Internationaal Militaire Samenwerking
Velen van u hebben in de afgelopen periode genoten van een welverdiend verlof. Ik hoop dat u kunt terugkijken op een goede vakantie met uw gezin, familie of vrienden en dat u heeft kunnen uitrusten. Dit geldt zeker ook voor diegenen die de Vierdaagse van Nijmegen hebben gelopen. De warmte en de regen zorgden ervoor dat het zwaar was. De binnenkomst op de Via Gladiola maakt gelukkig veel goed. Nu het zomerreces voorbij is en Prinsjesdag nadert, is het tijd om vooruit te kijken. Dit doe ik tijdens de CLAS Infodagen die plaatsvinden op 27, 28 en 29 september. Tijdens deze dagen bezoek ik de verschillende eenheden en ga ik in op de toekomst van de Landmacht. Internationale Militaire Samenwerking (IMS) is belangrijk voor die toekomst. Ik wil u graag uitleggen waarom.
Europese belangen beschermen
De internationale veiligheidssituatie is de laatste jaren verslechterd. Met name de ring rondom Europa (Rusland, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en delen van West-Afrika) is zeer instabiel. Net als in Nederland is ook in andere Europese landen de laatste decennia gereduceerd op de strijdkrachten. Willen we onze Europese belangen kunnen beschermen, dan moeten we dus samenwerken. We kunnen het simpelweg niet alleen. Dit is waarom operaties worden uitgevoerd in internationaal verband. Juist ter voorbereiding op dergelijke operaties is internationale samenwerking cruciaal. Voordat we samen op missie gaan, willen we onze partners goed leren kennen, over-en-weer kennis delen en natuurlijk samen oefenen. Dit alles om de interoperabiliteit (de mogelijkheid om eenheden, systemen, informatie, etc. uit te wisselen) te vergroten.
Strategische partners
Velen van u zijn bekend met de banden die wij als Landmacht hebben met Duitsland. Met de integratie van de 11e Luchtmobiele Brigade in de Division Schnelle Kräfte en de 43e Gemechaniseerde Brigade in de 1e Panzerdivision is deze samenwerking vergaand te noemen.
Duitsland is niet het enige land waar we de handen mee ineen slaan. Nederland heeft Duitsland, Frankrijk, België/Luxemburg, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen aangemerkt als strategische partners. Met deze landen gaat Nederland op zoek naar de mogelijkheden om de samenwerking verder te verdiepen. Wellicht minder bekend bij u is de samenwerking met Frankrijk. Met de Fransen is een Letter of Intent (LOI) getekend. Deze LOI bekrachtigt de speciale band tussen de 13e Lichte Brigade en de Franse 9 Brigade d’Infanterie de Marine (9 BIMa) en biedt ons de mogelijkheid om op Frans Divisieniveau te trainen en te oefenen. De samenwerking houdt daarnaast in dat er kennis en lessons learned worden uitgewisseld als het gaat om het optreden in Afrika en de inzet bij nationale operaties. Gelet op onze missie in Mali is de samenwerking met Frankrijk voor ons van grote meerwaarde.
Zoals onze Minister eerder aangaf, is internationale militaire samenwerking geen keuze maar noodzaak. Daarnaast biedt het ons kansen. Samen met onze partners vechten wij voor vrede en veiligheid!
Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten