03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Internationale militaire samenwerking

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Norwegian Armed Forces

In the picture: Noorwegen

We roepen al jaren dat we het niet alleen kunnen. Opereren in internationaal verband is dus meer regel dan uitzondering. In deze rubriek brengt de Landmacht maandelijks een militaire, internationale partner voor het voetlicht. Ditmaal: Noorwegen.

De Koninklijke Landmacht is een primaire partner van het Noorse leger. De verregaande bilaterale samenwerking met Noorwegen dateert van 2003, toen beide ministers van Defensie een intentieverklaring ondertekenden, gericht op het vergroten van de efficiëntie en effectiviteit van de strijdkrachten. Ook de Nederlandse en Noorse C-LAS onderstreepten later die goede, nauwe werkrelatie, door het Army Cooperation Initiative te tekenen. 

Facts & figures Noorwegen

Hoofdstad: Oslo

Oppervlakte: 323.787 km2

Grenst aan: Zweden, Finland en Rusland

Inwoners: 5.165.802  

Volkslied: Ja, vi elsker dette landet

Officiële taal: Noors, Samisch

De gewenste eindsituatie van bovenstaande Army Cooperation Initiative is de inzet van een gecombineerde bataljons-taskforce voor full-spectrum operaties in een multinationaal kader. Om het noodzakelijke niveau van interoperabiliteit te bereiken, zetten Noorwegen en Nederland in op gecombineerde trainingen. Er staat bewust geen datum op de gewenste eindsituatie, omdat het juist de bedoeling is een permanente evenwichtstoestand van samenwerking te behouden.

Prioriteiten

  • Opleiding van personeel, cursussen en doctrine
  • Interoperabiliteit
  • Concept Development & Experimentation 
  • Joint Fire Support
  • Genie & CBRN
  • Het gebruik van tactische simulatoren
  • Deployment- & stabiliteitsmissies

Ook op het gebied van Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance-samenwerking staan onderwijs, opleiding en oefenactiviteiten hoog op het wensenlijstje. De Noorse, Nederlandse (en Duitse) samenwerking bij de deelname aan de NATO Response Force 2015 was succesvol. De integratie van het Noorse Telemark Bataljon in de NLD/NOR/DEU Immediate Response Force Brigade toont de kracht van interoperabiliteit en internationale samenwerking. Verdere verbetering van het niveau van interoperabiliteit staat echter in de wacht, als gevolg van eerdergenoemde financiële situatie. De belangrijkste inspanning is nu het in stand houden van het huidige niveau. Hiertoe kunnen stappen gemaakt worden door de samenwerking met Duitsland en Nederland in de Very High Readiness Task Force, beter bekend als de flitsmacht van de NAVO.

Toekomstbeeld

De handen ineen slaan met Noorwegen is effectief en vruchtbaar, zeker omdat de basis een gedeelde pragmatische aanpak is. Echter, financiële beperkingen dwingen beide legers scherpe keuzes te maken met betrekking tot nieuwe initiatieven. De KL kiest daarom voor het behoud van het huidige niveau van samenwerking. 

Daarnaast richt het zich op het verbeteren van de interoperabiliteit van staande initiatieven. Wat zeker nog wel genoemd moet worden, is dat Noorwegen een aantal uitstekende opleidingsmogelijkheden aanbiedt, waaronder op het gebied van langeafstands-artillerieschieten en genie-training.

Beroepsleger

De Noorse strijdkrachten bestaan uit:

  • Army
  • Navy (Coast Guard)
  • Air Force
  • Home Guard 
  • Cyber Defence Force

Daarnaast kent het Noorse defensieapparaat meerdere eenheden waar militairen uit verschillende krijgsmachtdelen werken. Noorwegen telt 23.000 militairen en na mobilisatie zelfs 83.000. Noorwegen werd in 2015 het eerste NAVO-land dat de dienstplicht verplicht stelde voor zowel mannen als vrouwen. De Noorse strijdkrachten bezitten een veelheid aan geavanceerde middelen, zoals drones, fregatten, mijnenjagers en houwitsers. Op dit moment vliegt Noorwegen net als Nederland met de F-16, die in de toekomst zal worden vervangen door de F-35.