Veelbelovend landmachttalent in aangrijpend verhaal

In de nieuwe televisieserie Break Free MH17 laat BNNVARA de levens zien van 15 jonge, levenslustige mensen. De eerste uitzending gaat over onze collega Tallander Niewold. Hij was 22 jaar en soldaat-1 bij 45Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland. Op 17 juli 2014 kwam hij om toen MH17 neerstortte. Een aangrijpend verhaal. De dood komt in ons vak dichtbij, het is extra wrang als iemand overlijdt tijdens vakantie.

Soldaat-1 Tallander groeide op in Brummen en had 3 broers en 2 zussen. Hij was een kind dat niet uitblonk in stilzitten, maar in sport. Een kind met veel power. Een kind dat bij de landmacht zijn draai vond. Hij kreeg bij ons een persoonlijke benadering en bloeide op. “Meer rust, meer zelfvertrouwen, meer plezier”, vertelt zijn zus. Zijn commandant Peter zegt in de uitzending ook: “Hij was supergemotiveerd. Wij leiden mensen op om in oorlogssituaties gevechtsacties uit te voeren. En dan verwachten we van je dat je jouw leven in de waagschaal stelt om het leven van je groepsgenoot te redden. Dat kan niet iedereen.” Tallander was extreem loyaal naar zijn maten. Een echt kenmerk, volgens zijn commandant. “Het is heel belangrijk dat een soldaat over zijn eigen grenzen heen kan gaan en net even dat beetje extra kan geven. En dat zag ik bij Tallander ook. Hij was klaar voor uitzending. Ik had met hem de oorlog in gedurfd.”

Zijn familie vertelt hoe trots ze waren toen ze hem na de eindoefening als ‘one of the guys’ zagen binnenkomen in Ermelo. Hij vertrouwde zijn moeder die dag toe: “Mams, ik ben nu tevreden met mezelf, ik heb rust in mezelf gevonden.” Tallander – vroeger soms onzeker – had de regie genomen over zijn eigen leven. De dag voor hij naar Bali vertrok met MH17, werd Tallander bevorderd tot soldaat der eerste klasse.

Dit verhaal raakt iedereen, het raakt mij ook. Omdat dit ’t verhaal is van velen van ons: een vlam in jezelf voelen aanwakkeren op het moment dat je in dienst komt bij de landmacht. Je realiseren dat dit is waar je thuishoort. Ik vind het mooi om weer eens te beseffen dat we als landmacht jonge mannen en vrouwen vertrouwen in hun eigen kunnen geven.

Voor Tallander Niewold is op de Generaal-majoor Spoorkazerne in Ermelo een gedenkplek. We blijven hem eren. Net als onze veteranen en collega’s die zijn omgekomen tijdens training en missies. Ook bij die grote verliezen merk ik altijd hoe troostend onze sterke militaire verbondenheid kan zijn voor collega’s én familieleden.

Break Free MH17 is terug te kijken via NPO Start: https://www.npo3.nl/break-free/07-03-2019/BV_101390892

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten