Tekst Jack Oosthoek, KAP Saminna van den Bulk, luitenant Saskia Mijnheer
Foto Valerie Kuypers, 44 Painfbat, Defensie, Phil Nijhuis, KPL1 Brian Vonk, 41 Afdeling Artillerie, YouTube Koninklijke Landmacht, eFP Litouwen, Herman Zonderland, Ceesnan Dogger

Een Nederlandse militair met zonnebril legt met handgebaren iets uit aan een Afrikaanse militair.
Bataljonsadjudant Diets geeft schietinstructie aan een Senegalese militair.

Unieke oefening 44 Painfbat in Senegal

Als eerste Nederlandse militaire eenheid heeft 44 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte vorige maand in Senegal meegedaan aan de oefening African Lion. Onder leiding van de Southern European Task Force Africa (SETAF) wordt die elk jaar in 5 Afrikaanse landen gehouden, waaronder Senegal. Ditmaal deden 26 landen mee.

Het Nederlandse contingent trainde in life firing met onder meer mortieren en antitankraketsysteem Spike, tactische drills, procedures en tactische besluitvorming. Sluitstuk was een 48 uur durende bataljonsgeleide oefening in samenwerking met een eenheid van 175 National Guard uit de Verenigde Staten en het 6e Senegalese infanteriebataljon. Bataljonsadjudant Arnold Diets spreekt van een unieke ervaring, vooral vanwege de omstandigheden. “We moesten enorm rekening houden met een temperatuur van soms 50 graden, waarin effectief werken moeilijk was. Toch doorstond ons bataljon African Lion goed. Alles kwam aan op discipline en leiderschap. Ook qua planning leerden we bij en dat je in oefeningen als deze je boerenverstand moet gebruiken. Enige dissonant was de voedselvergiftiging die we door een lunchpakket opliepen. Door de hitte vergde dat nogal wat hersteltijd.”

Aangenaam verrast was Diets ook door de Senegalese militairen van 6 Infantry Batalion La Legion “Hoewel ze anders werken dan wij, zijn het volwaardige collega’s.” 44 Painfbat kreeg zelf ook nuttige feedback. “Volgens de Senegalezen pasten we ons goed aan aan de omstandigheden en haalden alles uit de oefening wat erin zat. Wij geven onze ervaringen graag door aan de eenheid die volgend jaar naar African Lion gaat.”

Links: een groep militairen marcheert langs onder andere Mark Rutte in het defile van Veteranendag. Rechts: een militair met een blauwe VN-baret steekt zijn duim omhoog, zittend in een rijdend militair voertuig.

Zonnige, twintigste Veteranendag

“Onze veteranen hebben zich ingezet voor iets dat groter is dan zijzelf. Ze stonden op voor de vrede en veiligheid van anderen. Moeilijk, onbaatzuchtig werk dat ons respect verdient.” Met deze woorden sprak minister Kajsa Ollongren op 29 juni haar waardering uit voor alle Nederlandse veteranen. 44 van hen ontvingen op deze 20e Veteranendag in Den Haag een onderscheiding.

De veteranen beleefden als dank voor hun inzet samen met het publiek in de Hofstad en de kijkers thuis een feestelijke dag. Er waren bijzondere verhalen uit missiegebieden, een defilé, een eerbetoon in de lucht en een grote bijeenkomst op het Malieveld.

De dag startte zoals elk jaar in de Koninklijke Schouwburg met persoonlijke verhalen. Het defilé voor koning Willem-Alexander werd vervolgens ingeluid door 18 vliegtuigen die een fly-past uitvoerden. Er liepen bijna 4.000 veteranen mee, actief dienende en oud-militairen.

Beeld van een metallic grijze bus met witte en blauwe strepen.

Nieuwe voertuigen voor EOD

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft nieuwe voertuigen in gebruik genomen, MAN TGE 5-180’s. Ze vervangen de 10 jaar oude Volkswagens Crafter.

Het vervangingsproject startte in 2022. Als eerste stap stelde het CLAS in samenwerking met MatLogCo een programma van wensen en eisen op, gevolg door een marktonderzoek. In december 2023 was het concept-voertuig gereed. In de daaropvolgende testperiode werden 33 aanpassingen doorgevoerd. Na de eerste MAN TGE kreeg de EOD nog vijf exemplaren, eind juni gevolgd door de laatste tien.

