Tanks in de startblokken
Het Duits-Nederlands Panzerbataillon 414 kan van start. Uitgebreid met 2 Panzerkompanien is de eenheid nu zover dat begonnen kan worden met opleiden en trainen. In het Duitse Bergen was op 24 juni het eerste buitengewoon appèl van het bataljon.
De eerste compagnie van het Panzerbataillon is nu opgericht. Die zorgt voor onderhoud, herstel, bevoorrading en heeft ook een beperkte verkenningscapaciteit. De eerste commandant van de compagnie, kapitein Stephan Sehner, nam de eenheidsvlag in ontvangst.
De hechte Duits-Nederlandse militaire samenwerking krijgt steeds meer vorm. Op dit integratie-appèl werd het nieuwe Panzerbataillon onder bevel gesteld van de brigade. Het opleidings-, trainings- en kennisbehoudpeloton tankoptreden (OTK-peloton) maakt nu ook deel uit van Panzerbataillon 414. 43 Gemechaniseerde Brigade maakt sinds 17 maart deel uit van de Duitse 1. Panzerdivision.
De 2 Duitse Panzerkompanien van het bataljon verhuisden vorige maand naar Bergen. Daar gaan ze opwerken. Het Nederlandse contingent bestaat vooralsnog uit het OTK-peloton. Dit jaar start de interne werving van personeel. Volgend jaar beginnen de opleidingen voor het Nederlandse tankpersoneel en wordt de 4 (NLD) Panzerkompanie opgericht.
Tandemsprong voor 80-jarige
De 80-jarige Jeanette van der Holst maakte 22 juni een tandemsprong met een parachutist van het Korps Commandotroepen. “Het was fantastisch! Ik wil nog wel een keer.”
Tijdens de Landmachtdagen tokkelde de krasse oud-verpleegkundige van de Nieuwe Kerk in Delft. Een militair zette haar actie online. Dat Facebook-filmpje trok bijna 400.000 kijkers. Het haalde zelfs RTL Late Night van presentator Humberto Tan.
Zo ontstond het idee om Van der Holst een sprong te laten maken met militairen van de Defensie Para School van het Korps Commandotroepen. Gelijktijdig met de krasse tachtiger stapte Tan het vliegtuig in voor zijn vuurdoop aan een parachute.
’s Avonds vertelde Van der Holst live in de talkshow over haar avontuur. Het mooiste vond ze het moment dat de parachute open ging. “Joepieieie, zo naar boven en toen dat gezweef naar beneden. Oh, zo mooi.”
EOD-robot in internationale arena
Explosieven Opruimingsdienst Defensie-robot Theodore heeft zich goed staande gehouden tijdens de Militairy European Land Robot Trial. Medio juni toonden 10 teams in het Oostenrijkse Eggendorf de nieuwste snufjes op het gebied van robotica.
De deelnemers kwamen uit een breed veld ontwikkelaars: universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstituten. Nederland bracht een gecombineerd team van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en TNO te velde. De Theodore-robot was voorzien van een speciale sensormodule, de telepresence. Die geavanceerde sensorkop volgt elke beweging van de bestuurder. In combinatie met stereovisie en 3D-geluid verbetert diens omgevingsbewustzijn aanzienlijk.
De robots kwamen in verschillende scenario’s in actie. Ze verkenden gebouwen, maakten explosieven onschadelijk en redden personen uit gevaarlijke situaties. Met de telepresence-module zet Nederland een belangrijke innovatieve stap in het verbeteren van nieuwe op afstand bestuurbare EOD-robots.
Nieuwe baas voor OOCL
Brigadegeneraal Nico van der Zee heeft sinds 9 juni de leiding over het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL). In ’t Harde nam hij het commando over van generaal-majoor Ivo de Jong. De Jong is inmiddels begonnen als de nieuwe plaatsvervangend directeur van de Defensie Materieel Organisatie.
Het OOCL oefende veel de afgelopen jaren, zei De Jong. “Of het nu was met de mariniers in Noorwegen of met de genisten van 101 Geniebataljon in Frankrijk.” Hij noemde de missie in Mali het hoogtepunt. “Met personeel van de inlichtingeneenheid JISTARC en het Civiel Militair Interactiecommando leverden wij toch het merendeel van kennis, capaciteit en mensen.”