10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Beste mortiereenheid van 13 Lichte Brigade

Tekst Leo de Rooij
Foto Martijn Beekman | video: Peter van der Ree

Menno van Coehoorn-trofee prooi voor 17 Pantserinfanteriebataljon

De jaarlijkse strijd om de Menno van Coehoorn-wisseltrofee is meer dan alleen een wedstrijd voor mortieren. Het is ook een uitstekende extra trainingsstimulans, vindt korporaal-1 Nick Schreuders, stukscommandant van het 81mm steilbaanwapen van 17 Pantserinfanteriebataljon GFPI, de eenheid die maximaal scoort in deze editie van de MvC. “We hebben hier echt hard voor getraind. En dat werpt nu zijn vruchten af.”

Geen gebruik 60mm-mortieren tijdens Van Coehoorn

Defensie stopt voorlopig met het gebruik van 60mm-mortieren, naar aanleiding van het ongeluk waarbij in Mali 2 collega’s om het leven kwamen en 1 collega zwaar gewond raakte. Dit type mortieren is niet gebruikt tijdens de wedstrijd om de Menno van Coehoorn-trofee, die plaatsvond vóór het ongeluk in Mali.

In de prijzenkast van 17 Pantserinfanteriebataljon uit Oirschot prijkt komend jaar dus de Menno van Coehoorn wisseltrofee, de prijs voor de best presterende mortiereenheid 81mm. Op de tweede plek eindigden de collega's van 42 Pantserinfanteriebataljon BLJ, gevolgd door 13 Infanteriebataljon RPSB. Ook ‘Top Gun’, de voor de eerste keer gehouden strijd tussen de enkele mortierstukken, werd afgetekend gewonnen door het 17e. De mortieristen van 13 Lichte Brigade uit Oirschot bleven daarmee na 2 dagen intensieve competitie hun strijdmakkers van 11 en 13 Infanteriebataljon voor.

Bij ‘The Battle’, een individuele competitie tussen de richters van een mortierstuk, wist soldaat-1 Smid (13 Infbat) beslag te leggen op de eerste plek. Hij liet fuselier-1 De Visser (17 Painfbat) en soldaat-1 Stooker (13 Infbat) achter zich.

Verdiend podium

Volgens luitenant-kolonel Bert Wijnhoud, commandant Schiet Instructie & Controle Team (SICT) en samen met de sectie Vuursteun de organisator van de Menno van Coehoorn-wedstrijden, biedt deze vorm van competitie meerdere voordelen. “Naast een goed meetmoment voor mortieren is deze wedstrijd een extra trainingsstimulans voor de eenheden. Daardoor worden ze nóg beter in hun specialisme. En daarnaast geven we de mortieristen 2 dagen lang het podium dat ze verdienen!”

Altijd inzetbaar

Minister Hennis heeft de Tweede Kamer onlangs geïnformeerd over de geplande investeringen in 81mm en 60mm mortieren. Deze plannen konden bij zowel deelnemers als toeschouwers rekenen op instemming. “Mortieren zijn nog altijd van essentieel belang voor de slagkracht en bij de bescherming van de eigen eenheden”, vindt een groepscommandant. “Een mortier is altijd beschikbaar, onder alle omstandigheden. Van luchtsteun moet je dat nog maar afwachten”, weet een waarnemer. “Met een mortiergroep heb je de beschikking over een enorme force multiplier. Het belang van de mortieren wordt met de aangekondigde investeringen nog eens onderstreept”, aldus de SICT-commandant.

De 3-mans stuksbemanning haast zich naar de plek waar stelling wordt genomen en richt daar een vuurpositie in. De pikhouweel komt van pas om in harde ondergrond toch de grondplaat te kunnen verankeren.

Voor het verankeren van de grondplaat in zachte grond kan natuurlijk altijd gebruik worden gemaakt van de altijd beschikbare natuurkundige wetmatigheden, zoals die van de zwaartekracht.

Oortjes! Onder toeziend oog van een ‘strenge doch rechtvaardige’ jury kan de 81mm granaat – de mortieristen spreken zelf over ‘bommen’, in de schietbuis worden losgelaten. Om even later als alles klopt in de doelbox te ploffen.

Opperste concentratie tijdens The Battle, de wedstrijd voor richters van het mortierstuk. Als zij hun zaakjes niet in orde hebben, kan de eenheid het wel schudden.

Meestal niet te zien, maar bij bepaalde weersomstandigheden zoals veel vocht in de lucht worden de toeschouwers getrakteerd op spectaculaire mondingsvlammen.

De ideale scorekaart, in dit geval die van het 17e. Alle bommen in de doelbox. “Da’s een mooi plaatje”, vinden stukscommandant Nick Schreuders, richter Luc Janssen en munitiewerker Gumay van Bree, de trotse mortieristen van het winnende team.