Tekst Henny de Boer
Foto MCD

De zomervakantie ligt helaas achter ons, maar ook in het najaar heb je wellicht wat uurtjes om de boeken in te duiken. De Landmacht bekeek daarom 4 publicaties die interessant kunnen zijn voor KL-collega’s. Ditmaal weer een gevarieerde mix met heldhaftige missies uit de Tweede Wereldoorlog, een militaire handleiding voor nieuwe papa’s, de oorlog in Jemen en terrorisme. 

‘Heldhaftige missies in WOII. Raids vanuit de lucht, op zee en in het hart van bezet gebied’

Dappere acties als de overval op de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel (1944) en het tot zinken brengen van het Duitse oorlogsschip de Bismarck (1941) zijn uitgegroeid tot ware legendes. Andere operaties uit de Tweede Wereldoorlog zijn in vergeten archieven beland. Schrijver en ex-navigator bij de Britse luchtmacht Peter Jacobs verzamelde 30 heldhaftige missies die het verloop van WOII bepaalden. Het gaat om operaties van Britse commando’s, gevechtspiloten en mariniers in alle uithoeken van de wereld. Soms uitgevoerd met veel manschappen, soms met slechts enkelen. Niet al deze acties waren overigens een overweldigend succes, maar ze getuigden desalniettemin van grote moed. De auteur heeft zijn leven lang inspiratie uit deze raids geput en hoopt dat dat ook voor de lezer zal gelden. Aan de hand van persoonlijke verhalen brengt Jacobs de aangrijpende gebeurtenissen tot leven. ‘Heldhaftige missies in WOII. Raids vanuit de lucht, op zee en in het hart van bezet gebied’ kost €19,99. Het boek van Karakter Uitgevers telt 304 pagina’s en heeft ISBN-nummer 9789045210551. 

‘Commando Papa’

Niemand kan zich helemaal voorbereiden op het vaderschap. Toch waagt ex-commando en vader van 3 Neil Sinclair een ludieke poging in het boek Commando Papa. Op geestige wijze stoomt hij kersverse vaders klaar voor de opvoeding van hun nieuwe BS (babysoldaat). De no-nonsense handleiding voor het vaderschap is verpakt in militaire termen. Zo verwijst het ‘basiskamp’ naar thuis, de ‘eenheid’ naar het gezin en met ‘bomopruiming’ bedoelt Sinclair vieze luiers opruimen. De Brit is zelf huisvader, volgens hem een van de zwaarste taken ooit. Hij schreef dit makkelijk leesbare boek met korte teksten en vele actiepunten om ongetrainde papa’s de eerste 3 jaar met raad en daad bij te staan. In het hoofdstuk ‘Nieuwe Rekruten: de eerste 24 uur overleven’ geeft hij bijvoorbeeld advies over hoe vaders hun BS een boertje kunnen laten doen. Met deze Basic Battle Skills moet het ouderschap wel een succes worden! Het ISBN-nummer is 9789045208053. Het werk is uitgegeven door Karakter Uitgevers  en kost €14,99. 

‘Bommen op Jemen’

Jemen is alweer enige tijd het strijdtoneel van een verwoestende oorlog waarbij onder meer de sjiitische Houthi-minderheid, buurland Saudi-Arabië, al-Qaeda en IS een rol spelen. De burgeroorlog en de buitenlandse interventie eisten al duizenden mensenlevens. Freelanceschrijver en historicus Sarah Rijziger woont ruim 20 jaar in Jemen en maakt de verwoesting van het straatarme Arabische land van dichtbij mee. Ze schrijft over beangstigende luchtaanvallen, water- en brandstoftekorten en de vernietiging van de infrastructuur. Ook vertelt ze over de gevolgen voor het dagelijks leven. “Oorlog is voor een groot deel wachten. Wachten op het volgende bombardement; wachten tot het ophoudt.” Rijziger schreef het boek om uit te leggen wat het betekent in oorlogsgebied te wonen. Ook wil ze enige bekendheid geven aan een oorlog die volgens haar slecht wordt begrepen. Aan de hand van de geschiedenis van het schiereiland schetst ze hoe het allemaal begon. ISBN-nummer 9789462981461. Het boek is een uitgave van Amsterdam University Press en kost €19,95. 

‘Terrorisme’

Aanslagen in Brussel, Parijs en Istanbul. Het onderwerp terrorisme beslaat menig krantenpagina. Maar wat is terrorisme nu precies? Wat zijn de oorzaken, wie zijn de daders en wat doen we eraan? Relevante vragen waar Edwin Bakker, hoogleraar terrorismestudies aan de Universiteit Leiden, en terrorismeonderzoeker Jeanine de Roy van Zuijdewijn antwoord op geven. In het handzame boekje ‘Terrorisme’ plaatsen zij het begrip in historisch perspectief. Onderwerpen als anarchisme komen aan de orde, jihadisme, dreigingsniveaus, de AIVD, de aanslagen van 9/11 en de Noorse terrorist Anders Breivik. De verhelderende publicatie maakt deel uit van de serie Elementaire Deeltjes van uitgeverij Amsterdam University Press waarin kennis toegankelijk wordt gemaakt voor een breed publiek. Het 132 pagina’s tellende boekje in zakformaat heeft ISBN-nummer 9789462980686. Het e-book kost €4,99 en het papieren werk €9,95.