Zorg voor onze veteranen

Woensdag 6 juli bereikt mij het nieuws dat 2 van onze mannen om het leven zijn gekomen tijdens een mortierschietoefening in Mali. Het zijn de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld. Een soldaat der 1e klasse van 23 jaar raakt zwaargewond. Dit nieuws komt hard binnen. Ondanks dat wij allen weten dat risico’s bij ons vak horen en dat we er alles aan doen om risico’s uit te sluiten. Maar als het dan toch misgaat, voelen we dat allemaal, staat ons leven even stil. Mijn gedachten gaan uit naar de families en dierbaren van deze 3 militairen.

Op 25 juni vond de 12e editie van de Nederlandse Veteranendag plaats. De dag waarop Nederland zijn waardering toont voor de ruim 110.000 veteranen die Nederland telt. Waardering voor alle (oud-)collega’s die zich hebben ingezet voor vrede en veiligheid. Vaak onder gevaarlijke omstandigheden waarbij zij het risico liepen gewond te raken of te sneuvelen.

Dutchbat

Tijdens de Veteranendag heeft onze minister speciale aandacht geschonken aan de Dutchbat-veteranen. Zij sprak haar respect uit voor de Dutchbatters die in VN-verband werden uitgezonden naar de Bosnische enclave Srebrenica waar zij vrede moesten handhaven daar waar geen vrede was. En hoewel deze militairen hun taken zo goed als mogelijk hebben uitgevoerd, waren het vooral verwijten die bij thuiskomst klonken. Verwijten en gevoelens van machteloosheid en verdriet die na bijna 21 jaar nog steeds worden gevoeld. In lijn met onze minister kan ik niet anders dan benadrukken dat onze veteranen van Dutchbat III onze erkenning en waardering verdienen. Ik ben blij met het oorverdovende applaus dat volgde op het statement van onze minister. Daaruit sprak de waardering van het Nederlandse volk voor onze Dutchbat-veteranen. Waardering en erkenning die zij verdienen!

Waardering voor thuisfront

Zoals gezegd voeren onze militairen op missie hun werkzaamheden vaak onder gevaarlijke omstandigheden uit. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten als gevolg van deze inzet. Juist omdat wij zoveel van onze militairen vragen, moeten wij ook voor ze klaar staan als zij te maken krijgen met gezondheidsklachten als gevolg van de inzet. Dat zijn wij hen verplicht! En deze verplichting voelen wij ook. Dit is waarom er zowel op defensie-niveau als binnen de Landmacht gekeken wordt hoe het (na)zorg-traject voor veteranen beter ingevuld kan worden, zodat klachten tijdig herkend worden en de veteraan waar nodig professionele hulp geboden kan worden. Een belangrijk instrument in de keten van nazorg betreft de nazorgvragenlijsten. Het is dan ook erg belangrijk dat deze lijsten daadwerkelijk worden ingevuld. In dit kader doe ik dan ook een oproep aan veteranen: vul de nazorgvragenlijst altijd in en - indien nodig - vind uw weg naar de zorgverlener! 

Naast de waardering voor onze veteranen, wil ik ook mijn waardering uitspreken voor hun thuisfront. Het thuisfront speelt een belangrijke rol in het (na)zorg-traject van veteranen. Zonder thuisfront, geen inzet.

Luitenant-generaal Leo Beulen

Commandant Landstrijdkrachten