfde aanvoerkwesties: waar mogelijk kunnen we elkaar helpen.”

‘De opco’s vullen elkaar hier mooi aan’

“In de ondersteuning zijn we ‘paars’ op pad. Het valt mij op dat CLAS veel waarde hecht aan gestructureerdheid en CLSK “can do”-mentaliteit hoog in het vaandel heeft. Ik kan mij in beide goed vinden. De opco’s vullen hier elkaar mooi in aan, want uiteindelijk werken we naar hetzelfde doel. Dat merk ik ook in mijn rol als S4 binnen de operationele staf: we werken aan een optimale integratie tussen de luchtmacht en de ondersteunende eenheden.”

“Toen ik in 2014 opkwam bij de KMA voerde de krijgsmacht voornamelijk hoofdtaak 2-missies uit ‘in de zandbak’. Met die gedachte ben ik naar Defensie gekomen. Stiekem is het wel echt vet dat ik hier nu ook sta. Het werk is erg mooi, je bouwt een unieke band op met je team.”