Een militair ligt in het zand met een lang wapen voor zich. Andere foto: een miltair plaatst met de linkerhand een explosief in de zanderige grond.

Explosieve training pantsergenisten tijdens Eager Leopard II

In Pabrade in Litouwen trainden de Nederlandse pantsergenisten van 43 Gemechaniseerde Brigade afgelopen week met explosieven om verschillende soorten hindernissen te doorbreken. De opdracht: maak een veilige doorgang zodat de eigen troepen verder kunnen met het gevecht.

De pantsergenisten worden geconfronteerd met verschillende soorten hindernissen. Ze oefenden onder andere het doorbreken van een mijnenveld en een tankgracht met behulp van een Bangalore-torpedo. Dit proces, ook wel route clearance genoemd, bestaat uit het zorgvuldig voorbereiden, het onder dekking naar voren brengen en plaatsen van deze explosieven, en vervolgens terugtrekken naar een veilige positie. 

Defensie levert een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen, de zogeheten enhanced Forward Presence. Het gaat om zo'n 300 Nederlandse militairen die deel uitmaken van een multinationale battlegroup. De eenheid staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.Tijdens 2023 en 2024 levert 43 Gemechaniseerde Brigade het gros van de militairen voor deze missie.

Een aantal deelnemers van Expeditie Landmacht poseert in het veld voor de camera.

Influencers op expeditie

Veertien influencers bekend van TikTok, YouTube en Instagram gingen de uitdaging aan. Zij maakten kennis met de landmacht in diverse onderdelen van de basisopleiding tot militair. Hun ervaringen zijn te volgen in een videoserie op YouTube.

De sportieve kandidaten deden onder meer mee aan de Defensie Conditieproef en moesten zien te overleven in het bos. Afgelopen donderdag kwam de eerste aflevering van de serie online, die hier is te zien. Expeditie Landmacht verschijnt daarna nog tweemaal, iedere donderdag om 17.00 op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Landmacht.

Een rupsvoertuig CV90 verschijnt rijdend boven een zandheuvel.

45 Painfbat verruilt Havelte voor Soesterberg

45 Pantserinfanteriebataljon gaat verhuizen. Rondom de huidige basis in Havelte is de arbeidsmarkt te krap. Daarom verplaatst het bataljon op zijn vroegst in 2027 naar Soesterberg.

Op dit moment is er bij het 45e in Noord-Nederland sprake van structurele onderbezetting. De verwachting is dat door de verhuizing naar de regio Utrecht de bezetting van de eenheid verbetert. Om de twee eenheden te huisvesten in Soesterberg, zijn er nieuwe onderkomens nodig op de verschillende kazernes in Soesterberg. De bouw hiervan duurt tot zeker 2029. De urgentie om iets aan het personeelstekort te doen is echter hoog. Defensie onderzoekt daarom de mogelijkheid om 45 Pantserinfanteriebataljon sneller te verhuizen, vanaf 2027. De eenheid wordt dan tijdelijk ondergebracht in bestaande gebouwen. 

45 Pantserinfanteriebataljon bestaat uit 600 mannen en vrouwen. 434 Herstelpeloton verhuist met 80 collega’s mee naar Soesterberg.

Een militair brengt een eregroet, terwijl hij langsmarcheert in oranje t-shirt.

VeVa-studenten marcheren voor veteranen

Onder het motto VeVa Marcheert! liepen ongeveer 2500 studenten van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap eind juni de VeVa-mars. Dat gebeurde op 24 locaties in het land.

Met het evenement uiten de studenten hun waardering voor de veteranen in ons land en liepen daarmee vooruit op de daags erna te houden Veteranendag in Den Haag,

VeVa Marcheert!, een initiatief van Hulp voor Helden, bestaat uit een fysiek programma en geschiedenislessen. Zo staan bij oorlogs- en vredesmonumenten op de looproute lokale veteranen paraat voor uitleg en vertellen ze over hun eigen ervaringen. “Het is mooi om stil te staan bij wat veteranen voor ons gedaan hebben”, zegt de 18-jarige deelnemer Sam Janssen van het ROC Nijmegen. De VeVa-marsen eindigen in een defilé waarbij vertegenwoordigers van Defensie en hoogwaardigheidsbekleders de studenten toespreken.

