Tekst RITM Jessica Bode
Foto SM Gerben van Es | video: SM Robbert Harteveld

eFP belangrijk om met Boxer te oefenen

Dat enhanced Forward Presence (eFP) bedoeld is om Litouwen en de NAVO-grenzen te beschermen weten we inmiddels wel. Maar de Nederlandse inzet in dit Baltische land is ook belangrijk om het optreden met de Boxer flink te oefenen.

Groepscommandant sergeant Oscar is blij met de diversiteit van de oefeningen.

Geen weekendverlof, vakanties of op tijd thuis voor het avondeten. Geen ceremonies, partijen en andere verplichtingen. Tijdens eFP krijgt de C-compagnie van 17 Painfbat ruimschoots de tijd om onafgebroken te trainen. Én in combinatie met ‘hun’ Boxer. De brigade kreeg vorig jaar de beschikking over het pantservoertuig en nu is het zaak om er zoveel mogelijk mee te oefenen. 

“En dat kan in Litouwen. Defensief, offensief, in verstedelijkt gebied en in het bos”, verduidelijkt groepscommandant sergeant Oscar.

Een impressie van een oefening met optreden met de Boxer in het militaire oefenterrein Pabrade.
Korporaal Duco benadrukt dat optreden in de sneeuw een andere aanpak vraagt. Mens en materieel zakken sneller weg en je ziet bijvoorbeeld zijwegen minder goed.

“De temperatuurverschillen in Litouwen zijn voor ons uitdagend. Nu ligt er nog sneeuw en ijs, waardoor rijden met het pantservoertuig lastig is. Hoogteverschillen vallen minder goed op, net als zijwegen. Ook kan het voertuig gaan glijden”, vertelt plaatsvervangend groepscommandant korporaal Duco. 

“Bovendien zakken we soms weg in de zachte ondergrond bij het uitstijgen. “Bewegen is zwaarder, waardoor acties soms langzamer gaan. Hier moet je rekening mee houden.”

Hoog op de agenda

De afgelopen weken verplaatste een deel van de eenheid van de thuisbasis in Rukla naar Pabrade; een dorpje aan de Wit-Russische grens met in de omgeving het grootste oefenterrein van het land. “Het onderwerp ‘defence’ stond hoog op de agenda, want hoofdtaak van de inzet in Litouwen is defensief optreden”, benadrukt plaatsvervangend commandant en tevens oefenleider eerste luitenant Marnix. 

Onder meer het inrichten van een verdedigingslinie stond centraal. Hier lag een belangrijke taak weggelegd voor de pantsergenie, die hindernissen moest wegleggen. Zoals Friese ruiters, mijnen en schijnmijnenvelden. 10 snipers speelden de vijand en moesten zo snel mogelijk ongezien de verdedigingslinie naderen. Aan de infanteristen de taak om bevriende troepen de linie te laten passeren en tegenstanders buiten te houden. “In dit geval positioneren we de Boxer zo dat ‘ie bescherming biedt, maar ook snel troepen kan verplaatsen. Ook kunnen we er natuurlijk mee vuren op een niet gepantserde vijand.”

Voorbereidingen worden getroffen voor de oefening, waaronder locatiebepalen en mijnen ingraven in een keiharde ondergrond.

Battletaxi

De Boxer is dan wel niet gemaakt als gevechtsvoertuig en de .50 boordmitrailleur is aan de lichte kant, toch kan dit zwaargewicht een belangrijk verschil maken. Zeker in combat optreden. “We missen dan wel vuurkracht, maar we zijn wel heel snel en bewegelijk”, reageert compagniescommandant kapitein Wouter. “De Boxer is onze battle taxi. Dat klinkt kleinerend, maar zo bedoel ik dat zeker niet. In complexe terreinen verplaats je er infanteristen snel mee. Je duikt ineens op waar de vijand je niet verwacht.”

“De waarheid is hard, maar we hebben slagkracht ingeleverd”, verduidelijkt compagniescommandant kapitein Wouter.

Slagkracht ingeleverd

De cc benadrukt het belang van eFP. “De waarheid is hard, maar we hebben slagkracht ingeleverd. Door de bezuinigingen is de artillerie geminimaliseerd, we hebben geen eigen tanks meer en een zware brigade werd een lichte. In Afghanistan merkte je daar de gevolgen niet zo van, vanwege het karakter van die missie. Maar met de bestaande dreiging hier aan de grens heb je dat juist nodig. Helaas kost het 10 keer meer tijd, moeite en geld om iets na bezuinigingen weer terug te krijgen. Veel kennis is verloren. Er is werk aan de winkel.”

Korporaal Sebastiaan heeft het naar z’n zin in Litouwen, maar baalt als boordschutter dat de Boxers geen oefenlopen hebben.

Geen oefenlopen

Voor boordschutter korporaal Sebastiaan is het de eerste keer in Litouwen. “Mooi om hier te zijn, maar het is wel erg jammer dat er geen oefenlopen zijn. De .50 is het hoofdbewapeningssysteem, maar we kunnen er niet mee oefenen. Nu moet ik eigenlijk simuleren dat ik schiet.” SNR Serge, de hoogste Nederlandse vertegenwoordiger in Litouwen, vindt de ontbrekende oefenlopen een aderlating en probeert er zo snel mogelijk een aantal naar Litouwen te krijgen.

Benieuwd hoe een oefening met de Boxer in het Litouwse Pabrade eruitziet? Check snel de clip: