Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Gerben van Es

Grote vervangingsronde communicatieapparatuur

Het communicatienetwerk C2000 – in gebruik bij onder andere politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie – krijgt een verfrissende opknapbeurt. Specialisten verbeteren het netwerk, en gebruikers krijgen nieuwe randapparatuur. Voor de landmacht betekent het dat honderden militairen van diverse eenheden nieuwe middelen ontvangen. We namen een kijkje toen de brandweer op het ASK aan de beurt was. 

Tweeledig netwerk

Brandweer ASK, het JISTARC, 400 GNK, de EODD, CBRN-responseenheden, alle brigades: door het hele land werken militairen met C2000. Het netwerk is tweeledig. Enerzijds stelt het gebruikers in staat om binnen een gespreksgroep voor hun eigen club te communiceren. Op de tweede plaats – en essentieel bij calamiteiten – is het met C2000 mogelijk om gespreksgroepen aan elkaar te koppelen. Zodoende kunnen bijvoorbeeld een CBRN-responseenheid, brandweer en politie gemakkelijk contact houden als ergens mosterdgas wordt gevonden.

Gespreksgroepen koppelen

Danny van Straten (bij het Joint IV Commando van DMO projectmanager C2000) benadrukt het belang van het koppelen van gespreksgroepen: “Daarvoor zijn er meerdere meldkamers, waar ze in staat zijn de juiste gebruikers aan elkaar te koppelen. Erg belangrijk, want als iedereen bij een calamiteit zou blijven zenden in zijn eigen gespreksgroep, terwijl er veel verschillende diensten ter plekke zijn, kan het netwerk overbelast raken”. Helaas zijn daarvan meerdere voorbeelden, zoals na de crash van Turkish Airlines-vlucht 1951 in 2009.

Uitzondering voor brandweer

Momenteel vervangt het Joint IV Commando dus de hardware. Afhankelijk van de functie van de gebruikers krijgen die nieuwe portofoons inclusief accessoires, koffers, mobilofoons (voor vaste posten, voertuigen en vaartuigen), voertuigladers en/of bureauladers. Voor de brandweer van het ASK en het ISK zijn met name de accessoires allemaal net even anders. De remote speakerknop op de microfoon is groter (handig als je dikke handschoenen draagt), er zit een extra oortje in de helm en een clip aan de portofoon.

Medio 2019 moeten alle C2000-gebruikers bij de landmacht zijn voorzien van de nieuwe apparatuur.