In de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) oriënteren studenten zich op een loopbaan bij onder meer Defensie en leren ze hoe militairen civiele diensten kunnen ondersteunen. Denk aan inzet tijdens een epidemie of bij de overstromingen. Ook krijgen ze informatie over missies.

Adjudant van Dreumel schudt de hand van prinses Margarita de Bourbon de Parme
V.l.n.r. Maartje van Spijker (presentator Witte Anjer Prijs), adjudant Van Dreumel, Margarita prinses de Bourbon de Parme (ontwerpster Witte Anjer) en Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, tevens voorzitter Nationaal Comité Veteranendag. Foto: Projectteam Nederlandse Veteranendag.

Witte Anjer Prijs voor adjudant Van Dreumel

Landmachtadjudant Maurice van Dreumel heeft dit jaar de Witte Anjer Prijs van het Nationaal Comité Veteranendag gekregen. Jurylid luitenant-generaal b.d. Leo Beulen en voorzitter Jaap Smit reikten hem het eerbewijs medio juni in Den Haag uit.

Met de Witte Anjer eert het Nationaal Comité Veteranen personen die zich op een bijzondere manier inzetten voor veteranen. De prijs, 3 handen die een witte anjer vasthouden, wordt sinds 2018 uitgereikt. Van Dreumel kreeg hem vanwege zijn jarenlange inzet voor mede-veteranen en de families van militairen die in 2008 omkwamen respectievelijk gewond raakten in Afghanistan. De adjudant reed er met zijn peloton op een bermbom, waarbij soldaat Dennis Schouwink en luitenant Dennis van Uhm het leven verloren. Twee anderen, Toninho Norden en Roger Hack, raakten zwaargewond. Tot op de dag van vandaag onderhoudt de adjudant contact met de eenheid en de nabestaanden van Van Uhm en Schouwink. Ook is hij steun en toeverlaat voor Norden en Hack. De jury nam de voordracht voor de Witte Anjer, gedaan door de vader van Mark Schouwink, unaniem over.

Koningin Maxima, gekleed in militair tenue, kijkt naar constantina’s in het veld.

Een royale rivieroversteek

De pioniers van de krijgsmacht kregen 20 juni hulp van koningin Máxima in ‘s-Hertogenbosch.

Allereerst kreeg de koningin een uitleg over het werk van de militairen van het Regiment Genietroepen. Daarna hielp zij hen met het vrijmaken van hindernissen. Dat gebeurde aan de hand van het oefenscenario voor een rivieroversteek. Hierna werd Máxima in de pantsergeniegroep opgenomen voor een verplaatsing per Boxer naar de eerste hindernis. Het bleek om een bemijnde draadhindernis te gaan. Deze werd samen met de groep doorbroken. De koningin drukte uiteindelijk zelf op de rode knop, waarna de explosieven ontploften.

Bij de tweede oefening hield koningin Máxima het maar net droog. Zij maakte deel uit van een brugpeloton dat een veer bouwde om de Boxer over de Maas te zetten. De koningin werd hierbij met de zogenoemde boot bruggenbouw te water gelaten. Zij koppelde vervolgens het laatste ponton aan het veer.

Mortieristen schieten laatste keer een 120 mm mortier af.

Charlie Batterij neemt afscheid van 120mm mortier

Met een ‘laatste schot-ceremonie’ heeft de Charlie Batterij van 41 Afdeling Artillerie afscheid genomen van de 120mm mortier. Dat gebeurde begin juni met de hele eenheid tijdens de SchietOefening in Munster-Süd (SOMS).

Het wapensysteem gaat gefaseerd over naar de Luchtmobiele brigade. Dankzij de investeringen in de landmacht krijgt elke manoeuvrebrigade op termijn weer de benodigde vuursteuncapaciteit in eigen gelederen. Het creëert completere eenheden, die sneller en langer inzetbaar zijn. 

Het vuursteuncommando staat nog tot 1 januari 2025 met een peloton paraat om de mortier-taak bij een eventuele inzet uit te voeren.