Tekst Henny de Boer
Foto SM Maartje Roos

‘Uitdagende en relevante opdracht’

Het Duits-Nederlandse Legerkorps (1GNC) in Münster maakt zich op voor een nieuwe taak. Vanaf halverwege 2017 staat het korps voor het eerst stand-by als Joint Task Force Headquarters Land (JTF HQ L). Luitenant-generaal Michiel van der Laan, sinds kort commandant van 1GNC, kan meteen flink aan de bak. “Dit is een hele uitdagende en relevante opdracht. Mijn staf en ik leren elke dag bij.”

Normaal gesproken wordt 1GNC ingezet als legerkorpshoofdkwartier voor NAVO-operaties, waarbij het divisies en brigades aanstuurt. Of als Land Component Command, waarbij het naast brigades en divisies ook andere landelementen aanstuurt. En nu komt daar dus een nieuwe opdracht bij. Als JTF HQ (L) leidt het niet alleen landoperaties, maar coördineert het daarnaast Air-, Navy- en Special Forces-componenten.

Luitenant-generaal Michiel van der Laan, commandant 1GNC, benadrukt het belang van de Common Effort Community in het Vredespaleis in Den Haag.

Small Joint Operations

Als JTF HQ (L) kan het korps op afroep van de NAVO ‘Small Joint Operations’ aansturen. ‘Klein’ verwijst naar een combinatie van het aantal manschappen en de mate van complexiteit. “Deze operaties kunnen variëren van zo’n 2.000 tot 20.000 militairen op de grond. En de complexiteit hangt bijvoorbeeld samen met de geografische ligging van een missiegebied en het aantal betrokken partijen”, legt Van der Laan uit.

Een overzicht van de locaties van de zusterhoofdkwartieren van 1GNC.

Eigenwijs

Deze nieuwe NAVO-taak voor hoofdkwartieren bestaat pas 1,5 jaar. Op dit moment staan de NATO Rapid Deployable Corps' van Italië (Milaan) en Turkije (Istanbul) stand-by. 1GNC heeft geregeld contact met de beide hoofdkwartieren voor handige tips, maar het korps heeft ook eigen inzichten. “We nemen niet alles over, hoor. Want we zijn ook wel een beetje eigenwijs natuurlijk”, lacht de luitenant-generaal. 

Militairen uit allerlei landen werken in de oefening Truthful Sword 2016 toe naar JTF HQ (L).

Binnen een paar dagen

Behalve het multinationale hoofdkwartier van 1GNC staan ook de 2 ondersteunende bataljons paraat; het Staff Support Battalion en het Communication & Information Systems Battalion. Daarbij komt nog een speciaal voor de missie samengesteld hoofdkwartier van de Joint Logistics Support Group. Die zorgt ervoor dat alle capaciteiten in het operatiegebied komen. 

Verschillende werkgroepen presenteren hun bevindingen tijdens de oefening Common Effort op het CIMIC Centre of Excellence in Den Haag.

Energie

Van der Laan is enthousiast over de nieuwe taak. “Het leuke is dat wij ons nu nog meer verdiepen in de capaciteiten van de andere componenten. We leren bijvoorbeeld wat de Special Forces allemaal kunnen en hoe hun tijdlijnen lopen. Dat is heel uitdagend en geeft energie.” 

Onlangs traden 12 organisaties en overheden toe tot de Common Effort Community. In het Vredespaleis zetten zij hun handtekening onder een intentieverklaring tot nauwere samenwerking.

Hoogste niveau

Het JTF HQ (L) is waarschijnlijk het hoogste militaire gezag in een operatiegebied. Daardoor spreekt 1GNC zoals gezegd rechtstreeks met de commandanten van de componenten Air, Navy en Special Forces. Tot nu toe liep die coördinatie via een hoger hoofdkwartier, het Allied Joint Force Command in Brunssum of Napels. Ook de contacten met anderen in het gebied gaan een niveau omhoog. “We zijn dan gesprekspartner van ministers en directeuren van organisaties”, aldus de luitenant-generaal. 

Dankzij hun verschillende achtergronden bekeken de deelnemers aan de oefening Common Effort ingewikkelde problemen vanuit diverse invalshoeken, waarbij Libië als testcase diende.

Netwerk

1GNC heeft in de loop der jaren een netwerk opgebouwd van organisaties en overheden die actief kunnen zijn in een operatiegebied. Zij zien een win-win-situatie in nauwere samenwerking, ook vóórdat ze naar een operatiegebied gaan. Mogelijk kunnen ze kennis en contacten delen. “Om complexe crises op een duurzame en effectieve manier te bestrijden, hebben we een allesomvattende aanpak nodig die de politieke, civiele en militaire benaderingen combineert”, legt Van der Laan het nut ervan uit. 

Deze gemeenschap van organisaties en overheden, de zogeheten Common Effort Community, telt inmiddels 40 leden. Onlangs kwamen er 12 nieuwe leden bij. Onder hen het Duitse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, het Nederlandse Rode Kruis, The Hague Centre for Strategic Studies en 1 CMI Commando. Eind vorige maand staken militairen van 1GNC en andere betrokkenen de koppen bij elkaar in de jaarlijkse oefening Common Effort op het CIMIC Centre of Excellence in Den Haag. Dankzij hun verschillende achtergronden bekeken de deelnemers problemen vanuit diverse invalshoeken, waarbij Libië als testcase diende.   

De lijfspreuk van 1GNC: Communitate Valemus …samen sterk!

3 grote oefeningen

1GNC zit nu midden in een serie van 3 grote oefeningen waarin het toewerkt naar de stand-by periode van JTF HQ (L). De eerste was in april en de volgende is in december. In april 2017 volgt de laatste oefening waarna 1GNC ook gelijk wordt geëvalueerd. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, volgt meteen daarna alweer een nieuwe opdracht. Het hoofdkwartier heeft onlangs aangeboden om in 2019 op te treden als Land Component Command in het kader van de snelle interventiemacht NRF en flitsmacht Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

Na de oefening Common Effort was er een bijeenkomst van de Common Effort Community in het Vredespaleis.

Multinationaal hoofdkwartier in Münster

Het Duits-Nederlandse legerkorps is 1 van de snel inzetbare hoofdkwartieren van de NAVO en zetelt in Münster. Het korps heeft afwisselend een Nederlandse of Duitse commandant. De staf van het hoofdkwartier bestaat uit ruim 400 Nederlandse en Duitse militairen en burgers. Ongeveer 70 functies zijn voor militairen van andere NAVO- en EU lidstaten en Engels is de officiële voertaal. Het hoofdkwartier kan een internationale troepenmacht van ruim 50.000 militairen aansturen. In 2003, 2009 en 2013 werd het multinationale hoofdkwartier als NATO HQ uitgezonden naar Afghanistan om ISAF te leiden.

Het internationale gezelschap luistert naar diverse presentaties over de Common Effort Community in het Vredespaleis.