Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD
In the picture: Frankrijk
We roepen al jaren dat we het niet alleen kunnen. Opereren in internationaal verband is dus meer regel dan uitzondering. In deze rubriek brengt de Landmacht maandelijks een militaire, internationale partner voor het voetlicht. Ditmaal: Frankrijk.
Nederland koos in 2012 6 strategische partners voor intensivering van de defensiesamenwerking. Frankrijk is een van deze 6 counterparts. De strategische samenwerking met het Franse leger – in het bijzonder met het Commandement des Forces Terrestres (het uitvoerende commando van de Franse landstrijdkrachten, red.) in Lille, begon dus een aantal jaren geleden. Beide landen treden op in Mali, wat de samenwerking de laatste jaren een extra impuls heeft gegeven.
Facts & figures Frankrijk
Hoofdstad: Parijs
Oppervlakte: 551.500 km2
Grenst aan: België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, Andorra, Monaco
Inwoners: 62.814.233
Volkslied: La Marseillaise
Officiële taal: Frans
Interoperabiliteit
De huidige coöperatie is vastgelegd in een zogenaamde Letter of Intent die de C-LAS en zijn Franse tegenhanger tekenden. De achterliggende gedachte achter die pennenstreken? Interoperabiliteit tussen beide legers versterken. De belangrijkste spelers zijn 13 Lichte Brigade en de vergelijkbare Franse 9 Brigade d'Infanterie de Marine (9BIMa). Beide brigades zijn gespecialiseerd in het licht gemotoriseerd optreden en hebben ervaring met training en operaties in Afrika. Daarnaast zijn er initiatieven van andere eenheden en onderwerpen, zoals de samenwerking op het gebied van nationale operaties, genie en geneeskundige eenheden.
Prioriteiten
-
Samenwerking tussen 13 Lichte Brigade en 9 BIMa
-
Kennisuitwisseling (o.m. Afrika, intell, logistiek, gemotoriseerd optreden)
-
Opleiding & training
-
Command & control
De komende jaren ligt de prio op interoperabiliteit in de breedste zin van het woord.
Franse cursussen
Frankrijk heeft uitstekende trainingsgebieden en -centra voor oefeningen in de omgeving van Nederland. De doelstellingen voor de Landmacht zijn – onder meer – structureel jaarlijks 1officier aan te bieden aan de Ecole de Guerre, en 2 aan de cursus Formation de Spécialité Etat-Major. Daarnaast wordt onderzocht welke andere mogelijkheden er zijn op het gebied van Franse cursussen voor KL-personeel. Met het oog op een maximale ‘return on investment’ moet een focus worden gemaakt om een beter begrip van organisatie, cultuur en taal te creëren.
Toekomstbeeld
De KL wil de relatie met Frankrijk meer structuur geven, vooral tussen 13 Lichte Brigade en 9 BIMa om zo op een robuuste manier te kunnen reageren op welke dreiging dan ook.
Beroepsleger
De Franse strijdkrachten bestaan uit:
- Landmacht (Armée de Terre)
- Luchtmacht (Armée de l’Air)
- Marine (Marine Nationale)
- Nationale Gendarmerie
Ook staat het land bekend om zijn vermaarde Vreemdelingenlegioen (ruim 8.000 krijgers). Daarnaast kent het Franse Defensieapparaat een medische dienst, brandstofdiensten en aankoop- en evaluatiediensten. Frankrijk telt naast ruim 200.000 beroepsmilitairen (exclusief bijna 100.000 personen gendarmerie) ongeveer 30.000 reservisten.
De Fransen beschikken over meer dan 400 tanks, ruim 1.200 vliegtuigen en een vloot van 120 vaartuigen. Sinds Frankrijk zich in de jaren ’60 van de 20e eeuw tot een kernmacht ontwikkelde, heeft het land diverse kernwapens getest en geproduceerd. Het is naast de VS het enige land dat een nucleair aangedreven vliegdekschip heeft.
President François Hollande gaf in juli aan een nationale garde te willen oprichten om zijn burgers te beschermen tegen terroristische aanslagen. Het is nog onduidelijk wie de garde precies gaan vormen. Het kunnen reservisten van het leger zijn maar ook die van de politie. Naar aanleiding van de recente aanslagen in Frankrijk heeft het leger sowieso al 10.000 Franse landmachters ingezet op straat.