Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Gerben van Es | video: SM Dave de Vaal

Infanterie zorgt voor veiligheid in Mazar

Nederlandse infanteristen van 43 Gemechaniseerde Brigade beveiligen de (vaak militaire) adviseurs die tijdens missie Resolute Support buiten de poort in gesprek gaan met Afghaanse counterparts. Met hun multinationale compagnie, opererend vanuit Mazar-e-Sharif, dragen zij zorg voor veiligheid en bescherming. De Landmacht sprak 2 krijgers.

Eerste luitenant Joey: “Het is een uitdaging álle adviseurs op locatie te krijgen, omdat we een beperkte capaciteit hebben.”

Eerste luitenant Joey, plaatsvervangend compagniescommandant Multinational Force Protection Company

“Mijn grootste uitdaging? Met onze eenheid álle adviseurs op locatie krijgen, terwijl ze individuele afspraken met meerdere Afghanen hebben. Lastig, zeker als er onverwachte opdrachten tussendoor komen. Neem nou Kamp Kunduz. Vanaf augustus zou het een tijdje dicht gaan. Nu besloot men enkele dagen van tevoren dat het tóch open bleef. Daar moet dan dus FP naartoe, want er staat NAVO-materiaal. Ben ik in één klap een groot aantal mannen kwijt. En die adviseurs zitten echt niet stil, willen door met hun missie.

‘Ben ik in één klap een groot aantal mannen kwijt’

Met de staf maken we een passend Force Protection-plaatje voor de hele compagnie. Daarin zitten Nederlanders, maar ook Kroaten, Hongaren en Montenegrijnen. Onderlinge verschillen zijn er altijd. De buitenlandse partners zijn bijvoorbeeld veel ouder dan onze lui, hebben meer ervaring ook. Bij ons is de meerderheid pas voor de eerste of tweede keer op missie. Dat betekent niet dat ze minder goed zijn. Integendeel zelfs.

“Dat iemand plotseling zijn pijlen op óns gericht heeft, is de grootste dreiging op dit moment.”

‘Het ís natuurlijk ook prettig te weten dat je rug gedekt is’

Grootste dreiging

Het is hier relatief veilig. De grootste dreiging is de mogelijkheid dat iemand plotseling zijn pijlen op óns gericht heeft. Hoe je de juiste focus houdt? Geef voldoende taakdifferentiatie waardoor het eenvoudiger is om scherp te blijven. Dus zoveel mogelijk wisselen; de ene keer vanuit een toren de boel in de gaten houden, een dag later met een road move naar Camp Pamir in Mazar, etc.

We krijgen vaak complimenten van de adviseurs. Je merkt dat ze het waarderen dat ze beschermd worden, en uit onveilige situaties kunnen worden getrokken. Het ís natuurlijk ook prettig te weten dat je rug gedekt is. ‘Hartstikke goed gedaan jongens, dat zag er allemaal strak uit’, horen we regelmatig.

Wat ik hier het mooist vind? Dat Resolute Support het veiligheidsapparaat adviseert, Afghanen leert hoe ze het zelf moeten doen. Dat is de toekomst, hè. Straks komt de tijd dat ze niet meer op ons kunnen terugvallen. Dat kan alleen als het leger en de nationale politie goed functioneren.

Duits materieel

Als ik iets aan deze missie zou kunnen veranderen, zou ik graag zien dat we optraden met Nederlands materieel. Het scheelt tijd in het opwerktraject, en met je eigen spullen heb je gewoon meer feeling. In het grote plaatje vallen wij echter onder onze oosterburen, die dus ook de spullen leveren. Alles is Duits, van Dingo-pantservoertuig tot MG3-machinegeweer. Onze mannen zaten een week voor vertrek nog in Duitsland voor een cursus.” 

Sergeant Erik: “Ik zit bij het gesprek, óf ben heel dicht in de buurt.”

Sergeant Erik, voertuigcommandant Multinational Force Protection Company

“Op Camp Marmal krijgen we dagelijks opdrachten. We worden aan adviseurs gekoppeld, die richting locaties in en rondom Mazar-e-Sharif moeten. Als Guardian Angel zorgen wij voor de beveiliging tijdens zowel de ritten als de gesprekken. Dankzij onze aanwezigheid kunnen ze hun werk veilig uitvoeren. Je bent constant in de buurt van de adviseur, zodat hij zijn energie in de communicatie met zijn Afghaanse counterpart kan steken. 

‘We constateerden dat ook boven de kust veilig was’

Gedragingen omstanders

Ik zit bij het gesprek, óf ben heel dicht in de buurt. De tweede Guardian Angel – want dit werk doe je met z’n tweeën – zorgt dat er geen verdachte personen in de buurt komen. Waar ik het meeste op let? Waar vindt het gesprek plaats, is de situatie veilig, hoe gedragen omstanders zich? Een adviseur mag een ruimte pas in als wij daar onze checks hebben uitgevoerd. Ik kijk onder meer naar de eventuele aanwezigheid van boobytraps en overige verdachte zaken.

De Guardian Angels, die zorgen voor de veiligheid van de adviseurs, letten goed op de gedragingen van personen.

‘Het kan me niet schelen wie er in zo’n ruimte zit’

Als er iets niet klopt, gaan we vragen stellen, of bepalen we zelfs dat het gesprek niet doorgaat. Dat laatste gebeurt overigens nauwelijks. Onlangs werden we tegengehouden. Men wilde niet dat wij naar een hogere verdieping in het gebouw liepen terwijl het gesprek juist dáár zou plaatsvinden. Wij stónden er echter op dat we de trap op mochten en dreigden het gesprek te cancellen. Uiteindelijk konden we onze gang gaan, constateerden dat de kust ook boven veilig was, en kon de adviseur aan de slag. Volgens mij werden we tegengewerkt in verband met de aanwezigheid van een Afghaanse generaal. Is me overigens om het even. Het is onze missie ervoor te zorgen dat die adviseur veilig is, dus kan het me niet schelen wie er in zo’n ruimte zit.

Nederlandse infanteristen doen een vehicle check voordat een voertuig het terrein op mag.

Hitte went

Hoe we er onderling voor zorgen dat de sfeer goed blijft? Goed blijven communiceren. Gisteravond hebben we met z’n allen een verjaardag van een van de jongens gevierd. Als we tijd hebben, proberen we samen iets te ondernemen. En wat ook scheelt, is dat het kader van ons peloton op 1 lijn ligt. Als dat klopt, klopt de rest vaak ook. En de hitte? We hebben inderdaad een paar dagen gehad waarop de temperatuur ruim boven de 50 graden kwam. Dat was wat minder relaxed. Maar het went. Gewoon goed blijven drinken. Nog een paar weken, en dan koelt het weer af.”

Beschermengelen in Afghanistan

Als Guardian Angel zorg je voor de veiligheid van de adviseurs die in gesprek gaan met hun Afghaanse counterparts. Zien hoe dat in Mazar-e-Sharif in de praktijk wordt gebracht?