12

Dit artikel hoort bij: Landmacht 02

Bijzondere Inka-trail

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Hille Hillinga

Hond in opleiding op Oranjekazerne

Zelf zal ze het niet beseffen, maar de Mechelse herder Inka heeft een ongebruikelijk carrièrepad. Opgeleid bij de luchtmacht, is de explosive detection dog momenteel in opleiding in Schaarsbergen. Haar baas wil de rode baret halen en Inka is aangeklikt. Landmacht was erbij toen de enthousiaste blaffer aankwam in Schaarsbergen. 

Bij 11 Luchtmobiele Brigade verandert er veel op genie-gebied. De eenheid breidt de capaciteiten uit. Wanneer alles volgens plan verloopt is Inka over een tijdje niet meer de enige viervoeter bij de brigade. Korporaal-1 Ashwin, haar baas, zou dan inmiddels al zijn rode baret moeten hebben. “Ik wil de eerste hondengeleider bij luchtmobiel zijn”, aldus de voormalig luchtmachter. “De focus ligt dus echt op het werken met de hond. We gaan er samen alles aan doen om over een paar weken de eindmars te lopen.”

Allebei binnenslaper

Inka’s ouders komen allebei uit de politiehondensport. Zelf is ze opgeleid in het opsporen van explosieve stoffen. “En ze is goed. Heel goed”, verklaart Ashwin. “Daarnaast kan ze lang doorgaan, dus ik ben erg blij met d’r”. Moet ook wel, want ze houdt hem goed bezig. Elk weekend gaat Inka met hem mee naar huis, en doordeweeks is ze binnenslaper. Naast zijn toch al goed gevulde dagprogramma zorgt Ashwin dus doordeweeks ook voor z’n maatje. 

Bijschrift: Ashwin en Inka zijn beide binnenslaper. De band tussen de 2 is bijzonder hecht.

“We moeten zuinig met haar omspringen. Ik wil haar niet meteen in een stresssituatie vol prikkels brengen. Neem contactdrills en OVG-en. Dat zal vast lastig worden. Hoe dan ook, ik kan altijd op haar vertrouwen. Of ik liever een hond of mens als buddy heb? Ja, als ik daar een eerlijk antwoord op geef heb ik hier geen leven meer, haha. Weet je wat het met Inka is? Ze is altijd vrolijk. Zelfs als ik haar tijdens noodweer uit de kennel haal voor een wandeling, is ze razend enthousiast. Door onze manier van optreden is onze band heel erg hecht.”